• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    vsechny informace ohledne scitani lidu, ktere probehne v breznu roku 2011. http://www.czso.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/home

    scitat se...

    74 hlasy od 74 respondentů

      Sečetl jsem se

      66 hlasy od 66 respondentů

        rozbalit záhlaví
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        THOMASMORTA: taky jsem mela pocit, ze to je asi spis vtip, ale po letech na nyxu uz radeji nikoho neprecenuju :))))

        no, pokud se vliv katolicke cirkve na spolecnost da zjistit jen ze scitani, tak to asi zadny skutecny vliv neni a nevim, proc ho brat v potaz.

        Mne by opravdu zajimalo KONKRETNI vyuziti nejake te informace. K cemu se to pouziva a proc?
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        NICOLE: No, divila by ses, jak jsou lidé drzí:-) A pokud se jedná o jakoukoliv organizaci, která funguje na principu vymytí mozku svým řadovým členům, tak, kteří mohou vše dělat v dobré víře, pak by se klidně mohli tito řadoví členové k tomu hlásit vřejně... Nejsmě ve starověkém Římě, nepředhazujeme členy nelegálních sekt lvům, naopak často hájíme jejich práva... Tak proč by se nepřihlásili:-) Ale to je vážně dost OT.
        Když se to vyplňovalo před deseti lety, tak tam byla jenom kolonka, k jaké víře se hlásíme... A psali jsme tam děsné blbosti:-) A asi nás nebylo málo, proto tam je teď kolonka "věřící, nehlásící se k žádné organizaci/církvi":-)
        Samozřejmě jsem zapoměl u předchozího příspěvku vyplnit smailíky:-)

        Jinak praktické politické důsledky, které by mohli plynout ze statistik ohledně vyznání: Pokud by se například ukázalo, že je u nás takové množství řekněme katolíků, tak by to mohlo vážně ovlivnit, jaké výzkumy by u nás byly povoleny, v extrémním případě by to mohlo mít vliv na zákaz potratů (dej Bože rozumu svým přisluhovačům, to by vedlo jenom k provádění nelegálních, a tedy nebezpečných potratů), zrušení registrovaného partnerství apod. Záměrně uvádím extrémní příklad - s největší pravděpodobností se dojde ke zjištění, že stav odpovídá tomu, co jsme předpokládali a nic se neděje (jinak by se již pravděpodobně projevilo), ale když už se dělají statistiky, proč to nezkontrolovat?:-)

        Obecně mě nepovinné údaje netrápí - kdo nechce o sobě něco takového dát vědět, ten to prostě nevyplní. Kdo to o sobě chce vykřičet do světa, ten už to pravděpodobně činí i bez úředního nařízení, tak nevím v čem je problém. Pro mě a za mě, ať tam mají třeba třicet stránek nepovinných údajů (tedy pokud budou na recyklovaném papíře:-D).

        A povinné údaje jsou vesměs věci, které by si mohli přečíst z mého daňového přiznání. Kromě délky dopravy do zaměstnání - ale to by zvládli s mapou taky odvodit...
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        HONCKA: to me napadlo taky. myslim ze o tom ze se nema formular posplichat stinky sprayem s hovnovou prichuti tam nic nepisou.
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        THOMASMORTA: :))))
        Pokud nekdo vyviji protistatni cinnost, tak to asi nepise do scitaciho formulare

        ale jinak viz
        NICOLE:
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        NICOLE: Pokud Ti tu nějaká sekta vyvíjí protistátní činnost, tak to pravděpodobně nebude ona sama, která podnítí iniciativu... Každopádně jsem si pročetl formulář a mohu říct, že je tato diskuse celkem bezpředmětná, protože se jednak vyplňují pouze registrované organizace, jednak je tento údaj nepovinný. Z nějakého důvodu je nepovinný i údaj o národnosti, což nechápu, protože na občance ho po mě zatím vždy chtěli.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        KASUMI: stat je tu od toho, aby reguloval spolecenske vztahy a k tomu ptorebuje data

        coz je to co jsem uz rikal ;) stat nas chce regulovat, ale nevi na zaklade ceho. tak nam namiri zbran na spanek a rekne - rad bych udelal neco pro tvoje dobro, ale ty proste nespolupracujes. tak delej nebo to do tebe napalim :D

        mne to prijde zajimave a tesim se na vysledky

        je strasne moc super ze ti to prijde zajimavy a tesis se na to, ale co ja s tim? :) ja to kvuli tvym pocitum vyplnovat nebudu :)

        a ty benny mlc :)

        to Benny neumi ;D
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        THOMASMORTA: Pokud jde o legalizaci - tak jakakoliv organizace, ktera o ni usiluje, si poda prislusnou zadost a splni zakonne podminky a pak ji dosahne, nevim, proc by iniciativa mela v tomhle vychazet od statu, navi c na zaklade nejakych statistik.
        Zrovna tak pokud chce stat zakrocit proti nekomu, tak na zaklade toho, co ten dotycny spacha, ne na zaklade toho, jestli "uz je jich hodne".
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        TRISSIE: Hlavně si nedovedu představit, jak obyčejní pochůzkáři skládají hromadně prověrky k tak důvěrným datům:-)
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        NICOLE: Například tím, že by mohl začít zvažovat, zda nelegalizovat (či nevyhostit) nějakou dosud nelegalizovanou církev.
        TRISSIE
        TRISSIE --- ---
        THOMASMORTA: na jednu stranu je to možná dobře, že to centralizovat nedokáže, asi bych neměla radost, kdyby policajt, co se mnou řeší blbé parkování, měl online přístup na moje daňové přiznání...
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        NICOLE: Myslím, že je státu šumák, kolik lidí je ateistů, křesťanů apod, protože to jsou státem schválená vyznání... Ale už bude například zajímavé, kolik lidí se přihlásí k Scientologické církvy, která tu oficiálně není legální... Nebo třeba LaVayovi Satanistické církve... A jeden z požadavků legalizace je i množství vyznavačů.
        No a když už zjišťujeme minority, tak už to sečteme všechno, ne? :-)
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        KASUMI: stat je tu od toho, aby reguloval spolecenske vztahy a k tomu ptorebuje data

        - vis neco konkretniho o tom, jak se data ziskana ze scitani pouzivaji regulaci spolecenskych vztahu?
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        TRISSIE: Já se obávám, že hlavní problém je v tom, že stát není schopen to obrovské množství dat, které o nás skladuje, centralizovat. Takže ačkoliv jsou skutečně tyto informace v mnoha ohledech využitelné, tak asi stejně skončí někde v zapomnění statistického úřadu...
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        mohl by mi nekdo vysvetlit, k cemu stat potrebuje vedet, kolik procent obyvatel je ateistu? Tedy krome toho, ze je to "zajimava" informace? Ma nejaky prakticky vyznam, ktery by ospravedlnoval nejen buzerovani obcanu, ale i nemale vydaje spojene s porizenim takove inforamce?
        TRISSIE
        TRISSIE --- ---
        tak jsem se dívala do toho osobního sčítacího formuláře ( http://www.scitani.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/scitaci_list_osob/$File/LO_2011_vzor.pdf ) a jsou tři informace, které o mě státní správa nemá aktualizované:
        - národnost (naposledy jsem ji vyplňovala na žádosti o uzavření manželství před 4 lety, třeba jsem ji od té doby mohla změnit, že)
        - náboženská víra
        - dopravní prostředek používaný při cestě do zaměstnání a délka dojíždění.

        Všechny ostatní informace zná buď matrika (jméno, příjmení, bydliště teď i před rokem, bydliště matky v době mého narození, rodinný stav, počet dětí v manželství i mimo ně), nebo ministerstvo školství (dosažené vzdělání), nebo finanční úřad (zaměstnání, zaměstnavatel a jeho obor činnosti).

        Nemohli by mi to poslat předvyplněné, já bych tam zaškrtla ty tři chybějící kolonky a ušetřila bych si čas? :-)
        KASUMI
        KASUMI --- ---
        ja se teda taky rada necham secist, beeee :)

        ale ja si myslim, ze statistiku je dobre delat
        clovek zjisti, jak se spolecnost vyviji.. sociologicky, etnologicky.. majetkove..

        mne to prijde zajimave a tesim se na vysledky
        a rozhodne netrpim nejakou prehnanou paranoiou, ze kdyz stat zjisti, ze mam dva pocitace a jednu televizi, ze na me posle financni urad, aby mi neco zabavil.. tohle mi prijde fakt postaveny na hlavu

        stat je tu od toho, aby reguloval spolecenske vztahy a k tomu ptorebuje data
        bez statu by jaksi spolecnost nefungovala...
        a ty benny mlc :) tvoje reseni stredoveke anglie ocividne nefungovalo! :)

        proste.. tesim se

        krom toho mam strasne rada dotazniky :D
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        THOMASMORTA: A stejně je to celý byrokratická šaškárna - kdyby byli úředníci co k čemu a skutečně chtěli zneužívat tyto informace, tak si prostě objednají speciální nadstavbu Facebooku a ono jim to už zjistí všechno pořebné:-)

        Lidi, já chápu, že se Vám nehce někomu svěřovat důvěrné informace... Ale pokud mám jít do důsledků - kolik z Vás používá internet banking ze stejného počítače, kde běžně chatuje, případně přispívá do diskusí, obecně z počítače, kde běžně pracujete s internetem?
        Kdo z Vás nikdy neodpověděl na nějaký průzkum veřejného mínění? A často nemusíte ani odpovídat, stačí, když jim uvedete, že nejste cílová skupina a už si k vám v nějaké databázi připíší poznámku...
        Už jste si někdy něco objednávali přes e-shop? A máte vůbec tušení kdo disponuje vaší adresou (elektronickou i fyzickou)?
        Všimli si Ti z vás, kteří jsou vedeni v obchodním rejstříku, jaké údaje jsou o vás veřejně přístupné?

        Takže, pokud po mě budou chtít údaje, které stejně už mají (jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo - to všechno má běžně k dispozici PČR), vzdělání (titul se uvádí do občanky, ale například různé městské karty mívají například i aplikaci pro tramvajenku a když jste studenti, tak jim na potvrzení o studiu přinesete kompletní informace o studiu a bůh ví, kde se ty informace skladují), případně je o mě vědí různé úřady (přechodné bydliště), tak jim to klidně řeknu. Mnohem víc mě děsí digitální stopa, kterou v celku nevyhnutelně dělám na internetu...
        ALESH
        ALESH --- ---
        KASUMI: dobrovolne a rad!
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        Mě by hlavně zajímalo, co lze zjistit ze sčítání lidu, co už teď neví centrální registr občanů...
        HONCKA
        HONCKA --- ---
        _BENNY: me spis napadlo dle zakona pravdive a uplne vyplnit, pak si s tim vytrit zadek a poslat, v jakem stavu to ma byt v zakone neni :)
        FANAE
        FANAE --- ---
        DAGO: *stale informace z Idnesu* - presne tak, kdyz nebudou uznani jako oficialni mensina (coz nejsou) - tak by z toho meli vyhody - jako vietnamstinu na skolach, oficialni kultrurni centra, tusim ze narok na socialni davky a podobne.
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam