• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    aby bylo jasné, co myslím pojmem "sociální stát": jde de facto o povinné sociální a zdravotní pojištění, které je ale současně jasně odděleno od státního rozpočtu (tedy: nejde z něj vzít prachy např. na zbrojení nebo splácení státního dluhu který udělal jiná vláda, apod.)

    kdyby se lidi dohodli, že nepotřebují armádu a policii, lze stát prakticky zredukovat na minimální sociální stát, jenže jsou tu dvě zjevná úskali: kdo bude platit soc. a zdrav pojištění za ty, kteří by ze systému byli dlouhodobě ochotni pouze čerpat a nikoliv do něj dávat. Jak je zřejmé u konvenčního zdanění: ti, kdo platí větší daně, současně často požívají větší ochrany represivních složek státu (ten např. garantuje a chrání jejich majetek). U sociálního státu totéž tak jednoduché není: je jasné, že nejde donekonečna platit "výpalné" těm, kdo se neúčastní (a demagogické zneužití téhle argumetnace ze strany neonacistů a rasistů není podstatné: ta argumentace se odvíjí od základního "kde nic není, ani čert nebere")
    + je tu otázka vzdělání: v "čistě sociálním" státu by paradoxně rodiče nedostávali na děti přídavky, ale naopak od dětství spořili na jejich vzdělání (třeba do nějakého fondu "studijního pojištění"). Toto je z mnoha důvodů neprůchodné - rodiče mají i tak větší výdaje, než ne-rodiče, tudíž sociální stát nejde vybudovat nijak jednoduše.

    Tedy jako liberál skutečně musím prosazovat "minimální sociální stát" - na úkor struktur ozbrojeného represivního státu. Vycházím ze společenské dohody, ne z násilí a represe. Socialista k "minimálnímu sociálnímu státu" (tedy zdrav. + soc. pojištění jasně směřované na povinné přispívání na důchody, jasně definované hranice solidarity - i toto, co v Evropě pokládáme za samozřejmost, je ovšem v USA "socialismus") ovšem nutně přihodí ještě "rozsáhlý sociální stát" - tak či onak přidá školství (to základní je bez diskuze, s VŠ je to složitější, pokud je kvalitnější, já ovšem jako Pirát prosazuji aby lidi dostali šanci vystudovat VŠ bez placení školného, takže jsem tak trochu "socialista" a sociální prava typu podpora v rodičovství a nezaměstnanosti)

    Otázka "jak moc sociální stát" a "jak moc represivní stát" je jistě zajímavá - problém je, že OWS ani není hnutí za sociální stát, jak mu podsouvají konzervativci. Je to hnutí meta-politické, hnutí za odstranění závažných chyb v demokracii, kdy politici mohou profitovat z tunelování státního rozpočtu a potom díry zaplácnout bezstarostným zadlužováním, apod. - nevěřím, že OWS je hnutí za větší dluh státu. Je to hnutí za to, aby v době krize zkrachovali ti, kdo spekulovali a sázeli na neomezený růst (a mj. růst mocenské kontroly občanů nad státem, který s tím souvisí) (Mohli místo toho investovat skutečně "konzervativně"...)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: Neresim tu imaginarni skutecnou levici, ale hnuti OWS

    http://www.adl.org/main_Anti_Israel/occupy_wall_street_anti_israel.htm

    http://www.pakalertpress.com/2011/11/03/ows-is-turning-into-anti-zionism-tsunami/


    Jinak podle zastoupeni new age hnuti a jinych exotu na OWS si troufam tvrdit, ze u nich prevladaji paranoidni antiizraelske postoje, jako ostatne jak je videt na valne vetsine jejich portalu, kde se ko konspiraci USA a izraele otevrene hlasi.
    FESTER
    FESTER --- ---
    Xchaos... todle je taky vysledek military spending

    It's hard to imagine, but engineers have created a material that's about 100 times lighter than Styrofoam. UC Irvine says the ''micro-lattice'' is 99.99 percent air and can be used in such products as battery electrodes. UCI created the material with help from Caltech and HRL Laboratories, in work supported by the Defense Advanced Research Projects Agency, which has underwritten research that's led to such things as GPS and much of the Internet technology you use.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: toto si opět dovoluji zpochybnit: skutečná levice se dnes neprezentuje anti-americky či anti-izralesky, ale především anti-kapitalisticky. i v OWS je silný anti-kapitalistický proud, o tom není sporu.

    Problém kosmopolitního liberála dnešní doby fakt není jednoduchý - a to na všech levelech:
    - jak zachovat současně sociální stát i vyrovnaný rozpočet
    - jak zabránit bankám, aby privatizovaly zisk a socializovaly ztráty (toto není socialistické, ale liberální heslo: liberál v zásadě nechce společnost, kde soukromě ovládané banky, které jsou "too big to fail" stát vždy znovu zachrání)
    - jak zabránit demokratickým státům, aby se zadlužovaly
    - jak přiznat Izreaeli právo na existenci a současně vyjádřit jasný nesouhlas s jeho faktickou politikou v oblasti (tedy např. osady, zeď ukrajující postupně ze zbytku palestinského území, apod.)
    - jak udržet islámský fundamentalismus na uzdě mediálními prostředky, bez dosazení vojenských diktátorů do oblasti
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: jinak s tim ze lidi nestihaji souhlasim. Proto jim naprosto vyhovujou extremne jednoduchy a srozumitelny teorie, kdy za vsechno muze akorat USA a Izrael.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: tohle je otázka bandwidth :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: negramotni snad nejsou ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    kurňa... tady jsou fakt tuny sraček, v tomhle klubu. taky viz statistiky - kluby v tomhle stadiu zaspamování prostě lidi přestávají stíhat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Koho byste v tomto klubu rádi viděli jako moderátora?

    7 hlasy od 7 respondentů

      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      RUDOLF: bohuzel uz se vzdalil, ale treba se zase diky vyhruzkam iranu ciste pragmaticky priblizi, protoze nazna, kde je ve vztahu k arabum a persanum jeho historicke misto :) (ironicka poznamka)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: v anketě si lidi odhlasovali, že žádný limit nebude. takže si užívej "volnosti" (ovšem já současně vyhlašuju anketu o nového moderátora :-)
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      ale radeji uz mlcim, abych nepresahl pocet povolenych dennich komentaru a nedostal tak po zcela demokratickem hlasovani v ankete ban :)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      RUDOLF: fukuyama a levičák ?? pro vás je každý liberál hned levičák, co :-)

      ujasněme si pojmy: levičáci jsou jednak soc-dem liberalismus, tedy v podstatě více-méně demokratický, ne-nacionalistický socalismus, a jednak různé příchutě komunismu: bolševický komunismus (hlásající násilné převzetí vlády), anarcho-komunismus (často obhajuje revoluční násilí, ale nechce převzít vládu), demokratický-komunismus, různé ty trockismy.

      toto jsou levičáci. Liberálové jsou levičáci tak akorát v USA. Jestli někdo chce liberály škatulkovat mezi levičáky, tak já potom ovšem musím každého neocona označovat za fašistu.
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      XCHAOS: gumove projektily? Tam se strilelo rovnou ostryma. Jinak ver, ze mi to neimponuje absolutne vubec, jen glosuju danou situaci, ktera je z obou stran naprosto tragicka. Kazdopadne armada byla v egypte alspon jakous takous pojistkou drzici islamisty na uzde a byl to vybez mensiho z obou zel, stejne jako v turecku, kde do nastupu Erdogana vojensky udrzovala relativne sekularni stat, ktery se diky absenci imanu rozvijel. Kazdopadne tohle vsechno je reakce na uplne nesmyslny clanek ktery jsi sem preposlal a ktery zustal z tve strany jaksi bez komentare :)
      RUDOLF
      RUDOLF --- ---
      NAGASAWA: Jo, to směšování je epic fail. Ale něco jiného to je v levičácké teorii - posledních X let se utápěla ve fukuyamově konci dějin, fantazírování o revoluci a teď revoluce sviští hlavníma zprávama..
      Ono by bylo s podivem, kdyby turecko nechtělo hrát prime nejen na sever ale i východě a jihu.. Úlohu supervelmoci regionu má bezdiskuze, hlavně ve vztahu vůči rusku. Každopádně je mi líto jestli se vzdálí -- pro mně je to furt poslední balkánskej národ:-)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: aha, takže "vybrané regiony"... jak že jsou daleko od náměstí Tahrír, kde se většina té pouliční politiky odehrává?

      každopádně - policiejní odstřelovači, střílející lidem gumovými projektily lidem do očí... hmm, to už máš nastejno s tou šáříjou, prakticky. ten systém, co tam vládne, je jakýsi vojenský socialismus. divím se, že zrovna tobě to imponuje.
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      XCHAOS: negramotnost viz verejne dostupne statistiky - plosne 22% a ve vybranych regionech jako napriklad Beni Suef je to 50%

      Co cekat od Muslimskeho bratrstva? Staci se podivat na jejich historii pusobeni. Pak si da clovek jedna a jedna pomerne rychle dohromady. Jinak se tam praveze fundamentaliste maskuji za liberaly a vychazi jim to viz Tunis a viz egypt, kde staci sledovat populisticke manevry a obraty muslimskeho bratrstva o 180 stupnu ve vztahu k protestum a nasledne k armade.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: uvidíme... zejména v Tunisu sázím na to, že islamisté převahu nezískají.

      Egypt je složitý. Máš zdroj pro 50% negramotnost? Co se Muslimského bratrstva týče, nevím co od nich čekat. Nevím, jestli jsou přímo Al-kajdá. Volby tam asi vyhrají, to je fakt.

      Máme v takovýchto zemích podporovat vojenské diktatury, které udrží náboženské extremisty na uzdě? (Irán je nakonec v jistém smyslu demokratičtější, než třeba Saúdská Arábie ... spíš proti těm náboženským excesům se tam lidé o to víc bouří, že ve v podstatě moderní, sekulární společnosti se jeví zcela nepřirozeně)

      Rozhodně bych nepodceňoval strašně nízký průměrný věk ve všech zemích, ve kterých k těm změnám dochází. A využití nových médií v rámci organizace těch převratů. S tím budou mít jacíkoliv fundamentalisti problém... dokonce ani nevíš, jestli se tam liberálové nemaskují za fundamentalisty, aby snáze vyhráli volby :-))
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      XCHAOS: "globalni internetove hnuti", kde je napriklad v egypte az 50% dotycnych zcela negramotnych a kde se napriklad v tunisu vitezna strana z one liberalni, mavnutim kouzelneho proutku ze dne na den pretavila v islamistickou, volajici po chalifatu a dogmatickem uplatnovani prava saria :) V tomto pripade jde akorat o vyuzivani soucasnych technoligickych prostredku systemem evoluce revoluce, ale principy zustavaji porad stejne. V realu se tam odehrava naprosto klasicke ovladnuti politicke sceny stranou, ktera byla roky v defenzive a ktera ma svoje ideologicke kliky v danych statech zastoupene. To jak to vypada s novym hutim se muzes presvedcit zde:

      http://blogsofwar.com/crisis/

      a porovnat tak propastne rozdily mezi tim co se deje v US, EU oproti tomu, co se odehrava na severu afriky a v syrii.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: nemyslím, že v Tunisu to bylo umělé. Dtto Egypt - tam šlo o zásadní ekonomické důvody - stomilionová země se prakticky přes noc stala z čistého exportéra ropy importérem, to nemohlo udělat dobrotu.

      Libye, tam je to složitější. To je významný exportér ropy do zadlužené Evropy. Kaddáfí byl jednoznačně nejvíc "svrženíhodný" ze všech těch diktátorů (snad kromě toho, co se teď predvádí v té Sýrii) - ale současně i ekonomický zájem Západu je tam naprosto neoddiskutovatelný.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam