• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle





    O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

    rozbalit záhlaví
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    CLOVICEK: O tom jsem chtěl zavtipkovat, ale nestálo mi to za námahu. Strašná věc. Než utratíš peníze, podívej se na nějaká srovnání jídla z air frieru se smaženým.

    Trocha kvalitního a nespáleného oleje nikomu neuškodí, pokud se tak stravuje jenom občasně.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MUTEK: Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě mi bylo doporučeno vyzkoušet horkovzdušnou fritézu, tak mám s čím experimentovat. Teploměr pořídím. Díky
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    CLOVICEK: Odpovím malou lekcí o smažení, protože o něm kolujou bludné mýty.

    Zásadní je, aby měl olej správnou teplotu a bylo ho dostatek, aby ta teplota zůstala co nejvíce konstantní po tom, co do něj hodíš jídlo. V tomhle ohledu je fritování lepší než smažení v pánvici, ikdyž i při smažení v pánvici, tzn. v malém množství oleje, se na dostatečně silném hořáku a za správného dávkování porcí dá olej rychle ohřát zpět na potřebnou teplotu. Na to má ale cit a oko málokdo a kontrolu nad tím člověk získá jedině s kvalitním teploměrem. Fritování doma je v tomhle ohledu nesmysl, to si musíme připustit (sám to ale občas dělám).

    Ale řekněme, že to máš pod kontrolou. Za správné teploty smažení vychází z každé suroviny pára, která jedním směrem to jídlo vaří a druhým směrem vytláčí olej ven, což pokračuje i po vytažení jídla z oleje. Olej by tak měl okamžitě okapat (jídlo by teď koneckonců mělo mít neporézní krustu), čemuž se dá pomoci jedině oklepáním. Z tohoto důvodu je podle mě nepraktičtější smažit ve fritovacím košíku (nežiju v Česku, ale vídám je většinou v asijských obchodech za pár babek), kterým se dá pěkně zatřást. Jakékoliv těstíčko nebo trojobal by pak měl vypadat suchý.

    Nic jiného se pravdu dělat nedá a nemělo by to ani být potřeba.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Moc nevím, kde se jinde zeptat, ale zkusím tady (případně budu rád na nasměrování do odpovídajícího klubu, ale tipy na vaření jsem nikde nenašel):
    Je nějaký jiný způsob, jak ze smaženého jídla vysát co nejvíce zbytkového oleje jinak, než papírovými ubrousky? Jde mi konkrétně například o smažené kousky v trojobalu apod., které nejsou "placaté" a mají všelijaké tvary, tudíž si udržují olej v méně nedostupných místech. Nějaká finta na takový případ? Díky
    GIA_
    GIA_ --- ---
    Ahoj,
    nemá tady někdo el knížku Everyone Can Bake od Dominique Ansela a nechal by mě nahlédnout? :)¨
    Děkuji
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    A z mych asi 100 dalsich nejvic saham na tyto

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Diky nenasel jsem :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RAINBOF: Blba diskuze.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Nevíte jak se dělá bilinkové sádlo? Treba s česnekem?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Koupila jsem si to :) tak uvidime
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    torrenty nepouzivam
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Všechno je na torrentech
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: kua, ja potrebuju setrit :D
    chtela jsem to ted uhrat priteli, ze by to mohl koupit svymu brachovi k narozeninam, ktery ma v pondeli a ja se budu podilet za vlastni pristup, ale neskocil mi na to :D
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KASUMI: anglický titulky ano
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: maji ta videa titulky?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    hmmm diky za recenzi
    zavuvazuju nad tim
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Pro představu jak vypadá workbook ke kurzu (jsou tam i ty recepty)
    1579044892-tk1_complete_workbook.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/12cJUc_NhHYx9ZeyVM5qi77if0gT5zL9s/view?usp=sharing
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KASUMI: já jsem z toho nadšenej - jedu si to poslední dva měsíce. a ač jsem přístup dostal jako firemní benefit, tak po osobní zkušenosti bych silně zvažoval koupi ze svého.

    na to abych ty kurzy bral vážně a dělal domácí úkoly nejsem dost silně motivovanej. ke každýmu kurzu je tam většinou ještě obsáhlé PDF s úkolama a dodatečnýma věcma (viz. příloha). já k tomu přistupuju prozaičtěji především u těch nevařících kurzů - prostě mě baví poslouchat zajímavý lidi, jak nad věcma uvažujou - o psaní, tvorbě příběhů, vnímání filmařiny. poslouchat lidi jako neil gaiman, werner herzog, scorcese, nebo třeba attwoodovou a pak různý bizáry typu poslouchat jak uvažuje o vyjednávání člověk co dělal 30 let policejního vyjednavače mě prostě baví. je to rozsekaný mnohdy do lekcí po pár minutách, takže je to takový velmi stravitelný formát. beru to tak i kdybych si odnesl nějakých 5 % z jakéhokoliv kurzu, tak ta cena za rozšíření obzorů mi přijde fér. ale je to samozřejmě o očekávání, co od toho člověk má. ale z formálního hlediska a dramaturgicky jsou ty kurzy stavěný velmi dobře. a vyhovuje mi ten přístup, že je na tobě, jak moc deep do toho chceš jít. u spoustu lidí si výběrově podle témat plánuju poslechnout jen dílčí věci a kapitoly, podle toho co mě zajímá. v mých očích to ale cenu má - samozřejmě jestli tě ta skladba a penzum kurzů zaujme. čistě kvůli gastru bych si to osobně nekupoval, ale jestli tě zajímá umění, psaní, film, nebo třeba byznys tak ty kurzy jsou dělaný skvěle. když přemýšlím, jak to musí být těžký dramaturgicky postavit a rozbít do scénářů, tak je to top liga.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: stoji to za to? na me to furt vyskakuje jako reklama, ale rikala jsem si, ze to je jen navoneny nic..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam