• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: doplním: Problém spočívá v tom, že inteligenční kvocient nevypovídá nic o charakteru člověka. Jinými slovy i člověk velmi hloupý může mít zároveň vysoký EQ (emoční kvocient) – jinými slovy: může být dosti hloupý, ale velmi laskavý a ohleduplný. A naopak člověk s vysokým IQ může být velmi zlý, bezohledný, sebestředný egoista plný frustrací z nepochopení sebe sama i okolního světa.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel v této zemi má podprůměrný intelekt… Jestliže jedinec, který je v této intelektové kategorii, má nějakým způsobem rozumět světu, má-li se v něm pohybovat a má-li ho nějak uchopit, musí si ho drasticky zjednodušit. Těmto lidem, a je to tedy polovina národa, uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa; a to, co z tohoto světa v jejich očích zbývá, se dá rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení.“
    prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KEDRIGERN: Já měl na mysli reálné lidi. Monarchisty, které znám na nyxu nejsou. Znám minimálně tři, ten jeden je spíše fanoušek studia historie :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Já si stále intenzivněji myslím, že jeden z nejvíce palčivých problémů české společnosti je, že si neumíme vybrat (nebo nejsou k mání?) elity k vládnutí.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SCHWEPZ: No jo, já také znám. Ale nyx není příliš reprezentativní vzorek populace.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    ja klidne prohlasim, ze vetsina ceske spolecnosti v tuto chvili je tak hloupa, ze by nebyla schopna vladnout - cimz myslim jak primou demokracii, tak kandidovani ruznejch pepiku. tudiz si nemyslim ze by prima demokracie neco resila v tuto chvili.. az bude spolecnost socialne a inteligencne vyspela milerad zvednu ruku pro obecna referenda k cemukoli. ale protoze i na ty nejmensii vsi to funguje, "at sousedovi chcipne koza zavist a zlost", tak si zkuste predstavit jak je to znasobeny na celostatni urovni...

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: Abych byl uplně OT, tak mě zaujala informace, že TGM po první světové uvažoval, že sem nějakou "staro-slavnou dynastii" pozve. Ale asi by to bylo jak v Anglii etc., tedy parlamentní systém.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: vsak u nas primo jeden monarchistickej spolek mame.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KEDRIGERN: Chápu. Ale já znám monarchistů docela dost. I jednoho radikálního monarchistu - absolutistický král a-la Karel IV. s totální mocí by byl jeho ideál.
    (sorry, za zlehčování:)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SCHWEPZ: Ano, VV byly pátou kolonou.

    Nicméně já mluvil ještě obecněji. Lidé se dneska bojí říct: "Já věřím v socialismus" / "Chci monarchii" / ... Kdyby lidé takovéto názory říkali běžně (a zbytek společnosti je respektoval), tak by nevadilo, že nemají pol. stranu. Když by lidé chtěli, tak by vznikla. Když dnes založíš politickou stranu, tak se lidé bojí. Nechtějí se přihlásit k tomu čemu věří! (zkušenost).

    Možná by to šlo vyjádřit také tím, že lidé berou politiku moc vážně. Když řekneš politický názor, tak tě společnost onálepkuje nejhoršími zkušenostmi dějin.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: tak kdo má oči vidí.... Stačí třeba situace v Syrii. Ale tím přeci nelze relativizovat - dejme tomu - kopání sedících demonstrantů, jak píšeš. Holt jízdní policie a bodáky, jak bylo za Habsburků občas jednáno s protestujícími dělníky jsou snad za námi. I když: situace se může vyhrotit i v klidné české kotlině, kde všici spíše nadávají v teplu krčmy.
    NAGASAWA: Smazal jsem S-tejkův příspěvek "Naga je fašoun a idiot" a tvou reakci na to :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    NAGASAWA: a jak je to prosim te relevantni, takovehle srovnavani?

    si to mohl rovnou srovnat s Cinou nebo nebo Iranem, podobne mimo
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    A nepromazavej prispevky, protoze to tu potom ztraci kontinuitu :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: jen pro info - nepsal jsem ze je to v klidu, protoze s takovym zakrokem zasadne nesouhlasim a prici se mi. Jen jsem srovnaval pomery evropske a pomery vzdalene par stovek kilometru.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: Rozumime, jen S_tejk si krapet stoji na vedeni :) Spanele jsou impulzivni blazni. Staci se podivat jak brutalne potlacovala policie lonske protesty na namestich, kde kopali sedici demonstranty na ohlasene akci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: ten zákrok včera ve Valencii byl imho na evropské poměry přestřelenou ukázkou síly a na tom nic nemění to, že v Libyi a Egyptě se střílelo ostrýma.

    Jednoduše - tyhle komparace pokulhávají - když by policajti zřezali homosexuála na gay-pride do krve ap., tak napíšeš, že je to ještě v klidu, páč v Persii je věší na jeřáby? Chápeš ne....tady není saudská arabie, střílení ostrýma známe z revolučního roku 1848, pařížské komuny (nepočítám světové války a invaze 68 ap.). Pomatuješ jak tu lidi byli v šoku 17tého 89, když seřezali studenty? Chtěl bych tě vidět, jak bys na náměstích vyvolával, že to není hrozný, že v jinde střílí ostrýma :) Snad si rozumíme.

    KEDRIGERN: odpovím trochu vyhýbavě (protože je to fakt komplexní téma na 10stran eseje). Trochu vidím jako průser to, jakým způsobem lidem vzaly iluze tzv. "véčkaři", kteří slibovali hory-doly, vyštípání korupce, nový styl ap. a pak přišli s tím plánem "super-gurua" Bárty, jak si ukrojit kus ze zakázek a moci.

    Já to hodně lidem, které znám, říkal už před volbami, ale nevěřili :)
    No...a pak holt to zklamání, že jsou stejní jako ostatní, ne-li horší (diletanti). Ale to jen tak poznámka na okraj k "main-stream alternativám" :)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SCHWEPZ: Se zastupiteli to teď nefunguje. Moje zkušenost (z několika samosprávných celků) je, že jsou tam skupiny, které vládnou a díky tomu, že jsou ve velkých stranách, tak je lidé volí. Zbytek se s vámi bude bavit, ale nic nezmůže.

    U nás jsem kandidoval. Ukazoval jsem lidem na ulici předražené projekty naší radnice. Nevěřili mi. Ty sumy a plány byly tak mimo realitu, že si všichni mysleli, že si vymýšlím. Krom těch, co o tom věděli samozřejmě.

    Lidé mají vtlučeno do hlavy, že je tohle jediný správný režim - tam je chyba. Nejde o to zavádět něco. Jde o možnost volby. Politici dobře ví, že zatím většina nevystoupí proti tomu, co tu máme (ať to nazýváme jak chceme). Kdyby lidé více mysleli a měli větší představivost, tak by se běžněji klonili k alternativním modelům a to by vyvinulo silný tlak na mocipány, aby se nechovali jako ta největší prasata (tím neříkám, že by vše bylo ok).
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: kdyz si vezmes zpetne veskery obcansky nepokoje za posledni dva roky jizne a vychodne od spanelska, tak se utapely v krvi a uradovali sniperi z elitnich jednotek, takze jsme na tom v evrope a US v porovnani se zbytkem sveta, jeste relativne dobre, tak nevidim duvod, proc by se to melo srovnavat se stredovekem, kdyz jde o pomerne nezabavnou realitu vsednich dnu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: myslím, že FEMUR má pravdu v tom, že se lidi (v ČR určitě) stále málo občansky angažují a neznají zcela svá práva a možnosti, tedy: plně je nevyužívají.

    Doufejme, že se jistá míra sociální letargie, poctivě budována 40 let, stane brzo reliktem minulosti.
    Základem je dostatečná míra informovanosti!

    I když nevím (nikdy jsem nezkoušel) - jak toto funguje:
    Community involvement - "Komunikuje se svými zastupiteli, klade jim otázky ohledně výkonu jejich funkce".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam