Z interní konference czcube:
Ahoj kluci,
pojďme se pustit do oživení a rozhýbání projektu czCube (tedy projektu reálné stavby malé družice [a jejího vypuštění do kosmu]).
Tento e-mail bude trochu delší, takže pokud nechcete číst dál, tak prostě napište do konference, nebo na aholub@centrum.cz svoje odpovědi na tyto otázky:
- Jak si dnes představujete moderní konstrukční řešení amatérského CubeSatu?
- Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase?
- Co vás nejvíc bavilo a kolik času jste tomu věnovali?
- Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době?
A teď vysvětlení, proč tyto otázky pokládám a žádám na ně od vás odpověď.
Jak už jsem psal dříve, moje vize spočívá v nalezení nejdostupnějšího řešení konstrukce a v soustředění sil jen na hlavní cíle (relativně rychle realizovatelné).
Jde mi o to, aby výsledky byly brzy viditelné a členy týmu aby práce na projektu bavila (a i proto se jí sami chtěli více věnovat).
Podstatné je, abychom se skutečně vydali „jinou cestou“ než jakou jsme šli doposud a která bohužel nevedla k cíli. Opakovat totéž znovu nemá smysl.
Je to tedy opravdu restart projektu czCube s využitím všech dosavadních zkušeností.
David vidí jako hlavní problém nedostatek zdrojů, Tomáš zmiňuje koncepční zastaralost, Míra navrhuje postupovat po malých krocích a Richard doporučil nákupy na CubeSatShopu.
Vedu všechny názory v patrnosti a osobně navrhuji toto:
1. aktualizovat koncepci (zjednodušit technické řešení) a určit priority
2. konsolidovat tým (zhodnotit dostupné zdroje, získat do týmu nové lidi)
3. postavit jádro družice (kostru, zdroj a rádio)
4. pak znovu zhodnotit výsledky (i rychlost realizace) a navrhnout další postup
Konkrétně k jednotlivým bodům.
U celkové koncepce chci obecně co nejvíc využít už existující, ověřená a dostupná řešení. Konkrétně například navrhuji místo KOMBUSu využít standardnější I2C sběrnici, ale zde očekávám návrhy a nápady od všech členů týmu. Jak si dnes představujete konstrukční řešení amatérského CubeSatu? Napište to do konference, nebo přímo na můj e-mail aholub@centrum.cz .
Pro soustředění sil (kterých nemáme nazbyt) navrhuji znovu stručně sepsat všechny hlavní činnosti, vedoucí ke družici (to udělám já), vybrat z nich max. 3 nejdůležitější a na ty se soustředit. Všechno ostatní sice nebude zapomenuto, ale bude to „pod čarou“ (tedy k řešení „ve volných chvílích“, „později“ nebo „mimo projekt“). „Pod čarou“ jsou teď pro mne například „magnetická komora“ nebo třeba i „rozšiřování pozemní stanice“ (i proto, že David vyjádřil svou jen „platonickou“ technickou podporu). Nemůžeme si prostě dovolit roztříštit svoje sily a pozornost do tolika různých směrů.
Z reakcí v minulých dnech mám ovšem dojem, že tyto moje výše uvedené vize a návrhy se u vás nesetkají se souhlasem a pochopením. Občas si prostě nerozumíme a naše názory se liší. Pokud se nebudeme schopni dohodnout na společném dalším postupu, budu muset najít do týmu nové lidi. „Nová krev“ by se ale do týmu hodila v každém případě, takže nové zájemce oslovím určitě. V rámci „konsolidace týmu“ by mne ale teď zajímalo, jaké jsou vaše reálné současné možnosti a zájmy. Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase? Co vás nejvíc bavilo? Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době? Napište to opět buď do konference, nebo soukromě přímo mě. Já jsem se například v posledních dvou letech mimo jiné se synem věnoval hobby robotice a určitě mi to pomohlo se zdokonalit v jemné mechanice, elektronice a v programování mikročipů. Tyto zkušenosti chci teď využít při stavbě družice.
Vlastní stavbu jádra družice budu směrovat tak, aby byla dokončena brzy (rozhodně v řádu měsíců a ne roků), aby to realizátory nepřestalo bavit, a aby se to dalo brzy zhodnotit a postoupit dál.
To je pro dnešek ode mne vše.
Ještě závěrečné shrnutí. Navrhuji aktualizovat koncepci, konsolidovat tým a soustředit se na jádro družice.
Proto prosím, napište do konference, nebo na aholub@centrum.cz svoje odpovědi na tyto otázky:
- Jak si dnes představujete moderní konstrukční řešení amatérského CubeSatu?
- Čemu jste se v minulých měsících věnovali ve svém volném čase?
- Co vás nejvíc bavilo a kolik času jste tomu věnovali?
- Co chcete (jako hobby) dělat v nejbližší době?
Těším se na vaše reakce a názory.
Aleš H.
P.S.: Ozvěte se všichni, komu tento e-mail dojde. Vyjádřete své názory a pocity. Prosaďte se.