• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARCHIMEDESczcube.org
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Pozemní stanice pořád existuje, občas se o ní někdo stará a mírně se vylepšil software a Aleš se prý snaží si občas něco postavit na stole, ale projekt v původní podobě je prostě mrtvý.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    uvažuju tuhle debatu smazat, protože to umřelo... někdo proti?
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    Tak ono v podstate se to cely rozpada, zustalo na tom co ja vim posledni 3 lidi, ktery se snazi neco delat, zbytek bohuzel nema dostatek casu.
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    XCHAOS: Vítej mezi námi, odpadlíky ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tenhle klub bych rád věnoval někomu, kdo zůstal členem občanského sdružení czcube...já (pokud vím) už členem nejsem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: řada czCube nápadů předběhla dobu, zdá se.

    no, dokonce i na tu varianta s vypuštěním celého hotového smartphone mezitím došlo...

    kdybych to chtěl rozjíždět dnes, zkusím uvažovat o instalaci solárně termálního motoru (daleko kompaktnějšího,než nějaká plachta), se kterým by ta věc opustila oběžnou dráhu (většinu vzletové hmotnosti by tvořila nějaká inertní pracovní látka... a specifický impuls může u takového motoru snadno být větší, než u hydrazinového...)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Něco podobného jsem kdysi počítal pro czCube...co už.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Morseovka z oběžné dráhy - Leonardo - věda a technika jasně a přehledně (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/technologie/_zprava/1122780
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Z interní konference czcube:

    Ahoj kluci,


    pojďme se pustit do oživení a rozhýbání projektu czCube (tedy projektu reálné stavby malé družice [a jejího vypuštění do kosmu]).



    Tento e-mail bude trochu delší, takže pokud nechcete číst dál, tak prostě napište do konference, nebo na aholub@centrum.cz svoje odpovědi na tyto otázky:

    - Jak si dnes představujete moderní konstrukční řešení amatérského CubeSatu?

    - Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase?

    - Co vás nejvíc bavilo a kolik času jste tomu věnovali?

    - Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době?



    A teď vysvětlení, proč tyto otázky pokládám a žádám na ně od vás odpověď.



    Jak už jsem psal dříve, moje vize spočívá v nalezení nejdostupnějšího řešení konstrukce a v soustředění sil jen na hlavní cíle (relativně rychle realizovatelné).



    Jde mi o to, aby výsledky byly brzy viditelné a členy týmu aby práce na projektu bavila (a i proto se jí sami chtěli více věnovat).



    Podstatné je, abychom se skutečně vydali „jinou cestou“ než jakou jsme šli doposud a která bohužel nevedla k cíli. Opakovat totéž znovu nemá smysl.



    Je to tedy opravdu restart projektu czCube s využitím všech dosavadních zkušeností.



    David vidí jako hlavní problém nedostatek zdrojů, Tomáš zmiňuje koncepční zastaralost, Míra navrhuje postupovat po malých krocích a Richard doporučil nákupy na CubeSatShopu.



    Vedu všechny názory v patrnosti a osobně navrhuji toto:

    1. aktualizovat koncepci (zjednodušit technické řešení) a určit priority

    2. konsolidovat tým (zhodnotit dostupné zdroje, získat do týmu nové lidi)

    3. postavit jádro družice (kostru, zdroj a rádio)

    4. pak znovu zhodnotit výsledky (i rychlost realizace) a navrhnout další postup



    Konkrétně k jednotlivým bodům.



    U celkové koncepce chci obecně co nejvíc využít už existující, ověřená a dostupná řešení. Konkrétně například navrhuji místo KOMBUSu využít standardnější I2C sběrnici, ale zde očekávám návrhy a nápady od všech členů týmu. Jak si dnes představujete konstrukční řešení amatérského CubeSatu? Napište to do konference, nebo přímo na můj e-mail aholub@centrum.cz .



    Pro soustředění sil (kterých nemáme nazbyt) navrhuji znovu stručně sepsat všechny hlavní činnosti, vedoucí ke družici (to udělám já), vybrat z nich max. 3 nejdůležitější a na ty se soustředit. Všechno ostatní sice nebude zapomenuto, ale bude to „pod čarou“ (tedy k řešení „ve volných chvílích“, „později“ nebo „mimo projekt“). „Pod čarou“ jsou teď pro mne například „magnetická komora“ nebo třeba i „rozšiřování pozemní stanice“ (i proto, že David vyjádřil svou jen „platonickou“ technickou podporu). Nemůžeme si prostě dovolit roztříštit svoje sily a pozornost do tolika různých směrů.



    Z reakcí v minulých dnech mám ovšem dojem, že tyto moje výše uvedené vize a návrhy se u vás nesetkají se souhlasem a pochopením. Občas si prostě nerozumíme a naše názory se liší. Pokud se nebudeme schopni dohodnout na společném dalším postupu, budu muset najít do týmu nové lidi. „Nová krev“ by se ale do týmu hodila v každém případě, takže nové zájemce oslovím určitě. V rámci „konsolidace týmu“ by mne ale teď zajímalo, jaké jsou vaše reálné současné možnosti a zájmy. Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase? Co vás nejvíc bavilo? Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době? Napište to opět buď do konference, nebo soukromě přímo mě. Já jsem se například v posledních dvou letech mimo jiné se synem věnoval hobby robotice a určitě mi to pomohlo se zdokonalit v jemné mechanice, elektronice a v programování mikročipů. Tyto zkušenosti chci teď využít při stavbě družice.



    Vlastní stavbu jádra družice budu směrovat tak, aby byla dokončena brzy (rozhodně v řádu měsíců a ne roků), aby to realizátory nepřestalo bavit, a aby se to dalo brzy zhodnotit a postoupit dál.



    To je pro dnešek ode mne vše.



    Ještě závěrečné shrnutí. Navrhuji aktualizovat koncepci, konsolidovat tým a soustředit se na jádro družice.



    Proto prosím, napište do konference, nebo na aholub@centrum.cz svoje odpovědi na tyto otázky:

    - Jak si dnes představujete moderní konstrukční řešení amatérského CubeSatu?

    - Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase?

    - Co vás nejvíc bavilo a kolik času jste tomu věnovali?

    - Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době?



    Těším se na vaše reakce a názory.



    Aleš H.



    P.S.: Ozvěte se všichni, komu tento e-mail dojde. Vyjádřete své názory a pocity. Prosaďte se.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHOLEQ: řekl bych, že interní, ale budu referovat.

    (já jsem vlastně člen jen proto, že stojím o úniky informací :-)
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    ten sraz je nejak otevreny, nebo je to ciste interni zalezitost ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    napadlo mi udělat prezentaci o czCube na některém z lightning talks Brmlabu:
    [ Brmlab + fenomén hackerspace, v ČR i ve světě. ]

    ... třeba by tam tým czCube nabral nějakou mladou krev :-) ale na tom zítřejším se neuúčstním. spíš bych se zúčastnil o víkendu srazu czCube, abych měl v Brmlabu čerstvé informace.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: casovac s dlouhymi casy (desitky minut a vice) se bez pameti rozumne udelat neda (mechanicky leda, ale to je fakt uplne mimo)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hele, nejsem až takovej guru na elektroniku. mám ale zkušenost se "samo-resetujícími" zařízeními, u kterých je právě cílem aby se udržely v chodu bez přítomnosti nějakého operátora co by provedl HW restart.

    watchdog bez zranitelných elektronických součástek je jistě dobrý nápad. jestli má být postavený na komunikaci s těmi moduly, nebo jestli by stačil nějaký časovač, to jiná věc (zase bude časovač odolnější proti radiaci, než zařízení co má paměť ? to je jiná otázka...)
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: Tak interaktivni WD je imho nezbytny - predstav si situaci - pameti radiomodemu proleti castice a modem je tuhej - po nejaky dobe reset a pak zase castice ale tentokrat se treba trefi fakt blbe a kvuli chybe v programu ten modem zaplavi sbernici datama k nepouzitelnosti .... Proste problem je, ze to muze vytuhnout 3x za hodinu a pak 2 dny klid.
    To je prave o cem jsem mluvil, mel by tam bejt blok, kterej bude zabezpecenej - bude v nem nejak vyreseny aby se nemohl katastroficky rozbit (cisty HW reseni, zadnej program, TMR na registrech, ECC nad pameti nebo idealne vubec zadna pamet ... proste neco ne moc slozityho ale hodne stabilniho) a takovou konstrukci by mel mit i blok rizeni smeru - tam si clovek asi moc resetu nemuze dovolit - takze by se vlastne dal udelat jeden modul Test & Control.

    Kazdopadne to jsou jenom takovy napady - tohle se musi nejak dostat k vedeni projektu, tem se to musi libit a pak to musi nekdo udelat. Nicmene pokud ja vim, tak ridici system zatim realne neexistuje, takze to mozna neni uplne marny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    my tohle kdysi hodně řešili u routerů, ve kterých tehdy (zřejmě kvůli blým driverům) tuhly bezdrátový karty, resp. ty karty byly schopný zatuhnout sběrnici

    co se mě týče, tak bych klidně dělal nějaký globální reset třeba jednou týdně či řádově tak něco. samozřejmě nevím, jaký charakter ty činnosti těch subsystémů budou mít... ale pochopitelně, asi by se nedával příkaz na zahájení něčeho dlouhodobějšího před známou dobou globálního resetu. samozřejmě plnohodnotný interaktivní "watchdog" by taky měl svoje kouzlo, ale přesně jak říkáš - co když se rozbije...
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: No jasne, ale kdo pozna, ze neco nekomunikuje? Urcite neni dobrej napad aby kdokoliv mohl resetovat cokoliv. Takze by mel bejt centralni prvek, co to bude hlidat (stylem, "zijes?" - pokud odpovi, tak OK, pokud ne, nebo posle blbost tak reset) a tenhle prvek by mel fungovat hodne spolehlive. Protoze pokud TEN vytuhne, tak je to kaput.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a nebyl tam nějaký plán, že co nekomunikuje, to se automaticky resetne ? nebo že se to jednou za čas samo resetne všechno ?
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    XCHAOS: Tak je otazka jak dlouha ja udrzim tempo
    Zatim mam splneny akorat 2 ukoly a dalsi zatim nemam tak uvidime

    Jinak nektery jejich koncepty jsou dobry - oddeleny moduly na sbernici je rozhodne dobrej napad, akorat by tam prave mel imho viset jeste nejakej supervisor, kterej bude zabezpecenej a bude se starat o pripady, kdy se nejaka nezabezpecena cast vysere (normalne reset, vysledkem radiace je typicky bordel v RAM a v registrech coz ve vetsine pripadu vede k tomu, ze ten ridici MCU danyho modulu proste vytuhne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam