• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: vsak v poradku, ze statistickeho hlediska je skutecnost, jestli se sectes nebo ne, podruzna.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, ja hraju sam za sebe, ne za ostatni. pokud se chce nekdo secist, at se secte, ja mu v tom branit nebudu. ale to ze se chce nekdo secist prece automaticky neimplikuje ze se sectu i ja.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: v podstate i ty si hrajes svy simcity a snazis se vsem vysvetlit, ze tabulky a statistiky nepotrebujes, ze to zvladnes i bez nich. to je fer ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VYHULENY_UFO: simcity znam, ale ten primer nesedi. ono je to spis tak, ze vy si hrajete svoje simcity a z nejakeho duvodu trvate na tom, ze se to vase gamblerstvi bez me ucasti neobejde ;)

    i kdyby zakazali - treba zakonem - vyplneni dotazniku, tak si udelas auditko, kde budes trvat na tom, ze tvoje pravo je ty udaje poskytnout a ze je teda i pres zakaz poskytnes. To je muj pocit z tebe, vis...

    ach ty lidske nezvladatelne pocity :))
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    VYHULENY_UFO: simcity jako politicky trenazer :))
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    VYHULENY_UFO: pouzit mozek a chvili premejslet proste nektery lidi boli

    - pekne to ten chlapec napsal, jen co je pravda :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: ne, ale nemlit vo tom porad dokolecka. Dobre, vime, ze nechces dat svy udaje, a co s tim dal? Nic, je to tvoje rozhodnotu, tvoje volba, tvoje pravo. No a co?
    V tvym pripade je to jedno, protoz i kdyby zakazali - treba zakonem - vyplneni dotazniku, tak si udelas auditko, kde budes trvat na tom, ze tvoje pravo je ty udaje poskytnout a ze je teda i pres zakaz poskytnes. To je muj pocit z tebe, vis...

    Proste si asi nikdy nehral simcity a nebo kdyz uz jo, tak ses s kazdym obyvatelem sveho mesta bavil o jeho nazoru na tvoji hru... ;0)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nevyclenuj se z kolektivu, angazuj se, chod na schuze. kritizuj, ale konstruktivne, soudruhu, konstruktivne! :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VYHULENY_UFO: jakoze zamyslet se a drzet tu hubu a krok a udavat udaje? :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CROSS: myslim, ze to nevysvetlis, protoze jsou lidi, kteri budou vzdy proti necemu, a je jedno jake politicko-kulturni zrizeni je zrovna u korytka. Stesti je, ze statistiky s takovejma jedincema pocitaj... :)
    ale nemuzu se zbavit dojmu, ze pouzit mozek a chvili premejslet proste nektery lidi boli.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: Data jsou jednim ze vstupu do rozhodovaciho procesu - kdyz nebudou, bude ten rozhodovaci proces stat uz uplne za prd.

    to jsi ale porad nic nerekl. data se proste nejak vezmou v uvahu, jak presne, to neni nase vec, jedine co nas ma zajimat je ze kdyby urady ty data nemely, nastal by konec sveta.

    nejlepsi je porad ten argument vysvetlujici proc si statni instituce nejsou schopny ty udaje ktere maji mezi sebou predat - protoze jim to zakazuje zakon. za normalnich okolnosti se k tem datum CSU dostat nesmi.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: na to si stezuj u sveho zvoleneho zastupce. Statisticky urad porizuje data na zaklade poptavky primarne verejnych instituci.

    Nicmene se mi zda, ze se v chapani toho, co jsou tato data zac a jak se pouzivaji, zacinas dost blizit majiteli auditka. Fakt to nefunguje tak, ze si nekdo precte "v Jihoceskem kraji mame 12345 jednoclennych domacnosti" a hnedle pise hejtmanovi "musime postavit dalsi dum pecovatelskou sluzbou". Data jsou jednim ze vstupu do rozhodovaciho procesu - kdyz nebudou, bude ten rozhodovaci proces stat uz uplne za prd.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: neni podpora stavebniho sporeni spis o tom, jak zalobbuji prislusne banky a sporitelny? :)) Eventuelne o tom, co si zadaji volici? Omg, fakt bych chtel znat ten mechanismus, jak tohle funguje na zaklade statistickych dat o stavu bytoveho fondu! Ach, jaka skoda, ze me nikdo neuzna za hodnu mi to vysvetlit :)))
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: nojono, jestli ode mne ocekavas, ze ti popisu, jak sociologicky ustav zpracovava udaje o bydleni, ty posila na ministerstvo, a nasledne je posilena nebo zrusena treba podpora stavebniho sporeni, tak to bohuzel nemuzu slouzit, uz je to prilis dlouho, co jsem se na tom podilel. Ani ti nedodam jmenny seznam lidi, ktere osobne znam a kteri s informacemi z censu pracuji nebo je pouzivaji v rozhodovani.

    Zustaneme tedy u toho, ze ja vim, ze se ta data pouzivaji, a ty jsi presvedcena, ze se pouzivaji zbytecne.

    Mimochodem i to, ze si muzu dohledat, jestli populace opravdu starne, jestli dochazi nebo nedochazi k migraci do mest a podobne - a nenechat se vodit za nos tim, co mi tvrdi zde tak neoblibeni politici, mi prijde jako dobry duvod.

    NICOLE: ale to neni totez, co mi podsouvas.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: Smysl sčítání je pořídit datovou bázi, do které je možné sáhnout kdykoli, když informace, které obsahuje, budeme potřebovat.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: praktickou aplikaci jsi predvedl jednu - a to, ze ta data mohou vyuzivat i soukrome firmy. Sam tvrdis, ze to neni primarni ucel scitani, ze primarne ta data vyuziva stat, ale kdyz chci vedet k cemu, spokojis se s tim, ze tak nejak veris, ze to jiste bude k necemu uzitecnemu. To skutecne ocividne cenu nema, ale div se potom memu zatvrzelemu odmitani :))
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: No vidis, ty si myslis, ze ta data nepotrebujeme, ja si myslim, ze je potrebujeme, z mista jsme se nepohnuli. Aspon jsem zkusil ukazat nejakou tu praktickou aplikaci, no ale kdyz porad opakujes ne, ne, ne, nema to ocividne cenu.

    Co se tyka textu nasledujiciho po "a chapu, ze podle tebe", jsi vedle jak ta jedle, ale soude z presvedcive argumentace ne, ne, ne, nejpis i o tom, co si myslim, vis lepe nez ja sam.

    Jake soukrome a zneuzitelne udaje v censu "odevzdavame"?

    "je jedno, jak konkretne se ta data budou zpracovavat, ze dulezite je hlavne to, ze je mame pod strechou a pokud mozno co nejvic, protoze co kdybychom je nahodou na neco potrebovali" - toto jsem nenapsal, ani si to nemyslim, takze to ani nebudu vyvracet.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: Ale z urciteho pohledu musim uznat, ze zatajit pred vladou fakt, ze socialne slabsi rodiny maji casto vetsi pocet deti, je neobycejne vychytraly plan, ktery Lidovemu domu sebere vitr z plachet. ;-]

    :D oni uz to asi tusi ze, ale nehodlam jim to potvrzovat :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: ano, ja si to predstavit dovedu, ale musela by o tom rozhodovat jina nez socialisticka nebo populisticka vlada. Nicmene to neovlivnim zrusenim censu, ale spis pri volbach.

    Ale z urciteho pohledu musim uznat, ze zatajit pred vladou fakt, ze socialne slabsi rodiny maji casto vetsi pocet deti, je neobycejne vychytraly plan, ktery Lidovemu domu sebere vitr z plachet. ;-]
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: dejme tomu Ministerstvo pro místní rozvoj nepotřebuje znát aktuální stav bytového fondu, že ČSÚ nemusí provádět šetření příjmů a životních podmínek domácností, že MSPV nepotřebuje znát data o lokální zaměstnanosti, a tak dále.

    - ano, opravdu si myslim, ze nepotrebuji. A porad mi jeste nikdo nerekl, co strasneho by se stalo, kdyby je nemely.

    podivej se, ja chapu, ze podle tebe by Franta ze Lhoty mel drzet hubu a krok a verit tomu, ze je scitani prinosne zpusobem, ktery nebetycne prevysuje jeho schopnost necemu porozumet, kdyz to prece vymysleli ti frajeri, co to studovali a co maji razitko na to, ze mohou podobne veci vymyslet a realizovat.
    Ja to zase beru tak, ze i Franta je obcan a kdyz uz mu stat naridi povinnost odevzdavat o sobe spoustu soukromych nebo zneuzitelnych udaju, tak by mu taky mel byt schopen vysvetlit, proc to ma udelat.
    Promin, ale tvuj argument, ze je jedno, jak konkretne se ta data budou zpracovavat, ze dulezite je hlavne to, ze je mame pod strechou a pokud mozno co nejvic, protoze co kdybychom je nahodou na neco potrebovali, neberu, takhle by proste urady k udajum o obcanech pristupovat nemely.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam