_BENNY: Nejde o to stáhnout ocas - nikdo Ti nebrání vést válku se systémem, ale bylo od Tebe naivní myslet si, že v případě, že ji prohraješ, tak Tě bude systém perzekuovat.
Jde mi o to, že pokud se mi někde nelíbí pravidla hry a o kus vedle jsou lepší a nikdo mi nebrání se přesídlit, tak je pro mě výhodnější přesídlit se a něco vytvářet (v jakémkoliv smyslu), než vést žabomyší válku se systémem.
Co se týče 40% většiny - už jsem říkal, že komunisti neudělali převrat sami, i když se potom svých pomocníků zbavili. K tomu je třeba připočíst celkově laděné levicové smýšlení, nepřehlednost situace... Co jsem se bavil se známou v důchodu, tak říkala, že krátce po převratu byl komunista skoro každý - lidé to brali jako naplnění sociálního státu. Kdo do toho viděl, tak většinou odešel krátce po převratu, takže tu opravdu zůstala většina těch, kteří s tím z počátku souhlasili...
Nicméně velkou část změn prosadila vláda už mezi lety 1946 a 1948: První vlny znárodňování, plánované hospodářství, dokonc i cenzura už nějak fungovala - a připravovala se nová ústava.