• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    CHOROBA: tim myslis bazaar, Mir apod. nebo neco jineho?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ubuntu/canonical je spis mistrem v blbejch rozhodnutich
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sám se nevyznám, ale co tak sleduju na sítích, tak Linux komunita do Ubuntu docela šije. Prý už to není Linux...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MA747: tak neprechazej, zustan u funkcni lts, na jare bude dalsi fyi
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MA747: hele, pokud shortcut na terminál v defaultu není, tak by neměl problém si ho explicitně naklikat v nastavení klávesových zkratek (nevím jaký používáš DE či WM, tak nebudu konkrétní, ale mělo by to jít najít)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Tak pokud si na zkoumání nové distribuce nevyhradíš čas, tak se vrátíš zpět na tu, kterou umíš, to je normální.
    MA747
    MA747 --- ---
    AXTHEB: Pokoušel jsem se nainstalovat zmíněné aplikace (pycharm, vscodium, nemo). Ten instalční nastroj mi je nenašel. Tak sudo apt install a problém, protože chybějící package, což vedlo k pokusu zřetězených řesení, nefungovalo, jen ubuntu rešení, navíc mi vytuhl ten control panel, tlačil/tlačí mě čas, usoudil jsem, že tudy ne (i díky zmatené instalaci - loophole u rozdělení disku, zmatený výběr časoveho pásma, neobvyklý dock, neexistujicí shortcut na terminal) a šel jsem do ubuntu. Kdybych měl více času, tak tomu dám šanci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: To by mně zajímalo jaké, ani u jednoho jsem žádné problémy nepotkal.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Nevím co je ctrl+alt+t, ale pycharm i vscodium mi v debianu fachá bez jakýchkoliv úprav.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MA747: Debian
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MA747: mx, mint nebo debian
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Debian.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Mám Linux Mint Cinnamon na 12 let starým notebooku. Je tam i5, 8GB ram a HDD disk. Instalacka jednoduchá, jediný do čeho jsem musel hravnoutnbyly ovladače na Bluetooth, V IDLE stavu to žere asi tak 1GB RAM, v klidu na tom běhá Mozilla a YouTube.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MA747: takze chces neco stabilniho. Mozna Ubuntu Long Term Service? :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eslis mel ubiuntu, tak zustan u ubuntu ;)

jinak zorin, pro debian deb packages, manjaro kdybys chtel rolling.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MA747: odpoved na tvou otazku spociva v odpovedi na otazku "proc chces opustit ubuntu".
    SUK
    SUK --- ---
    MA747: Spravna linuxnerd odpoved je jakou chces ;) Nicmene, zkus popsat, na co instalujes a co od toho cekas - neco bude vhodnejsi na slabsi, neco na silnejsi PC, chces si odklikat instalacku a pouzivat nebo se v tom vymachat a naucit se s tim vic?
    MA747
    MA747 --- ---
    Jakou desktopovou distribuci si mám nainstalovat na nový disk? Měl jsem x let Ubuntu. Díky.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tady to možná realizuje víc lidi:
    [HOWKING @ Co vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!]
    Ale Linux není nutný.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Koukal jsem,byl tam nějaký problém s čekáním na síť, ale momentálně jsem to hodil bokem a poskládal dalšího Frankensteina z kontejneru,kde mám jen Mint Xfce a ten šlape nádherné, zase i5-4590, SSD, 32gb ram a nVidia 750ti, tohle startuje okolo 10s a běží všechno ukázkové, vyházel jsem nějaký tiskový a bt daemony, zakázal kompozitor a všechno běhá na klik myši. S tou druhou mašinou si ještě pohraju. Lidí v práci začínají vysilovat že končí w10 a jejich staré stroje neumí w11, tak ho chci nachystat s více ruznyma distrama jako demo stroj ať si tě strašný Linux osahaji. Tam v nejhorším ani nebude vadit ten pomalý start,protože nevěřím že by někdo chtěl při přechodu win-linux začínat na openboxu :) momentálně je tam Mint Xfce, sparky Openbox,Zorin , chci tam ještě Mint cinamon a kubuntu, ať se můžou seznámit s různýma prostředíma, ale držím se debianu teda,nic jinýho jsem nikdy neměl - jen suse kdysi chvilku
    PLECH
    PLECH --- ---
    HARPER: V jakým momentě to visí? Podívej se když tak do systémových logů
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam