ATOMOUSEK: nicmene platit dane te nuti, a ze od statu nic nechces nezaklada narok na to, abys byl od nich osvobozen. Procedura povinne registrace, ci hlaseni udaju, jak se tu rika, byl jen jiny priklad povinnosti, ulozenych / ukladanych obcanum.
DEVIAN: jasne, ja to taky beru jako akademickou debatu o scitani, ne o stataku. Jsem rad, ze se pohybujeme ve stejne rovine, tj. census jako politicke tema. Jde presne o to - vybirat takovou politickou reprezentaci, ktera zadne povinnosti obcanum ukladat nebude, a naopak je zbavi tech soucasnych. Akorat nerozumim tem zajmovym skupinam - nevim, koho si pod tim predstavit, krome verejne spravy.
DEVIAN: mne prave neprijde nijak zrejme, ze by scitani bylo obhajovano podnikanim. Podnikanim koho? Tomu nerozumim. Jako ze je to projekt dodavatelu sluzeb (posta, H&P)? Nebo verejne sluzby jako podnik? Ale scitani neni primo provazano s poskytovanim verejnych sluzeb. Scitani, tedy
sber dat, je ponejvice prave administrativni procedura, stejne jako treba pasova kontrola na hranicich.
Uz jsem tu psal, ze rozumim tomu konceptu maximalni individualni svobody, kdy v podstate vsechno je ponechano na svobodnem rozhodnuti jednotlivce. Je mi dost blizky. (Taky se mi nelibi, jak me vlada nuti treba sporit na duchod jednim konkretnim zpusobem, a tak dale.) Ale i v extremnim pojeti, kdy si chces vybirat mezi systemy verejnych sluzeb, koneckoncu tu moznost mas - muzes hledat spolecnost jinou, ktera te nebude takovymi pravidly svazovat.
Jednotlive, obavam se, to cesky system neumoznuje (v duchu na netu popularniho textu, ze bych se chtel odhlasit z toho ci onoho).