• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    DANIELSOFT: Vyšel jsem z toho, jak mi konkrétní aplikace byla nabídnutá. Opera myslím na Mint jen přes snap. A dřív ještě něco. Takže o flatpaku jsem neměl, jak se dozvědět.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MVEK: na Mintu je nativní flatpak, proč používáš snap?
    BOAR
    BOAR --- ---
    MVEK: archlinux :-) alepson se pri instalaci neco naucis. a archwiki je top
    MVEK
    MVEK --- ---
    Pak je tu ještě jedna otázka, jelikož jedu na Mintu 21, který třeba ani ten realtek ještě v jádru nemá mít, tak řeším otázku, na co si svůj virtuál reinstalovat.

Mint mi celkem sedí (mám MATE), ale narážím na některé nevýhody:
    - s GUI, občas jsem válčil s tím, co povolit, co zakázat, který režim, kvůli některým appkám a aby to neblblnulo, když je to ve Virtual Boxu
    - se sw repem, některé věci jsem musel instalovat přes snap, a přitom mám pocit, že jiná distribuce je v repu má

Někdo mi doporučoval OpenSuse, protože jsme se bavili o bezpečnosti a kontrole, co se v systému děje (i na Win aspoň víc řeším, čemu povolím přístup k síti a tak, i když to je chabé), byť na tom virtuálu to moc neřeším, je hlavně na brouzdání (i teď tu jsem přes něj), občas nějaké slabší video, nebo komunikaci.

Já zkusil před časem čisté Ubuntu, ale nebyl jsem spokojený, navíc ve virtuálu jsem naběhl na nějaký problém (a pak neřešil), že boot se zasekl asi na 3 nebo 5 minut, kdy se nic neděje.

Zajímá mě asi nejvíc výkon, aby to fungovalo svižně, když je to ve virtuálu, byť jako RAM můžu dát v pohodě i přes 10 GB RAM a několik vláken procesoru.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Díky, jo, takový seznam je velmi zajímavá věc. Protože pořád potřebuju pak i hledat něco s anténou a ne jen několik milimetrů velký dongle, abych dosáhl přes dvě zdi a nábytek. Tohle pomůže dost.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    teda abych dodal, testovano jako passthrough v proxmoxu do virtualu, odpojovalo se toa signal byl uplne na picu. nakonec vyhral nejakej strasnej noname, CUDY?? nekde to najdu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MVEK: kup si wifi dongle s intel chipsetem, nebo atheros. realtek je strasny hovno vetsinou, todle myslim sme tu presne meli na hrani a meh
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Já na o šel jinak.
    Prostě separátní router. S tím si můžu dělat o chci a některá zařízení komunikují jen tam(třeba tiskárna).
    MVEK
    MVEK --- ---
    ok, tak po dalším debatování mi AI už říká, že v novějším jádru je už rtw88" (konkrétně rtw8822bu.c) v jádru a tedy bych ani DKMS nemusel používat a kompilování ovladače.

Ale je možné, že během další diskuze z ní dostanu i to, že umí volání subprostorem a voní po fialkách, proto jsem tady:-).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Chci si porovnat doporučení (od AI) - potřebuji v Linuxu Mint (ve VirtualBoxu) používat USB WIFI adaptér, který bude přímo připojený jako USB zařízení a používaný jako modem až z Linuxu ve virtuálu, nikoliv přes NAT nebo tak a přes host. Tedy potřebuji ovladače v Linuxu.
    Dospěl jsem např. k TP-Link Archer T3U Plus, který má mít Realtek RTL8812BU a že přes nástroj DKMS nainstaluji ovladače.

Je to dobrý postup, nebo byste na to šli úplně jinak? Nejsem BFU, ale z hlediska Linuxu nic moc. Ale s konzolí nemám problém, jen si musím nechat napovědět:-). Už jsem řešil nějaké problémy se snap instalacemi apod.

(obecně potřebuju modul s dobrým ziskem, aby šla wifi přes místnosti, kde to ale mobil chytá nějak slabě a potřebuji obejít síť hostitele, no a modul navíc chci ojediněle použít k nějakým Win 11, ale ten Linux má přednost)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Windows, WSL, Debian - stejne jsem si nainstaloval za minutku ten prekladac :)

MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Napriklad tento link pro lidi co porad prebihaji z korpo (Windows) na linux.
    Je to povolene i v korporatech. Dodava vetsinu nastroju co clovek vyuzije a vytvori "muscle memory"

InstallingDebianOn/Microsoft/Windows/SubsystemForLinux - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Microsoft/Windows/SubsystemForLinux
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    XARGH: Trosku oversharing ode me. Od Intel 6th gen jedu vsechny OS co me bavi.
    Doba, kdy clovek vybiral jednu OS instalaci umrela s dominanci iPhone/Android.

Dodavat software konzistente a na vsechny platformy vyzaduje uzivatele.
    Moderni power user ma Mac a VMs, nebo Linux a VFIO. Prechod z Fedora na CachyOS je pro me zalezitost ulozeni RAM na disk a spusteni druheho za chodu. A to jenom protoze chci mit dedikovane GPU.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    XARGH: Já třeba skončil u Mac OS na desktopu...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    XARGH: ja treba tedka nedavno celej vecer rozchazel ZX Spectrum jadro retroarchu, protoze ostatni emulatory ZX Spectra na Linuxu desne vojti podporu meho hardwaroveho gamepadu

AI me nakonec navedla na nejakou silenost, pomoci ktere se mi to po nekolika hodinach podarilo kompletne fixnout
    MA747
    MA747 --- ---
    XARGH
    XARGH --- ---
    KAERO: nic linuxu za vinu nedavam, jde o prosty 'oversharing' mych pocitu ze sebe sama - viz me "zacnu pronasledovat" neco neuzitecneho misto toho doladit si neco uzitecneho :)
    navrat na win u me nehrozi, max kvuli praci.
    na arch taky nep*cuju, v pohode na nem existuju, akorat mam momentalne lepsi 'feel' z fedory. budu akorat muset ty 2 OS provozovat chvili vedle sebe
    KAERO
    KAERO --- ---
    XARGH: ale tak to neni problem linuxu, nybrz toho ze google translate a online slovniky prevalcovaly desktopove vybaveni zdarma. Jestli po tom touzis, tak se prohrabej staryma odkazama, zkus co radi ERGOSUM, nebo si kup nejake slovniky jako lingea, a nejspis to pojede pres wine primo i pod linuxem.

Tohle nesouvisejici davani za vinu linuxu me vzdycky prislo chucpe.

No a pokud si jako zacatecnik nainstalujes neco zalozeneho na arch, tak opet nechapu nadavani.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XARGH: Já nedávno odinstaloval OmegaT
    Je to program na "profesionální" překlady (knížky, články).
    Je docela velký, ale chytrý a učenlivý.
    OmegaT – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/OmegaT

Gtranslator je spíš na lokalizace.

Dialekt je rozhraní k on line překladačům.

No a pak lokální LocalTranslate (počítej 2,5G na disku)
    Overview | LocalTranslate User Manual
    https://terslang.github.io/LocalTranslate/

To jen namátkou. Takže existuje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    KAERO: paschli vy vsje na chuj! :DD

skoda toho pot-app, no.
    jinak s linuxem mam obecny problem, ze vzdycky zacnu "pronasledovat" neco neuzitecneho :-/ na cem si vylamu zuby a propalim furu casu misto abych se trapil nad necim dulezitym! :D
    ---
    tady je neco nesouvisejiciho (recenze myho distra & super kritika v komentarich) , ale kdyz uz sem pisu sebemrskacske reci:

This criminally underrated Linux distro beats CachyOS in every way that matters
    https://www.howtogeek.com/this-criminally-underrated-linux-distro-beats-cachyos-in-every-way-that-matters/

Poznatky: jako noob se vyhybej vsemu silne modifikovanymu! mokka verze mela u me nejakej silenej trabl, skoda. Ten dr4g0n1z3d KDE vzhled jsem nakonec slozite vykostoval. Nikdy nevis, co se zitra vysere. Timeshift bude lepsi nez snapper, jeste poradne pochopit BTRFS
    --
    Planuju Fedoru jako ma Daddy :DD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam