• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Jako Tomia moc nemusím, ale tady dobrý: http://okamura.blog.idnes.cz/c/184268/Scitani-lidu-Miliardy-v-trapu.html

    "I bez sčítání víme, že aut přibývá, školek je málo, málo je i hospiců a míst pro přestárlé. Na tuhle triviální věc se stačilo zeptat prvního normálního občana na ulici. Odpověď by statistici dostali zadarmo. Za dvě a půl miliardy by pak možná nějaká ta školka a hospic přibyly."
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: jo vlastně jsem se nezmínil o tom, že mi chtěla dát formulář pro majitele bytu, o němž jsem věděl že je někdo jiný než ten papírový, a že mu ho dám, ale nic nepodepíšu; nepodepíšu...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: je "nadělat" a nadělat; bytem v ústí nad labem mi byl chtěn doručit formulář... jářku pravím komisařce, že tam nejsem přihlášen, v rozhodnou dobu tam už stejně nebudu protože se stěhuju a vlastně mám bydliště úplně jinde a že s tím stejně nesouhlasím.. jen je mi paní mladé komisařky líto, protože poměrně rychle a bez okolků vyklopila, že to dělat nechce a le má to příkazem a že si jako samoživitelka nemůže dovolit vzdorovat a že s tím taky nesouhlasí a že na ten formulář teda serem.. že hezkej den :)
    prostě o lidský faktor se opřít dá, to je nakonec jediná účinná věc proti systému, přijde mi :)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    PALEONTOLOG: no, jak už podotkl Cross, proti tomu, že po tobě úřady chtějí něco podepsat, opravdu asi nenaděláš nic.
    A jak praví Švejk-"přece se nebudu hádat kvůli svýmu vlastnímu podpisu. Tím bych si rozhodně neposloužil"
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    _BENNY: Dík, je to tam. Tak za měsíc bych tam hodil "pokutu jsem dostal, ale odvolal jsem se", "pokutu jsem nedostal" :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PAULMUADDIB: prava mas ;-)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Co upgradovat anketu: sečetl jsem se protože jsem chtěl, cečetl jsem se, protože jsem se bál pokuty, nesečetl jsem se, protože jsem nemohl, nesečetl jsem se, protože jsem nechtěl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: ty seš dobrá... nic nenaděláš.. :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad NICOLE: jen bych doplnil - pokud to "s kdecim" neznamena s ustavou, pak je tu ustavni soud. (At uz si myslim o tom zde uz asi osmkrat linkovanem podani cokoli, ma asi vetsi sance, nez soudit se e statem, ze me nuti neco podepsat.) ;-]
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    FURYAN: stát je ten, kdo vydává zákony a určuje, co je právo. Stát může uzákonit kdeco a může to být v rozporu s kdečím a stejně je to pro tebe závazné. S tím zkrátka nic nenaděláš.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    FURYAN: Vse, co tu vedeme, je akademicka diskuse. Akademicka prestane byt, az si tu budeme sdelovat, jak s nami stat nalozil :o)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    A ma stat skutecne pravo prikazat nekomu, aby svym podpisem cokoli podepisoval? Me se to zda jako jasny rozpor se zakladni svobodou.

    V kazdem pripade je pro mne pouze akademicka diskuze, protoze jsem nepodepsal :)
    NYX
    NYX --- ---
    FURYAN: zakon rika, ze to mas podepsat :)

    (3) Fyzická osoba nebo zástupce právnické osoby přejímající sčítací formuláře sdělí sčítacímu komisaři předpokládaný způsob předání vyplněných sčítacích formulářů Úřadu a potvrdí svým podpisem na doručovací listině převzetí sčítacích formulářů a způsob jejich předání Úřadu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FURYAN: trestni oznameni presne za co? Ze chtel, aby ses pri prevzeti podepsal? Podavas bezne trestni oznameni na postu, ze ti nevydala doporuceny dopis, kdyz se odmitl podepsat? :-]

    Mne to prijde fer - zasilka se vydava proti podpisu, neni podpis, neni zasilka.

    Solidni odboj proti tyranii Ceske posty, musim rict. :-]
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: nicmene platit dane te nuti, a ze od statu nic nechces nezaklada narok na to, abys byl od nich osvobozen. Procedura povinne registrace, ci hlaseni udaju, jak se tu rika, byl jen jiny priklad povinnosti, ulozenych / ukladanych obcanum.

    DEVIAN: jasne, ja to taky beru jako akademickou debatu o scitani, ne o stataku. Jsem rad, ze se pohybujeme ve stejne rovine, tj. census jako politicke tema. Jde presne o to - vybirat takovou politickou reprezentaci, ktera zadne povinnosti obcanum ukladat nebude, a naopak je zbavi tech soucasnych. Akorat nerozumim tem zajmovym skupinam - nevim, koho si pod tim predstavit, krome verejne spravy.

    DEVIAN: mne prave neprijde nijak zrejme, ze by scitani bylo obhajovano podnikanim. Podnikanim koho? Tomu nerozumim. Jako ze je to projekt dodavatelu sluzeb (posta, H&P)? Nebo verejne sluzby jako podnik? Ale scitani neni primo provazano s poskytovanim verejnych sluzeb. Scitani, tedy sber dat, je ponejvice prave administrativni procedura, stejne jako treba pasova kontrola na hranicich.

    Uz jsem tu psal, ze rozumim tomu konceptu maximalni individualni svobody, kdy v podstate vsechno je ponechano na svobodnem rozhodnuti jednotlivce. Je mi dost blizky. (Taky se mi nelibi, jak me vlada nuti treba sporit na duchod jednim konkretnim zpusobem, a tak dale.) Ale i v extremnim pojeti, kdy si chces vybirat mezi systemy verejnych sluzeb, koneckoncu tu moznost mas - muzes hledat spolecnost jinou, ktera te nebude takovymi pravidly svazovat.

    Jednotlive, obavam se, to cesky system neumoznuje (v duchu na netu popularniho textu, ze bych se chtel odhlasit z toho ci onoho).
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Muzu podat trestni oznameni na scitaciho komisare, ktery mi odmitl scitaci formular vydat, presto, ze jsem ho chtel? :) Ja pouze odmitl podepsat prevzeti. Smi po me stat zakonem vymahat muj podpis? Musim neco pod tlakem podepsat? Podle meho je vyzadovani podpisu v primem rozporu s listinou zakladnich prav a svobod. Jak to tak? :)
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    DEVIAN: Mimochodem, také neútočím přímo na ČSÚ a tamní úředníky jako takové. Útočím na politiky, kteří toto umožnili a na zájmové skupiny, které toto hájí. Chápu, že ČSÚ a tamní úředníci se ve své pozici úředníka pouze řídí zákonem.
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    CROSS: Pokud je sčítání obhajováno školkami, důchody, zdravotnictvím a dalším, je zřejmé, že je obhajováno podnikáním. Stát se stává podnikem. Je to očividně jediný podnik, který k zajištění zisku nepotřebuje přesvědčit spotřebitele o kvalitě jím nabízených služeb, ale jehož služby musíme spotřebovávat (přímo či nepřímo) nuceně.

    Veřejná správa zde vynucuje provedení nikoliv administrativní procedury, ale podnikatelského projektu, který platíme my všichni aniž by se nás někdo ptal, zda to chceme.

    Já chci možnost si vybrat. Stejně jako si mohu vybrat KFC a McDonalds, chci si vybrat, jaký budu mít důchod, kam a komu dám svoje prostředky a kolik budu platit na zajištění své zdravotní péče. Všimni si, že já nikomu nebráním v uskutečnění vize jakéhosi socialistického zdravotnictví - ať si nějaká parta nadšenců vytvoří cosi, kde si budou navzájem platit zdravotní péči odvedeným procentem ze mzdy. Pokud chtějí, nevidím v tom problém. Já je taky nenutím jít do soukromých pojišťoven.

    Já nikoho neomezuji, na to nemám žádné právo. Oni omezují mne - ale na to přeci nemají žádné právo...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Na druhou stranu, nikdo te nenuti si to auto poridit. To se o tech formularich rici neda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam