• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: Osobně pokládám OWS za hnutí "spodních 20%" - tedy, zahrnuje jak skupiny, které byly sociálně vyloučené dosud (dosavadních "dolních 10%"...

    ano spodnich procent... kdyzbych byl zamestnavatel tak bych taky dvakrat premejslel o tom jestli zamestnam fetaka... pokerovany po usi propichanyho po celym tele a podobny pochybny individua...

    btw udelali nekoilik naboru na praci primo v centru deni... nikdo se moc nehlasil
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    FESTER: nejlepsi bylo, kdy je zlotrilej system ze Zuccoti parku vypakoval, aby tam po nich mohl uklidit a oni se nasledne mohli vratit dal proti tomu zvracenymu systemu protestovat :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: ??? ti lunatici by chteji aby jejich pujcky na skoly byli prominuty... ti lunatici chterji $20/hod ti lunatici uz toho tolik zlikvidovali ze napriklad obnova zuccoti parku prijde minimalne za 10 milionu... kdo myslis ze to zaplati ???

    jen z par prikladu...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: a co OWS Prague? nejak mi to s tvym prohlasenim ze se v cechach nic nekona, tak trochu nekoresponduje.

    15 October 2011 - OWS - Occupy Prague - Skutečná Demokracie Teď! - March - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=h6x1YUV4I7M

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SHEALA: misto veselejch prasku je praktictejsi brat to cynicky - ostatne, jinak se to ani brat neda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: no jo, to je Olomóc... :-) Nevím, neznám, neúčastním se. Nepokládám se za "české OWS", ale rozhodně chci mít vliv na mediální obraz tohohle hnutí a chci mít možnost bavit se přímo s nimi - nezprostředkovaně přes televizi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: kurňa. není to hnutí za větší dluh. je to hnutí, které tvrdí, že nastala situace, kdy by stát neměl být automaticky garantem většího bohatnutí bohatých.

    to není ani to samé, jako být absolutní rovnostář! ale dočasné absolutní rovnostářství právě může být právě prevencí, která zabrání, aby hnutí mocensky ovládl nějaký extremistický politik: hnutí za "nové rozdání karet" stěží hned na začátku dá všechy dobré karty do rukou nějakému "vyvolenému vůdci" a začne ho poslouchat.

    Andrej Babiš u nás je potenciálně nebezpečný (pokud ne v ekonomice, tak v politice nejspíš ano). Ale hnutí, které se odmítá podřídit jasnému vedení, mě moc zneužitelné nepřijde. Ano, může být pro někoho obtěžující (pro menšinu lidí fyzicky, tou okupací parků... ale většímu množství lidí reálně ohrožuje jejich současné společenské postavení... bohužel, většímu množství, než 1%, tady přestřelili)

    Osobně pokládám OWS za hnutí "spodních 20%" - tedy, zahrnuje jak skupiny, které byly sociálně vyloučené dosud (dosavadních "dolních 10%"... které ovšem z velké části zahrnují lidi připravené vyšvihnout se mezi elity třeba i za cenu kriminální či jinak pochybné činnosti - toto je specifikum USA, tam je sociální mobilita skutečně vysoká... a k tomu nějaký "dolní okraj střední vrstvy", který právě se svým propadem mezi spodinu nesouhlasí).

    Podívej... když tu křivku rozdělení bohatství ve společnosti ohneš jinak, tak to nějaké dopady mít bude. A není to jen o tom jak moc se kdo snaží a jak je pracovitý, jak tady neustále podsouváš ty. Je to o tom, jak moc komu umožníš se zadlužit, bez ohledu na splatitelnost závazků, je to o tom, jak moc je potřeba se zadlužit pro nějaký život, který lidi pokládají za nutný pro příslušnost ke střední třídě...

    Ano, já vím, že je to složitější: ale člověk "uvnitř" té mašinérie nemá čas si všechno dokonale promyslet do důsledků. Někdy prostě jde konat, když neví co dál... a už to mu umožňuje nějakou komunikaci s okolím a zapojení do demokratické diskuze.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NAGASAWA: ok, pokud mi z toho hrabne, zavrete me do havlickova brodu, neb je to velmi solidni blazinec:-).
    Kazdopadne nechapu, jak muze clovek, ktery chce navrat
    toho slavneho zakona zruseneho Clintonem, zaroven vystupovat protizraelsky, a domnivam se, ze ne ja, ale on by mel papat male bile kulate prasky.

    Cesky clenove hnuti Occupy me naproti tomu serou maximalne. A je to kvuli jednomu cloveku, takze mozna predsudek.( Odborari, no. Nabourali "nasi" demonstraci - rozumej demosku handicapovanych proti ruseni ZTP a nahrazovano socialni kartou a sebranim penez na asistenty, ale jak rikam, je to spis osobni nevole)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Hadam ze sympatizanti s OWS budou u nas mladi ctenari portalu jako czechfreepress, wertyz, zvedavec a osud.cz :))
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: ze nejsou? :)

    Occupy Olomouc » Indymedia Česká republika
    http://imcmedia.cz/?p=2068

    http://massive-error.blogspot.com/2011/11/occupy-olomouc.html

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SHEALA: to v tom pripade vazne tezky ma a dostava se do tezce schizofrenni situace :) Staci se podivat na youtube kanal, kde po po Wall Street chodi postarsi zid s jarmulkou na hlave a vyptava se protestujicich... Moc peknej pohled to co se tyce reakci lidi, vazne neni.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: ano presne toho myslim...

    duvod je co jsi napsal zde :
    problém je, že OWS ani není hnutí za sociální stát, jak mu podsouvají konzervativci. Je to hnutí meta-politické, hnutí za odstranění závažných chyb v demokracii, kdy politici mohou profitovat z tunelování státního rozpočtu a potom díry zaplácnout bezstarostným zadlužováním, apod. - nevěřím, že OWS je hnutí za větší dluh státu. Je to hnutí za to, aby v době krize zkrachovali ti, kdo spekulovali a sázeli na neomezený růst (a mj. růst mocenské kontroly občanů nad státem, který s tím souvisí) (Mohli místo toho investovat skutečně "konzervativně"...)

    co k tomu mam rici ??? ty mas jasno co oni jako OWS chteji problem je v tom ze oni sami nevi co vlastne chteji... proste lunatici jak zde parkrat bylo ukazano z videii
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: v tom Izraeli je diskutabilní, co je "většina" ... jejich politická scéna je extrémně roztříštěná (žádná 5% hranice), a ve výsledku tam pak mají na politiku velký vliv relativně minoritní, dá se říct až extrémistické strany.

    Ale nejsem žádný "sionolog" - a nesympatizuju tam prakticky s nikým (možná tak se zhulenými mladými Izraelci, co masivně cestují po Asii a poslouchají psytrance :-). Zjednodušit OWS na nějaké nové "antiizraelské" hnutí se mi ale fakt nezdá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jestli máš na mysli "Iraqi Information Minister", tak si mě fakt nasral :-( já nejsem žádný vlezdoprdelista ani najatý pí-ár expert.

    v ČR žádné OWS hnutí není: popravdě, pravidla hry jsou tady nastavená tak, že mladí lidi jsou zde ochotní pracovat za finančních podmínek, za kterých by ve většině západní Evropy pracovat nechtěli nebo nesměli. Je to víceméně "dobrovolné" - ale současně - zajímá mě názor těch mladých lidí, ne nějakých stárnoucích zahořklých křupanů a buranů.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CLovek ktery sympatizuje jak s OWS, tak s vetsinou Izraele... to ma asi proste blby. (Anebo jsem proste naivni a nevidim do toho, a resim jen prezvykane zpravy?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: ČR ministerstvo propagandy nemá a my jako Piráti rozhodně nemáme v plánu ho založit.

    Hele, nevím jestli budu v roce 2014 kandidovat za Piráty: program "Demokratického minima" by mě totiž zavazoval prosazovat právě ten předvolební program, který strana ve volebním roce bude mít - a pokud v tomto programu budou body, se kterými se vysloveně nedokážu ztotožnit, tak se na to vykašlu. Ale faktem je, že od jiné strany, s jejímž programem bych se třeba ztotožnil víc, bych opdobné "demokratické minimum" očekával taky. To, v čem se odlišujeme, je že víc řešíme "metapolitiku" - samotné předoklady demokratické politiky. Odmítáme všechny ty "vůdcovské principy".
    FESTER
    FESTER --- ---
    NAGASAWA: mluvi stejne jako Boghdad Bob , Jay Carney, a nebo Robert Gibbs..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: doufam ze uz mate vybranyho kandidata na ministerstvo propagandy a nakladani s textem, ve stylu ktery jsem tu zaregistroval :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jako každý liberál - tvrdím, že do vědy a výzkumu by se investovat mělo, že díky tomu je možný ekonomický růst celé společnosti. (Mimochodem - Pirátská strana v případě vstupu do koalice celkem logicky aspiruje na ovládnutí ministerstva školství a kultury... podobně, jako třeba Zelení v koalicích obvykle usilují o to dosadit vlastního ministra životního prostředí...)

    Aerogel jako materiál znám, další úžasná věc je grafén.

    Patenty - to je už úplně jiný kafe. Dokonce jsem zjistil, že Elon Musk ze SpaceX (dravý individualistický podnikatel, ovšem s dost šílenými vizemi jak zachránit lidstvo, kterému nelze nefandit) si nepatentuje některé klíčové inovace na své raketě a kosmické lodi, aby mu to neukradli Číňani (kteří pantenty repspektují, pouze pokud by chtěli exportovat zboží na Západ - ale mají přístup k jejich znění...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    aby bylo jasné, co myslím pojmem "sociální stát": jde de facto o povinné sociální a zdravotní pojištění, které je ale současně jasně odděleno od státního rozpočtu (tedy: nejde z něj vzít prachy např. na zbrojení nebo splácení státního dluhu který udělal jiná vláda, apod.)

    kdyby se lidi dohodli, že nepotřebují armádu a policii, lze stát prakticky zredukovat na minimální sociální stát, jenže jsou tu dvě zjevná úskali: kdo bude platit soc. a zdrav pojištění za ty, kteří by ze systému byli dlouhodobě ochotni pouze čerpat a nikoliv do něj dávat. Jak je zřejmé u konvenčního zdanění: ti, kdo platí větší daně, současně často požívají větší ochrany represivních složek státu (ten např. garantuje a chrání jejich majetek). U sociálního státu totéž tak jednoduché není: je jasné, že nejde donekonečna platit "výpalné" těm, kdo se neúčastní (a demagogické zneužití téhle argumetnace ze strany neonacistů a rasistů není podstatné: ta argumentace se odvíjí od základního "kde nic není, ani čert nebere")
    + je tu otázka vzdělání: v "čistě sociálním" státu by paradoxně rodiče nedostávali na děti přídavky, ale naopak od dětství spořili na jejich vzdělání (třeba do nějakého fondu "studijního pojištění"). Toto je z mnoha důvodů neprůchodné - rodiče mají i tak větší výdaje, než ne-rodiče, tudíž sociální stát nejde vybudovat nijak jednoduše.

    Tedy jako liberál skutečně musím prosazovat "minimální sociální stát" - na úkor struktur ozbrojeného represivního státu. Vycházím ze společenské dohody, ne z násilí a represe. Socialista k "minimálnímu sociálnímu státu" (tedy zdrav. + soc. pojištění jasně směřované na povinné přispívání na důchody, jasně definované hranice solidarity - i toto, co v Evropě pokládáme za samozřejmost, je ovšem v USA "socialismus") ovšem nutně přihodí ještě "rozsáhlý sociální stát" - tak či onak přidá školství (to základní je bez diskuze, s VŠ je to složitější, pokud je kvalitnější, já ovšem jako Pirát prosazuji aby lidi dostali šanci vystudovat VŠ bez placení školného, takže jsem tak trochu "socialista" a sociální prava typu podpora v rodičovství a nezaměstnanosti)

    Otázka "jak moc sociální stát" a "jak moc represivní stát" je jistě zajímavá - problém je, že OWS ani není hnutí za sociální stát, jak mu podsouvají konzervativci. Je to hnutí meta-politické, hnutí za odstranění závažných chyb v demokracii, kdy politici mohou profitovat z tunelování státního rozpočtu a potom díry zaplácnout bezstarostným zadlužováním, apod. - nevěřím, že OWS je hnutí za větší dluh státu. Je to hnutí za to, aby v době krize zkrachovali ti, kdo spekulovali a sázeli na neomezený růst (a mj. růst mocenské kontroly občanů nad státem, který s tím souvisí) (Mohli místo toho investovat skutečně "konzervativně"...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam