• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle

O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

rozbalit záhlaví
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    RUTHLESS: jojo, mám oba díly v jednom. Třeba na straně 448 je recept na dušené vepřové v mléce po boloňsku, který chci o víkendu zkusit. Mám teda už maso koupené, jiné než žebírka, ale stejně vůbec nerozumím té úvodní poznámce o vepřových žebírkách s ledvinou. Jak to mysleli ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANYSA: koupila jsi oba dily v jednom? ja jsem to poridil behem dnu marriane, nahodou jsem potkal kamaradku, co mi dala kupon na slevu :-) prijemna koupe v luxoru. Jen ted nevi, jestli to do vanoc vydrzi, abych to dal mame nebo to proste rovnou zaradim mezi kucharky :-) bojim se, ze do vanoc to tak strasne uprasil a zmackal, ze by to nemoh byt darek.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Tak jsem včera neodolala a koupila si Marcellu Hazan, vypadá to na krásné čtení, kdyby to nebyla taková bichle budu ji číst cestou do práce :-) Ale ta čeština...balzamický ocet...au. Aspoň že jsem našla na netu vypracovaný rejstřík. Díky že jste se tady o ní zmínili, donedávna mi byla existence tohoto pokladu utajena (a divím se že se o ní obecně moc neví).
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    To je ta pamatna Julia Child? Děkuju za odpověd a omlouvám se za tapetu. Je to z mobilu přímo, určitě to bude obři...

ZUBANA
    ZUBANA --- ---

KASUMI: jasny chapu:-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUBANA: to jsi si vzala zbytecne osobne :)
    mineno tak, ze duvod "libi se mi to" ani "je to in, proto to koupim" u me neplati :)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    KASUMI: no tak ja si ten porcelan nechci kupovat protoze je to in :-) spis proto, ze se mi to jednoduse libi a mam jidelni set jeste jeden ciste bily takze si to budu stridat dle nalady a prilezitosti :-)
    Kucharky nejak nesbiram nebo se v nich moc neorientuju, ale za posledni dobu jsem mela moznost se dostat ke dvema, a to diky Wojtylovi Marcellu Hazan, kterou jsem si koupila sama a ctu ji po vecerech jak detektivku:-) a ted Ditu, kterou jsem dostala darkem a apetit odebiram az od letoska :-) Ale coz kazdemu se libi neco jineho:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KUBAN88: no až na to, že stejné recepty, jaké jsou v Sandtnerce vařila stejná sociální vrstva ve Vídni i v Bratislavě. (s mírnou nadsázkou)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    ZUZKAOU: lokální dle mého je i tak, ono kromě chřestu se asi moc surovin nezměnilo... naopak je jich spousta více dostupných... ostatně i matematika se v základu neposunula od antiky ;)

ale jak jsem psal, třeba ta Vaňkova kuchařka je velmi povedená, ikdyž nemá šik fotky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KUBAN88: Sandtnerka nejní lokální kuchyně, ale středostavovská měšťanská z 19-20. století. ;-)

Nic proti ní, mám tu jednu po babičce s poznámkama.
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    KUBAN88: Tim, ze je nejlepsi, jsem myslela, kdyz si spojis vse z ceho s kucharska kniha sklada (recepty, fotky, grafika, uzitnost). Sandtnerka puvodni, to je jasna klasika. Ovsem pred temi cirka sto lety. Ono vychazet z overeneho pramene a upravit ho pro dnesni dobu je o dost jednodussi.
    Priznam se, ze me odrazuje uz titulka tehle knihy. Z te fotky mam osypky. Ja to beru asi moc z profesniho pohledu. Holt deformace. Ale nikomu nic nevyvracim. Je to pouze muj osobni pohled a nikomu ho nevnucuju, protoze je mi jasne, ze se kazdy koukame na vec jinak a kazdy ocekavame neco jineho.

Co se tyka Apetitu, ten ctu uz desny leta, ale tim, ze je pro me dost neprehledne najit nejaky konkretni recept v casakach ikdyz clovek jede podle sezony, tak je pro me lepsi vzit knihu a hledat v rejstriku.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    dufam ze to neni ta do ktorej niekto pridal kapitolu o vareni v mikrovlnke, bleeeeeeee
    ked soms a dostala tak som sa potesila ale po najdeni tejto kapitoly mi odpadla od chuti, neviem totiz ci "neupravovali" /čti nezničili/ aj ostatne recepty
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    klidne ti ji pujcim, ale maji ji vsude v levnych knihach a nebo ve vyprodejich v neoluxoru za par kacek
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KUBAN88: jee, tu sandtnerku bys mi mohl pujcit :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KUBAN88: a ta co se pripravuje bude pry jeste lepe odmerena! :)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    a tady souhlasim s KASUMI... kdo kupuje apettit vice jak 5 let tak je Dita P. jenom knizka navic
    a ten porcelan je hezky do te miry, nez ho bude mit doma kazdej, coz se uz deje a ty penize za nej jsou silene, protoze Thun ma zrovna i bez ni pekne kolekce
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    nejlepsi ceska kucharska kniha? to je hodne odvazne... pro me je nejlepsi za posledni leta jednoznacne Vaněk... vsechny recepty hlavu a patu ikdyz zname, vse spravne odmerene apod...

ale pro me je proste vrchol kucharek Sandtnerova
    Klasická česká kuchařka - Marie Sandtnerová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/138271/klasicka-ceska-kucharka/

to je zaklad

pokud se bavime o lokalni kuchyni
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    AD Denik Dity P.

Objednala jsem si ji pres net za 370Kc bez postovnyho...
    Nez mi prisla, tak jsem si rikala, ze jsem si ZASE neco koupila a trosku se na sebe i zlobila, ale kdyz jsem ji otevrela, byla jsem nadsena a to nejen z tech receptu (kde si clovek nemusi lamat hlavu, kde sezene ingredience), ale i z te knihy samotne. A hlavne z fotek - jo, je to moje profesionalni deformace (fotim jidlo denne), ale i jen tak. Behem prvniho dne, co jsem ji mela v praci, jsem mym nadsenim nakazila mnoho lidi a nekteri ji uz maji taky doma :D Jooooo, fotky delaj hodne a tady je znat, ze to delali profici a lidi s citem pro jidlo, situaci, prostredi a rekvizity(!). A je to taky o tom, ze se nebali vlka nic a proste ji udelali, jak citili. ja z ni mam uzasnej pocit. Myslim, ze je to nejlepsi ceska kucharska kniha.

Smekam!!!!

A ted konec kecu - sup do prace :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUBANA: zrovna to me vubec nenadchlo
    jako jasny, asi je hezky mit doma neco od Thuna.. nicmene mne se to proste nelibi :)
    a kupovat to jenom proto, ze je to in, to neni muj styl :)

treba za 20 let zaplacu, ze ja to tehdy nekoupila, ale co se da delat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    tak jsem se na tu ditu koukala a nekoupim si to
    knizka hezka, fotky hezky..
    ale proste.. nezaujalo na to, abych za to dala skoro 500, zvlast pokud poslednich 8 let odebiram apetit..

to mi prijde smysluplnejsi kupovat tu edici apetit, kde pridana hodnota tech kucharek je v tom, ze je to tam serazeno tematicky.. takze kdyz mam chut na brambory, tak si tim prolistuju a vim, ze se koukam na cca 100 ruznych bramborovych receptu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam