• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jakási předválečná kuchařka americké jižanské kuchyně
    http://ia700301.us.archive.org/7/items/southerncookbook00lustrich/southerncookbook00lustrich.pdf
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Pokračuji v akci Renhart - tentokráte pizza quest http://www.amazon.com/American-Pie-Search-Perfect-Pizza/dp/1580084222

    Přítel už roky brebentí o tom, jak byla v Americe nejlepší pizza a jak ty naše (a potažmo i italský) verze jsou slabou a suchou náhražkou a tak jsem mu koupila dárek a upekla pizzu...
    První půlka knihy je jakýs takýs příběh o hledání nejlepší pizzy (zatim jsem přeskočila). Druhá půlka jsou recepty na různá těsta (americký typ, italský atp.) a pak různé náplně. Proč jsem hlavně knihu kupovala byl slib, že po přečtení upeču pizzu i doma a taky že jo;) ([ ZUZIPA @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]) Pečící kámen už mam z akce chleba ([ ZUZIPA @ Kuchařky, knížky o vaření a o jídle ]) tak jsem ani nemusela nic extra kupovat...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jinak teda Ruhlman má novou kuchařku :)

    Ruhlman's Twenty
    http://vimeo.com/28826240
    VINCA
    VINCA --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ZUZKAOU: jj máš pravdu v tomhle případě jde o ty tlusté lívancoidní pancakes.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: palačinky 2:2:1 ? To ale budou spíš takové ty americké lívance, ne? Sice dělám klasické tenké palačinky od oka, ale té tekutiny tam budu mít víc a vajíčka méně.
    Princip o pochopení jídla, narozdíl od dodržování receptů je něco, co mi přijde jako dobrej přístup-
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ještě jednou se vrátím k Ruhlmanovi, koukám teď do jeho knížky:



    A musím říct, že mě jeho uvažování nesmírně baví. Ruhlmanova myšlenka je v mnohém kacířská, ale zároveň hrozně kouzelná a na snadě. Něco ve smyslu:
    "Zapomeňte na recepty, ale pochopte esenci toho kterého jídla. K vaření vám stačí znát správné poměry"

    Takže Ruhlman vysvětluje, že na palačinky se máme koukat jako na 2:2:1:1/2 (dva díly mouky, dva díly tekutiny, 1 díl vejce a 1/2 dílu tuku (tady v v podobě másla). Naproti tomu u klasického vývaru si musíme pamatovat poměr 3:2 - tři díly vody na dva díly kostí a když chceme dělat consomé tak si stačí pamatovat 12:2:1:1 alias 12 dílů vývaru, 2 díly masa, 1 díl mirepoix a 1 díl bílků, vinaigrette je zase 3:2 ve prospěch oleje...atd atd. No je to zábavný a svěží koukání na vaření, navíc hezky psaný.

    Amazon.com: Ratio: The Simple Codes Behind the Craft of Everyday Cooking (9781416566113): Michael Ruhlman: Books
    http://www.amazon.com/Ratio-Simple-Behind-Everyday-Cooking/dp/1416566112
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Kuchařka to není, uznávám... ale je to zajímavý recept:

    Telecí sůl

    Veal Salt Recipe | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/05/veal-salt/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CIA
    CIA --- ---
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    GARBAGE: Vař si sám (sama) a vybírej suroviny tak, aby si "nežral/a jak hovado". To co jíš je tvůj boj a jak jí soused ti může bejt šumák... Každopádně to asi není debata sem...
    GARBAGE
    GARBAGE --- ---
    stejně mám pocit, že český člověk žere jak hovado.. s prominutím.. do všeho prát párky, šunku etc..
    ale chci se zeptat, našli jste nějaký ideální stravovací návyk, prostě styl kuchyně, množství, intervaly... cokoliv, co vám prostě sedne?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    HORKY_KAFE: pravda - zvlášť ty jablka jsou divná :) Co se rebarbory týče, tam to alespoň trochu chápu (v létě se jíst nemá, kvůli příliš vysokému množství kyseliny šťavelové), ale u těch jablek moc ne.
    HORKY_KAFE
    HORKY_KAFE --- ---
    TIGRE: má to nějaký rozbitý - třeba hned jablka a na konci rebabora
    buď mají v anglii jinak roční období nebo nevím:-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    sezony a sezoni suroviny podle Jamie Olivera

    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MISSTEEQ:
    DOLORES: Přítel dělá něco podobnýho, akorát k tomu přijdou pořádně vypraný a očištěný kuřecí žaludky... Žaludek je v podstatě svalovina a dost jemná, takže když se řádně ošetří tak je to lahůdka...
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    MISSTEEQ: nejlepe se zeptat tady: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    jinak ja delam: cibule na kolecka na olej, na to skoro uvareny boby a kmin - dusit v trose vody, tak aby ti tam zustalo trochu omacky, potom + sojovka, pripadne zahustit hl.m., majoranka, cesnek (zalezi na chuti) - podavat s ryzi (nejlepe jasminovou)

    MISSTEEQ
    MISSTEEQ --- ---
    Ahoj, víte někdo coby se dalo udělat ze sojovych bobu? Popřípadě jestli se to da klasicky uvařit jako luštěnina a podavat jako příloha k masu, ještě jsem to nezkoušela, na internetu sem nic moc nenašla, díky za každý tip.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    VINCA: V podstatě jsem moje poznatky z knížky napsala tady ZUZIPA. Novinkou je můj druhej chleba - celozrná verze ciabatty (recept tady http://homecookinginmontana.blogspot.com/2011/02/peter-reinharts-pain-l-ancienne.html). Ke steakům a grilovaný zelenině byl naprosto boží - druhej den už tak dobrej nebyl - zvlhla ta křupavá kůrka, ale stejně jsme ho snědli skoro celej na posezení takže jsme nic nevyhodili)...

    Jinak jak koukám na obsah VINCA tak vypadá taky moc dobře - akorát na tý knížce od reinharta je vidět, že je zaměřená na domácí pečení (takže tam nejsou tak složité počty - DiMuziova kapitola baking mathematics je na pohled strašidelná;) a neni tam ani zmínka o profi pecích - jen jak to udělat doma aby to bylo jako profi což je neocenitelná rada - to se obávám že by DiMuzio v knize nemusel mít. Ale třeba to tam je - nečetla jsem ji jen zběžně prolítla)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam