• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já jí taky mám, ale na to, jak byla vždy chválena i tady na Nyxu, je to oproti "Hazance" velká slabota. Od MH už mám odzkoušeno spoustu jídel, čtu si tu knihu i jen tak pro radost.
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: ma tam vaječinu, zakladem je maslem potřena studena panev, na to vajicka a pomalu se ohrivají a michaji. Trva to dele ale ta vuně a konzistence je skvělá.

Ja ji pouzivam obcas na vecerni čtení a jen inspirace na technicky, i když upřímně neměl jsme ji dlouho v ruce :) jen mne inspirovala na tip Tvoje Italská kuchyně
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KELDA: Tu mam, v podstate nepouzivam.
    Jako vajicka?
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: A doporučuji ještě tuto - dělám podle ní už leta vaječinu a boží ..
    Umění francouzské kuchyně - Julia Child - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/francouzska-kuchyne/163986-umeni-francouzske-kuchyne.html
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    CLOVICEK: O tom jsem chtěl zavtipkovat, ale nestálo mi to za námahu. Strašná věc. Než utratíš peníze, podívej se na nějaká srovnání jídla z air frieru se smaženým.

Trocha kvalitního a nespáleného oleje nikomu neuškodí, pokud se tak stravuje jenom občasně.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MUTEK: Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě mi bylo doporučeno vyzkoušet horkovzdušnou fritézu, tak mám s čím experimentovat. Teploměr pořídím. Díky
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    CLOVICEK: Odpovím malou lekcí o smažení, protože o něm kolujou bludné mýty.

Zásadní je, aby měl olej správnou teplotu a bylo ho dostatek, aby ta teplota zůstala co nejvíce konstantní po tom, co do něj hodíš jídlo. V tomhle ohledu je fritování lepší než smažení v pánvici, ikdyž i při smažení v pánvici, tzn. v malém množství oleje, se na dostatečně silném hořáku a za správného dávkování porcí dá olej rychle ohřát zpět na potřebnou teplotu. Na to má ale cit a oko málokdo a kontrolu nad tím člověk získá jedině s kvalitním teploměrem. Fritování doma je v tomhle ohledu nesmysl, to si musíme připustit (sám to ale občas dělám).

Ale řekněme, že to máš pod kontrolou. Za správné teploty smažení vychází z každé suroviny pára, která jedním směrem to jídlo vaří a druhým směrem vytláčí olej ven, což pokračuje i po vytažení jídla z oleje. Olej by tak měl okamžitě okapat (jídlo by teď koneckonců mělo mít neporézní krustu), čemuž se dá pomoci jedině oklepáním. Z tohoto důvodu je podle mě nepraktičtější smažit ve fritovacím košíku (nežiju v Česku, ale vídám je většinou v asijských obchodech za pár babek), kterým se dá pěkně zatřást. Jakékoliv těstíčko nebo trojobal by pak měl vypadat suchý.

Nic jiného se pravdu dělat nedá a nemělo by to ani být potřeba.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Moc nevím, kde se jinde zeptat, ale zkusím tady (případně budu rád na nasměrování do odpovídajícího klubu, ale tipy na vaření jsem nikde nenašel):
    Je nějaký jiný způsob, jak ze smaženého jídla vysát co nejvíce zbytkového oleje jinak, než papírovými ubrousky? Jde mi konkrétně například o smažené kousky v trojobalu apod., které nejsou "placaté" a mají všelijaké tvary, tudíž si udržují olej v méně nedostupných místech. Nějaká finta na takový případ? Díky
    GIA_
    GIA_ --- ---
    Ahoj,
    nemá tady někdo el knížku Everyone Can Bake od Dominique Ansela a nechal by mě nahlédnout? :)¨
    Děkuji
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    A z mych asi 100 dalsich nejvic saham na tyto

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Diky nenasel jsem :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RAINBOF: Blba diskuze.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Nevíte jak se dělá bilinkové sádlo? Treba s česnekem?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Koupila jsem si to :) tak uvidime
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    torrenty nepouzivam
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Všechno je na torrentech
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TIGRE: kua, ja potrebuju setrit :D
    chtela jsem to ted uhrat priteli, ze by to mohl koupit svymu brachovi k narozeninam, ktery ma v pondeli a ja se budu podilet za vlastni pristup, ale neskocil mi na to :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam