• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HOWKING: Toto je velmi detailní a správné pozorování. Rozdíl mezi aktualizací přes terminál a přes GUI v Debianu (a dalších distribucích) je především v úrovni automatizace a opatrnosti, kterou poskytuje grafický správce softwaru (jako je GNOME Software nebo Balíkovač).
    Základní odpověď je: Terminál vám dává plnou kontrolu, zatímco GUI se chová jako automatizovaný nástroj, který se snaží zajistit bezpečnější a komplexnější instalaci aktualizací kritických součástí.
    Proč se to liší: Terminál vs. GUI
    1. Rozsah spravovaných balíčků
    Terminál (apt): Příkazy sudo apt upgrade spravují pouze balíčky spravované systémem APT (většinou ve formátu .deb).
    GUI (App Store): Grafický správce softwaru často integruje aktualizace pro více systémů najednou, včetně Snap, Flatpak a samotných balíčků APT. Navíc je navržen tak, aby se choval "uživatelsky přívětivěji" a automatizoval složité kroky.
    2. Aktualizace kritických systémových komponent (Kernel a Initrd)
    Pokud aktualizujete jádro operačního systému (kernel) nebo hlavní systémové knihovny (jako glibc), jsou tyto soubory často v okamžiku instalace používány systémem.
    GUI automatizace (bezpečnější cesta):
    GUI (pomocí interních skriptů) ví, že se aktualizuje kritická část (např. nové jádro).
    Pro zajištění, že se nové jádro a s ním související soubory správně nainstalují a použijí od samého začátku, spustí fázi mimo běžící GNOME/Wayland prostředí. Tento proces probíhá v minimálním textovém režimu (někdy nazývaný unattended upgrade nebo podobný mechanismus, který běží jako skript před spuštěním plného grafického sezení). Tím se minimalizuje riziko, že by běžící programy držely staré verze souborů.
    Dvojitý restart: První restart spustí tento instalační proces v minimalistickém režimu. Druhý restart je nutný k tomu, aby systém skutečně nabootoval do nového jádra a začal používat všechny nově nainstalované komponenty od čistého startu.
    Terminál (sudo apt upgrade):
    Příkaz apt upgrade nainstaluje nové soubory jádra, ale nedomůže se automatického restartu (až na výjimky).
    Aktuálně běžící jádro zůstává staré a systém pokračuje v běhu.
    Proč to funguje? Systém Linux umožňuje instalovat nová jádra a systémové knihovny za chodu. Nové jádro se jednoduše přidá do zavaděče (GRUB), a k jeho aktivaci dojde až při nejbližším restartu. apt se spoléhá na to, že uživatel (profesionál) si je vědom, že pro aktivaci jádra je nutný restart. Pokud restart neprovedete, systém běží dál bez problémů, ale s neošetřenými bezpečnostními chybami v jádře nebo se starými verzemi kritických knihoven používaných běžícími procesy (viz níže).
    3. Kontrola nutnosti restartu
    Terminálové prostředí v Linuxu má nástroje, které vám řeknou, zda je restart nutný, ale nevykonají ho automaticky:
    Indikátor restartu: Po aktualizaci kritických balíčků se obvykle vytvoří soubor /var/run/reboot-required.
    Nástroj needrestart: Můžete použít nástroj jako sudo needrestart, který kontroluje, které spuštěné programy stále používají smazané nebo zastaralé knihovny (např. po aktualizaci glibc), a může vás vyzvat k restartu nebo nabídnout restart dotčených služeb. GUI to dělá automaticky.
    Shrnutí: Funkčnost vs. Bezpečnost
    Obě cesty fungují, ale z různých důvodů:
    PLECH
    PLECH --- ---
    HOWKING: tak tos pokaždé aktualizoval něco jiného ne? Nebo jsi dělal úplně stejnou aktualizaci dvakrát po sobě?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mam jeden dotaz. Debian Trixie, gnome, wayland. Když aktualizuju přes terminál "sudo apt update", tak pokud se aktualizace najdou a já dám "sudo apt upgrade" tak se to provede a jede se dál, jako by se nechumelilo. Pokud stejnou aktualizaci udělám přes software (gui appstore), tak se aktualizace stáhne, pak se restartne, pak se udělá aktualizace bez spuštěného gnome, pak se znova restartne a naběhne do systému. Chápal bych, že druhá cesta má asi smysl a zajišťuje, že aktualizovanou část zrovna někdo nedrží pro sebe, ale proč se tedy přes terminál neděje? (a vypadá to, že to přes terminál taky funguje ok)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pridej este upstart a snap
    KAERO
    KAERO --- ---
    CHOROBA: tim myslis bazaar, Mir apod. nebo neco jineho?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ubuntu/canonical je spis mistrem v blbejch rozhodnutich
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sám se nevyznám, ale co tak sleduju na sítích, tak Linux komunita do Ubuntu docela šije. Prý už to není Linux...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MA747: tak neprechazej, zustan u funkcni lts, na jare bude dalsi fyi
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MA747: hele, pokud shortcut na terminál v defaultu není, tak by neměl problém si ho explicitně naklikat v nastavení klávesových zkratek (nevím jaký používáš DE či WM, tak nebudu konkrétní, ale mělo by to jít najít)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Tak pokud si na zkoumání nové distribuce nevyhradíš čas, tak se vrátíš zpět na tu, kterou umíš, to je normální.
    MA747
    MA747 --- ---
    AXTHEB: Pokoušel jsem se nainstalovat zmíněné aplikace (pycharm, vscodium, nemo). Ten instalční nastroj mi je nenašel. Tak sudo apt install a problém, protože chybějící package, což vedlo k pokusu zřetězených řesení, nefungovalo, jen ubuntu rešení, navíc mi vytuhl ten control panel, tlačil/tlačí mě čas, usoudil jsem, že tudy ne (i díky zmatené instalaci - loophole u rozdělení disku, zmatený výběr časoveho pásma, neobvyklý dock, neexistujicí shortcut na terminal) a šel jsem do ubuntu. Kdybych měl více času, tak tomu dám šanci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: To by mně zajímalo jaké, ani u jednoho jsem žádné problémy nepotkal.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Nevím co je ctrl+alt+t, ale pycharm i vscodium mi v debianu fachá bez jakýchkoliv úprav.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MA747: Debian
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MA747: mx, mint nebo debian
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MA747: Debian.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Mám Linux Mint Cinnamon na 12 let starým notebooku. Je tam i5, 8GB ram a HDD disk. Instalacka jednoduchá, jediný do čeho jsem musel hravnoutnbyly ovladače na Bluetooth, V IDLE stavu to žere asi tak 1GB RAM, v klidu na tom běhá Mozilla a YouTube.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MA747: takze chces neco stabilniho. Mozna Ubuntu Long Term Service? :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eslis mel ubiuntu, tak zustan u ubuntu ;)

jinak zorin, pro debian deb packages, manjaro kdybys chtel rolling.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MA747: odpoved na tvou otazku spociva v odpovedi na otazku "proc chces opustit ubuntu".
    SUK
    SUK --- ---
    MA747: Spravna linuxnerd odpoved je jakou chces ;) Nicmene, zkus popsat, na co instalujes a co od toho cekas - neco bude vhodnejsi na slabsi, neco na silnejsi PC, chces si odklikat instalacku a pouzivat nebo se v tom vymachat a naucit se s tim vic?
    MA747
    MA747 --- ---
    Jakou desktopovou distribuci si mám nainstalovat na nový disk? Měl jsem x let Ubuntu. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam