• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    CHOROBA: jakože bodnu USB WiFi do PC a tady ho pak vyberu a dole v síti zákazu PC síť? Já s tím virtualem moc nedělám, sem tam si v tom náhodim nějaké distro a dělám pokusy. Ale to PC je na lan s nějakým síťovým omezením a dost často mě nepouští kam chci. Tak mě napadlo třeba USB hotspot z mobilu nebo tak.

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HARPER: jednoduse, vezmes si svuj oblibeny virtualizator, nastavis si usb passthrough pro dany usb dongle a voila
    HARPER
    HARPER --- ---
    MVEK: proč máš 21 která je prostě už stará? Snap tlačí Ubuntu,myslím že Mint jde spíš flatpak cestou - snažím se tomu max vyhýbat. Mate jsem taky hodně dlouho používal,ale nakonec jsem přešel na Xfce a ještě v něm povypinal kompozitor a pod - zbytečne omalovánky. Každopádně jak ukecat virtual aby chodil na síť přes WiFi dongle by mě zajímalo taky.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BOAR: Jo, všechno prima, jenom jsem měl Linux počítač, protože jsem nemohl mít Windows 11 a teď mám počítač, kde mám Windows 11 a až se rozbijou, tak to plánuju zlinuxovat.
    BOAR
    BOAR --- ---
    RUTHER: ja jsem zase zjistil, ze jsem windows pouziol ted asi po 3 letech ve virtualboxu. :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BOAR: nově jsem zjistil, že WSL (říkej mi pan Obvious) ... Windows Subsystem on Linux je, vlastně docker... a jde tam, třeba wsl export import atp.
    BOAR
    BOAR --- ---
    RUTHER: taky rikam, ze je nemam rad. ze zlatej pacman/aur (pripadne nix)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BOAR: Tak to by to muselo fungovat a neinstalovat si všechny knihovny ze zipu půl hodiny... vždycky jsem dával flatpacku šanci... po tom, co adresář za pár dnů zvrost o desítky GB a celé to začlo házet errory jsem to smáznul komplet.
    BOAR
    BOAR --- ---
    MVEK: nejak mi tyhle snapy/flatpaky neprirostly k srdci nikdy. proste balickovaci system je balickovaci system.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DANIELSOFT: Vyšel jsem z toho, jak mi konkrétní aplikace byla nabídnutá. Opera myslím na Mint jen přes snap. A dřív ještě něco. Takže o flatpaku jsem neměl, jak se dozvědět.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    lol.. "nativni"
    Arch nebo Gentoo a neco se naucite, treba i o te nativite
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    MVEK: na Mintu je nativní flatpak, proč používáš snap?
    BOAR
    BOAR --- ---
    MVEK: archlinux :-) alepson se pri instalaci neco naucis. a archwiki je top
    MVEK
    MVEK --- ---
    Pak je tu ještě jedna otázka, jelikož jedu na Mintu 21, který třeba ani ten realtek ještě v jádru nemá mít, tak řeším otázku, na co si svůj virtuál reinstalovat.

Mint mi celkem sedí (mám MATE), ale narážím na některé nevýhody:
    - s GUI, občas jsem válčil s tím, co povolit, co zakázat, který režim, kvůli některým appkám a aby to neblblnulo, když je to ve Virtual Boxu
    - se sw repem, některé věci jsem musel instalovat přes snap, a přitom mám pocit, že jiná distribuce je v repu má

Někdo mi doporučoval OpenSuse, protože jsme se bavili o bezpečnosti a kontrole, co se v systému děje (i na Win aspoň víc řeším, čemu povolím přístup k síti a tak, i když to je chabé), byť na tom virtuálu to moc neřeším, je hlavně na brouzdání (i teď tu jsem přes něj), občas nějaké slabší video, nebo komunikaci.

Já zkusil před časem čisté Ubuntu, ale nebyl jsem spokojený, navíc ve virtuálu jsem naběhl na nějaký problém (a pak neřešil), že boot se zasekl asi na 3 nebo 5 minut, kdy se nic neděje.

Zajímá mě asi nejvíc výkon, aby to fungovalo svižně, když je to ve virtuálu, byť jako RAM můžu dát v pohodě i přes 10 GB RAM a několik vláken procesoru.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Díky, jo, takový seznam je velmi zajímavá věc. Protože pořád potřebuju pak i hledat něco s anténou a ne jen několik milimetrů velký dongle, abych dosáhl přes dvě zdi a nábytek. Tohle pomůže dost.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    teda abych dodal, testovano jako passthrough v proxmoxu do virtualu, odpojovalo se toa signal byl uplne na picu. nakonec vyhral nejakej strasnej noname, CUDY?? nekde to najdu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MVEK: kup si wifi dongle s intel chipsetem, nebo atheros. realtek je strasny hovno vetsinou, todle myslim sme tu presne meli na hrani a meh
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Já na o šel jinak.
    Prostě separátní router. S tím si můžu dělat o chci a některá zařízení komunikují jen tam(třeba tiskárna).
    MVEK
    MVEK --- ---
    ok, tak po dalším debatování mi AI už říká, že v novějším jádru je už rtw88" (konkrétně rtw8822bu.c) v jádru a tedy bych ani DKMS nemusel používat a kompilování ovladače.

Ale je možné, že během další diskuze z ní dostanu i to, že umí volání subprostorem a voní po fialkách, proto jsem tady:-).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Chci si porovnat doporučení (od AI) - potřebuji v Linuxu Mint (ve VirtualBoxu) používat USB WIFI adaptér, který bude přímo připojený jako USB zařízení a používaný jako modem až z Linuxu ve virtuálu, nikoliv přes NAT nebo tak a přes host. Tedy potřebuji ovladače v Linuxu.
    Dospěl jsem např. k TP-Link Archer T3U Plus, který má mít Realtek RTL8812BU a že přes nástroj DKMS nainstaluji ovladače.

Je to dobrý postup, nebo byste na to šli úplně jinak? Nejsem BFU, ale z hlediska Linuxu nic moc. Ale s konzolí nemám problém, jen si musím nechat napovědět:-). Už jsem řešil nějaké problémy se snap instalacemi apod.

(obecně potřebuju modul s dobrým ziskem, aby šla wifi přes místnosti, kde to ale mobil chytá nějak slabě a potřebuji obejít síť hostitele, no a modul navíc chci ojediněle použít k nějakým Win 11, ale ten Linux má přednost)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam