• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    XCHAOS: Jenže ten milionář nejen, že si koupí Porsche (a dá tedy "Německu" vydělat 150 000 euro), ale také si zaplatí lobbing, aby zákony zajišťovaly, že jeho miliony se budou utěšeně rozrůstat, zatímco chudí zůstanou chudými.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: jako já beru z CESTA ( http://www.centrum-cesta.cz/ ) některé myslitele (Bělohradského, a asi tak 50% z Kellera) a neřekl jsem, že DR neberu víc, než Blisty (DR aspoň předvádí, že diskuze pod články jsou možné i pod levicovými názory: že to nemusí být v duchu svazáckého plátku, kde redaktor dohlíží na ideologickou čistotu).

    Dobře, články čtu. Nejde ani tak o to, že by obsah byl nekvalitní - ale spíš o poněkud bulvární titulek. "Zmíněných 46,2 milionů lidí, kteří vydělávali méně než tyto sumy, představuje bezmála šestinu populace. Menší polovina z ní – 20,6 milionů – je navíc nucena žít v takzvané hluboké chudobě." Pokud je titulek pravdivý, tak je "hranice chudoby" evidentně nastavena špatně.

    K tomu druhému bych dodal, že je nerovnost a nerovnost. "Tradiční elity", které v ČR téměř chybí, mají velkou šanci, že se svými nerovnými příjmy budou zacházet způsobem, který přispěje k prosperitě a rozvoji celé společnosti: pokud si německý milionář koupí jako statutový symbol Porsche, je to "malá domu" - přispívá tím vlastně k rozvoji německého průmyslu a domácí zaměstnanosti, apod. (ostatně fúze s Volkswagenem bude znamenat i de-facto sdílení know how, apod.) Pokud si český milionář koupí Porsche, znamená to něco úplně jiného: jen o málo něco jiného, než když si saúdskoarabský ropný šejk koupí další Rolls-Royce. To je právě to "stékání bohatství" po povrchu společnosti, které je zdrojem "třídního smíru", který by jinak podle radikálních levicových teoretiků vůbec neměl existovat (a sociální rozdíly by měly být možné jen díky represi - která ale prostě min. posledních snad sto let už nehraje zásadní roli).

    Problém, že konsensus s nerovností se odvíjí od toho, že většina lidí si chce vsadit na to, že zrovna oni prorazí mezi elitu: pouze menšina populace je ochotná se dobrovolně smířit s nějakou rolí "čapkovského" obyčejného člověka: většina populace vidí sama sebe (nebo alespoň svoje potomstvo) v roli příštích elit - a ti, kteří na to zjevně inteligenčně nemají, aspoň vyjadřují tuto naději skrz konsensus s bohatstvím fotbalistů, hokejistů, supermodelek, pophvězd - apod.: zdrojem bohatství těhle "takyelit" je právě ochota většinové populace souhlasit se nerovnostmi, pokud je vstup mezi elitu otevřený každému.

    Toto jde opravdu hluboko, dotýká se to samotných před-racionálních základů společnosti (je to něco, co mají možná v genech zapsané už šimpanzi) - a většina rovnostářů jsou skutečně intelektuálové a teoretici - zatímco většina lidí nepoznamenaných kulturou instinktivně tíhne k zařazení se do nějakých hierarchických struktur... samotný institut "vlastnictví" vychází z kultury, stejně jako všechny rovnostářské a demokratické koncepty - ale snaha zapadnout na nějaké "svoje místo ve smečce" (resp. v mocenské hierarchii smečky) se obávám, že je asi daná spíš biologicky, před-kulturně.

    Konsensus s nerovností je tedy podle mě v podstatě instinktivní a většinu lidí (co nejsou prdlí intelektuálové jako my) naplňuje nějakým pocitem jistoty (i když to třeba z praktického hlediska vůbec nemusí být pravda). Jakýkoliv koncept rovnosti je složitá intelektuální konstrukce, ke které je třeba lidi vychovávat...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: vím kdo píše do DR, třeba dr.Pehe, prof.Kohák, prof.Šiklová ap., takže s těma komunistama spíše nesouhlasím - ale každopádně - oni referují o Giniho koeficientu a dalších ukazatelích zkoumaných analytiky OECD, takže je jedno jestli to vyšlo na DR, nebo na Neviditelným psu.

    Četl jsi ten článek? Jaká staletá dogmata máš na mysli?

    Druhý článek vychází ze "sekundární analýzy dostupných dat, kterou provedla známá nevládní organizace WOW", je shrnující, nikoliv interpretující. Většinou jsou využité části této zprávy "Reuters: Nearly Half of Americans Struggling to Stay Afloat"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: no... Deník referendum je (na rozdíl od např. Parlamentních listů, apod.) opravdu deníkem hodně v duchu "demokratických komunistů" (ať se za tím skrývá kdokoliv).

    Americká společnost především hodně experimentovala s životem na dluh a hodně sázela na to, že růst bude zcela neomezený, a že bohatství elit nakonec "prosákne" skrze volný trh ke každému hráči, i malému (což je základní ekonomicky-liberální dogma, na kterém celá americká liberální utopie stojí). Ovšem neomezeným outsourcingem (spotřební zboží do Číny, "spotřební služby" např. do Indie) si nějakým způsobem podřezali větev, na které sedí: co z toho vzejde, je těžké říct, ale jsem si téměř jistý, že Deník referendum to vidí prostřednictvím zastaralých stoletých dogmata zleva - téměř podobně, jako to konzervativci vnímají prostřednictvím jiných stoletých dogmat z druhé strany.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Téměř polovina Američanů má potíž vydělat na základní životní potřeby - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/11987-temer-polovina-americanu-ma-potiz-vydelat-na-zakladni-zivotni-potreby


    Rozdíly v příjmech v bohatých zemích vzrostly na 30letá maxima - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/12058-rozdily-v-prijmech-v-bohatych-zemich-vzrostly-na-30leta-maxima
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    RAEVA: lol
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    hm. tak těžko řict jesi tahle info ma ještě hodnotu, ale dnes za hodinu: 06/02/11 18:00 v Brně na fSS se bude diskutovat #OWS.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    The city of Cleveland has passed a resolution endorsing the Occupy movement, calling on congress to reform financial regulations, and to prosecute the big banks. Vote passed 18-1
    R.1720 11 Cleveland City Council - Occupy Movement
    http://www.scribd.com/doc/74835245/R-1720-11-Cleveland-City-Council-Occupy-Movement
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    XCHAOS: Me tam chybi odpoved "se mi nelibi (z principu, nelibi se mi ten limit)".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chodící stany v Austrálii - vtipné řešení pro "Occupy Melbourne", aspoň napoprvé:
    Video - Breaking News Videos from CNN.com
    http://edition.cnn.com/video/?/video/bestoftv/2011/12/05/pkg-moos-tent-monsters.cnn

    Aftermath den poté - násilné svlečení dívky oblečené ve stanu do spodního prádla:
    Tent Protest Costume Violently Stripped from Protester's Body 061211.MOV (Concise version) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=JAkUB7jRb2c
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Holt hlavne ta svoboda a tak :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Assange granted appeal in Supreme Court — RT
    http://rt.com/news/wikileaks-assange-granted-appeal-045/

    ADMIX: možná bych mu je poslal na účet, pokud by vznikly nějaké nejasnosti. šlo mi jen o test, jak moc si kdo cení svého práva trollovat a tlachat offtopic.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: skoda, tesil jsem se, jak si koupim prispevky nad limit, to by NYX urcite ocenil :)))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX:
    ADMIX: no ale evidentně ti udělalo velkou radost, že jsi regulován, takže tak tragicky bych to neviděl :-) problém je, že i těch 24 příspěvků je moc v konferenci, kde se do té doby objevoval průměrně tak 1 odkaz za den. prostě to svojí informační hodnotu už ztratilo i tak, takže je to skutečně nakonec k ničemu.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    RAEVA: To nebylo mysleno na tebe osobne, jen jsi to nakousla jako posledni :) A vubec, musim si setrit prispevky, abych moh occupovat nez ostatni luze vyprsi trest za prekroceni povolene rychlosti prispevovani :D
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    ADMIX: možná to tak vidíš ;) já jen napsala svůj názor a myslím si, že tu ani tak nejde o levici nebo pravici... aspoň já to tak necejtim a myslím si, že problém je jinde... ale tak klidně si škatulkuj :)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    RAEVA: ... a pokud to nejde po dobrem, pristoupime k demokraticke regulaci, for the greater good :)))) Na druhou stranu ocenuju, ze standardni levicacky postup "vsechny problemy vyresi regulace, a kdyz ne, je treba vice regulovat" je obsazen uz v zahlavi, a tudiz nahodny kolemjdouci nebude zmaten
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    protože pokud chceme změnu, musíme začít sami u sebe, v sobě.... zanechat nenávisiti a povyšování...to některým zjevně nedochází
    RAEVA
    RAEVA --- ---
    XCHAOS: být tebou tak si nedrásám nervy ;) buď to tu nech ať si tu lidi žvatlají co chtějí, nebo udělej nový klub a posílej pozvánky jen těm, s kterými se dá rozumně bavit bez hádek a honění eg....bohužel na nyxu je mraky lidí, kteří si zde jen z druhých utahují a rejí do druhých... to na nyxu nemám ráda... obzvlášť v tématech kde by se to dít nemělo :(

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAEVA: oni ale právě nechtějí, aby to bylo "lepší". a já se dokonce i obávám, že není snadné, aby to bylo lepší - ale jde mi o to, aby existovala nějaká možnost změny, aby to nebylo zabetonované jednou provždy a dost.

    nevím, tenhle klub je potřeba... ale já asi fakt nemám energii ho moderovat. cenzura je proti mému přesvědčení, ale bez cenzury to tu bude zjevně brzo nepoužitelně zaspamované.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam