• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    NAGASAWA: hochu, to už je ale važně moc, nemysliš? překládat si "globální emancipační hnutí internetové generace" jako "globalni internetove hnuti" z tebe moc dobryho debatera neudělá.
    XCHAOS: souhlasim s přidáním tematu. a až se vyřeší technický problémy, mužem to probrat.
    NAGASAWA: Occupy Olomóc, to si děláš srandu ne? ja řikaj klasici, když dva dělají totéž neni to totéž a podle myho je jakejkoli pokus o "occupy" jinde než v US dost bizardní; v česku pak jen bláznovství. (ale jinak dobra analyza čekých "levičackych medií).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: no jo, to je Olomóc... :-) Nevím, neznám, neúčastním se. Nepokládám se za "české OWS", ale rozhodně chci mít vliv na mediální obraz tohohle hnutí a chci mít možnost bavit se přímo s nimi - nezprostředkovaně přes televizi.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: ze nejsou? :)

    Occupy Olomouc » Indymedia Česká republika
    http://imcmedia.cz/?p=2068

    http://massive-error.blogspot.com/2011/11/occupy-olomouc.html

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SHEALA: to v tom pripade vazne tezky ma a dostava se do tezce schizofrenni situace :) Staci se podivat na youtube kanal, kde po po Wall Street chodi postarsi zid s jarmulkou na hlave a vyptava se protestujicich... Moc peknej pohled to co se tyce reakci lidi, vazne neni.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: ano presne toho myslim...

    duvod je co jsi napsal zde :
    problém je, že OWS ani není hnutí za sociální stát, jak mu podsouvají konzervativci. Je to hnutí meta-politické, hnutí za odstranění závažných chyb v demokracii, kdy politici mohou profitovat z tunelování státního rozpočtu a potom díry zaplácnout bezstarostným zadlužováním, apod. - nevěřím, že OWS je hnutí za větší dluh státu. Je to hnutí za to, aby v době krize zkrachovali ti, kdo spekulovali a sázeli na neomezený růst (a mj. růst mocenské kontroly občanů nad státem, který s tím souvisí) (Mohli místo toho investovat skutečně "konzervativně"...)

    co k tomu mam rici ??? ty mas jasno co oni jako OWS chteji problem je v tom ze oni sami nevi co vlastne chteji... proste lunatici jak zde parkrat bylo ukazano z videii
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: v tom Izraeli je diskutabilní, co je "většina" ... jejich politická scéna je extrémně roztříštěná (žádná 5% hranice), a ve výsledku tam pak mají na politiku velký vliv relativně minoritní, dá se říct až extrémistické strany.

    Ale nejsem žádný "sionolog" - a nesympatizuju tam prakticky s nikým (možná tak se zhulenými mladými Izraelci, co masivně cestují po Asii a poslouchají psytrance :-). Zjednodušit OWS na nějaké nové "antiizraelské" hnutí se mi ale fakt nezdá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jestli máš na mysli "Iraqi Information Minister", tak si mě fakt nasral :-( já nejsem žádný vlezdoprdelista ani najatý pí-ár expert.

    v ČR žádné OWS hnutí není: popravdě, pravidla hry jsou tady nastavená tak, že mladí lidi jsou zde ochotní pracovat za finančních podmínek, za kterých by ve většině západní Evropy pracovat nechtěli nebo nesměli. Je to víceméně "dobrovolné" - ale současně - zajímá mě názor těch mladých lidí, ne nějakých stárnoucích zahořklých křupanů a buranů.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CLovek ktery sympatizuje jak s OWS, tak s vetsinou Izraele... to ma asi proste blby. (Anebo jsem proste naivni a nevidim do toho, a resim jen prezvykane zpravy?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: ČR ministerstvo propagandy nemá a my jako Piráti rozhodně nemáme v plánu ho založit.

    Hele, nevím jestli budu v roce 2014 kandidovat za Piráty: program "Demokratického minima" by mě totiž zavazoval prosazovat právě ten předvolební program, který strana ve volebním roce bude mít - a pokud v tomto programu budou body, se kterými se vysloveně nedokážu ztotožnit, tak se na to vykašlu. Ale faktem je, že od jiné strany, s jejímž programem bych se třeba ztotožnil víc, bych opdobné "demokratické minimum" očekával taky. To, v čem se odlišujeme, je že víc řešíme "metapolitiku" - samotné předoklady demokratické politiky. Odmítáme všechny ty "vůdcovské principy".
    FESTER
    FESTER --- ---
    NAGASAWA: mluvi stejne jako Boghdad Bob , Jay Carney, a nebo Robert Gibbs..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: doufam ze uz mate vybranyho kandidata na ministerstvo propagandy a nakladani s textem, ve stylu ktery jsem tu zaregistroval :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jako každý liberál - tvrdím, že do vědy a výzkumu by se investovat mělo, že díky tomu je možný ekonomický růst celé společnosti. (Mimochodem - Pirátská strana v případě vstupu do koalice celkem logicky aspiruje na ovládnutí ministerstva školství a kultury... podobně, jako třeba Zelení v koalicích obvykle usilují o to dosadit vlastního ministra životního prostředí...)

    Aerogel jako materiál znám, další úžasná věc je grafén.

    Patenty - to je už úplně jiný kafe. Dokonce jsem zjistil, že Elon Musk ze SpaceX (dravý individualistický podnikatel, ovšem s dost šílenými vizemi jak zachránit lidstvo, kterému nelze nefandit) si nepatentuje některé klíčové inovace na své raketě a kosmické lodi, aby mu to neukradli Číňani (kteří pantenty repspektují, pouze pokud by chtěli exportovat zboží na Západ - ale mají přístup k jejich znění...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    aby bylo jasné, co myslím pojmem "sociální stát": jde de facto o povinné sociální a zdravotní pojištění, které je ale současně jasně odděleno od státního rozpočtu (tedy: nejde z něj vzít prachy např. na zbrojení nebo splácení státního dluhu který udělal jiná vláda, apod.)

    kdyby se lidi dohodli, že nepotřebují armádu a policii, lze stát prakticky zredukovat na minimální sociální stát, jenže jsou tu dvě zjevná úskali: kdo bude platit soc. a zdrav pojištění za ty, kteří by ze systému byli dlouhodobě ochotni pouze čerpat a nikoliv do něj dávat. Jak je zřejmé u konvenčního zdanění: ti, kdo platí větší daně, současně často požívají větší ochrany represivních složek státu (ten např. garantuje a chrání jejich majetek). U sociálního státu totéž tak jednoduché není: je jasné, že nejde donekonečna platit "výpalné" těm, kdo se neúčastní (a demagogické zneužití téhle argumetnace ze strany neonacistů a rasistů není podstatné: ta argumentace se odvíjí od základního "kde nic není, ani čert nebere")
    + je tu otázka vzdělání: v "čistě sociálním" státu by paradoxně rodiče nedostávali na děti přídavky, ale naopak od dětství spořili na jejich vzdělání (třeba do nějakého fondu "studijního pojištění"). Toto je z mnoha důvodů neprůchodné - rodiče mají i tak větší výdaje, než ne-rodiče, tudíž sociální stát nejde vybudovat nijak jednoduše.

    Tedy jako liberál skutečně musím prosazovat "minimální sociální stát" - na úkor struktur ozbrojeného represivního státu. Vycházím ze společenské dohody, ne z násilí a represe. Socialista k "minimálnímu sociálnímu státu" (tedy zdrav. + soc. pojištění jasně směřované na povinné přispívání na důchody, jasně definované hranice solidarity - i toto, co v Evropě pokládáme za samozřejmost, je ovšem v USA "socialismus") ovšem nutně přihodí ještě "rozsáhlý sociální stát" - tak či onak přidá školství (to základní je bez diskuze, s VŠ je to složitější, pokud je kvalitnější, já ovšem jako Pirát prosazuji aby lidi dostali šanci vystudovat VŠ bez placení školného, takže jsem tak trochu "socialista" a sociální prava typu podpora v rodičovství a nezaměstnanosti)

    Otázka "jak moc sociální stát" a "jak moc represivní stát" je jistě zajímavá - problém je, že OWS ani není hnutí za sociální stát, jak mu podsouvají konzervativci. Je to hnutí meta-politické, hnutí za odstranění závažných chyb v demokracii, kdy politici mohou profitovat z tunelování státního rozpočtu a potom díry zaplácnout bezstarostným zadlužováním, apod. - nevěřím, že OWS je hnutí za větší dluh státu. Je to hnutí za to, aby v době krize zkrachovali ti, kdo spekulovali a sázeli na neomezený růst (a mj. růst mocenské kontroly občanů nad státem, který s tím souvisí) (Mohli místo toho investovat skutečně "konzervativně"...)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: Neresim tu imaginarni skutecnou levici, ale hnuti OWS

    http://www.adl.org/main_Anti_Israel/occupy_wall_street_anti_israel.htm

    http://www.pakalertpress.com/2011/11/03/ows-is-turning-into-anti-zionism-tsunami/


    Jinak podle zastoupeni new age hnuti a jinych exotu na OWS si troufam tvrdit, ze u nich prevladaji paranoidni antiizraelske postoje, jako ostatne jak je videt na valne vetsine jejich portalu, kde se ko konspiraci USA a izraele otevrene hlasi.
    FESTER
    FESTER --- ---
    Xchaos... todle je taky vysledek military spending

    It's hard to imagine, but engineers have created a material that's about 100 times lighter than Styrofoam. UC Irvine says the ''micro-lattice'' is 99.99 percent air and can be used in such products as battery electrodes. UCI created the material with help from Caltech and HRL Laboratories, in work supported by the Defense Advanced Research Projects Agency, which has underwritten research that's led to such things as GPS and much of the Internet technology you use.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: toto si opět dovoluji zpochybnit: skutečná levice se dnes neprezentuje anti-americky či anti-izralesky, ale především anti-kapitalisticky. i v OWS je silný anti-kapitalistický proud, o tom není sporu.

    Problém kosmopolitního liberála dnešní doby fakt není jednoduchý - a to na všech levelech:
    - jak zachovat současně sociální stát i vyrovnaný rozpočet
    - jak zabránit bankám, aby privatizovaly zisk a socializovaly ztráty (toto není socialistické, ale liberální heslo: liberál v zásadě nechce společnost, kde soukromě ovládané banky, které jsou "too big to fail" stát vždy znovu zachrání)
    - jak zabránit demokratickým státům, aby se zadlužovaly
    - jak přiznat Izreaeli právo na existenci a současně vyjádřit jasný nesouhlas s jeho faktickou politikou v oblasti (tedy např. osady, zeď ukrajující postupně ze zbytku palestinského území, apod.)
    - jak udržet islámský fundamentalismus na uzdě mediálními prostředky, bez dosazení vojenských diktátorů do oblasti
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: jinak s tim ze lidi nestihaji souhlasim. Proto jim naprosto vyhovujou extremne jednoduchy a srozumitelny teorie, kdy za vsechno muze akorat USA a Izrael.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: tohle je otázka bandwidth :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: negramotni snad nejsou ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    kurňa... tady jsou fakt tuny sraček, v tomhle klubu. taky viz statistiky - kluby v tomhle stadiu zaspamování prostě lidi přestávají stíhat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Koho byste v tomto klubu rádi viděli jako moderátora?

    7 hlasy od 7 respondentů

      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      RUDOLF: bohuzel uz se vzdalil, ale treba se zase diky vyhruzkam iranu ciste pragmaticky priblizi, protoze nazna, kde je ve vztahu k arabum a persanum jeho historicke misto :) (ironicka poznamka)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam