• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    APOSTRI: jenže to je prostě blbost: smyslem podniků není "vytvářet pracovní místa": smyslem podniků je dosahovat úspor z rozsahu při uspokojování nějaké poptávky na trhu.

    no dobře: že poptávka je často uměle vytvořená a každopádně zkreslená odlišnou kupní silou různých sociálních skupin - to je jiná věc. dobře, když chceš být socialista - zavedeš třeba pro občany nějaký druh renty, aby kupní síla lépe vyjadřovala reálné potřeby lidí a nebyla zkreslená. sice lidi pravděpodobně najdou nějaký způsob, jak to ochcat, a utratit místo za uspokojování "skutečných" (tedy ve skutečnosti "racionálně-osvícenských") potřeb tuto rentu za alkohol, cigarety, nebo drogy - v lepším případě za rychlá auta - ale v zásadě aspoň se dá říct, že si to myslel dobře: pokud se ti nelíbí, jak svět vpadá, tak argumentace, že reálná poptávka se odlišuje od poptávky disponující formální kupní silou, má v zásadě nějakou hlavu a patu.

    fakticky ale každá koncepce, kdy o podnicích "demokraticky rozhodují ti, kdo v nich pracují", končí velmi rychle faktickou katastrofou: a to dokonce tak rychle, že bolševici se udrželi u moci dlouhých 70 let proto, že tuhle koncepci nahradili alespoň tupou a neefektivní byrokracií.

    smyslem existence lidského života není být zaměstnanec, smyslem podniků není vytvářet pracovní místa, apod. - toto je stejný omyl, jako poměřovat vše penězi. práce je nutné zlo, a jestliže kapitalismus dokázal najít způsob, jak množství potřebné práce minimalizovat, neměli bychom mu to vyčítat - spíše bychom měli hledat alternativní způsoby "oprávnění k existenci", než jsou jen "vlastnictví", vs. "zaměstnancký poměr".
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    NEKROMANT: Nedavno jeden soused duchodce dostal nakladacku od bezdomovce, kdyz jel s koleckovou taskou z Intersparu okolo kontejneru. Bezdomovec si myslel, ze je to konkurence, ktera chce vybirat jeho popelnice. Soused je Bulhar a trochu vis snedej a zarostlej. Jinak je uplne normalni. Jen ten bezdomovec to nevedel...:)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    XCHAOS: (Více) Demokracie v ekonomice známená posun v rozhodování v oblastí ekonomických aktivit, výrobních prostředků i komodit směrem od shareholders ke stakeholders (zaměstnanci, zakáznící, dodávátele, sousedí, veřejnost a pod.). V praxi třeba jedním s prvních kroku je že o podnících a vyrobě rozhodují demokraticky tí kdo v ních pracují.

    Všeobecně uspěch demokratizace ekonomické oblastí lidských žívotů hodně zavýsí na tom jestli se nám podáří konečně překonat některé mýty jako že současná podoba soukromého vlastníctví je nějak přírozená, svátá a přírozeně spravedlivá nebo že trhy tak jak jsou dneská mají nějakou nadpřírozenou schopnost (založenou na nadpřirozeném daru věštectví jejich akterů) spět k jakemusi eqvilibriu

    (muj nejoblibenější citat na tohle tema je: "The invisible hand is invisible because it actualy isnt there")
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MICKK: Jo, ale tys to asi vlastně myslel tak, že nejme demokratický stát :) sry pořád mám zažitou tu zastaralou propagandu že jsme demokratický stát :D
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    NEKROMANT: Hm... Nevím. Pověz.
    MICKK
    MICKK --- ---
    NEKROMANT: Zaručit jde že umřeš. Ostatní záleží na morálce lidí. A teda nevidím nikde v "demokratických" zemích, že by umírali hladem lidi na ulici.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MICKK: A které právo zaručit lze? Právo silnějšího?
    Pokud právo na úspěch znamená život a pokud právo na úspěch znamená být otrokářem, pak ani nejde zaručit že nevznikne krize, diktatura, revolta, válka... :)
    MICKK
    MICKK --- ---
    NEKROMANT: právo na úspěch bohužel nelze zaručit );
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRAVIX: A jak je slučitelné právo na život a nedostatek majetku na nákup základních potravin, zatímco někteří "úspěšní" "vydělávají" více více než stát?
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    XCHAOS: Ale to se nevylučuje. Demokracie znemená rovnost před zákonem. Nikoliv rovnost majetkovou.
    MICKK
    MICKK --- ---
    XCHAOS: a co je na trhu nedemokratickýho? místo papírama v urnách volíme nohama a penězenkama
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Hlad a bída není způsobený nedostatkem, ale sociálními vztahy, politikou chceš li.
    Od určité míry nerovnosti už nemůže být o demokracii řeč.
    Esej o stupiditě František Koukolík.avi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=aRSZeTPQFAE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: to také může znamenat "svět nevyprodukuje dost potravin pro všechny své obyvatele". to, že lidi si nebudou moci potraviny dovolit koupit - to je jen způsob, jak jim to trh dává najevo, dokud ještě funguje (víceméně - po jeho zhroucení nebude mít potraviny vůbec nikdo, místo aby si je mohl dovolit jen někdo - diskutabilně je to etičtější, ale reálně méně efektivní)

    evidentně svět by mohl vyprodukovat dost potravin pro skromný životní styl indického venkovana - ale nebude schopen vyprodukovat dost mletého hovězího pro všechny, kdo aspirují na životní styl amerického občana (a jde samozřejmě o miliardy lidí i mimo USA)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MICKK: no ale to je právě trh... ne demokracie :-) trh předpokládá nějakou určitou základní nerovnost, je to nějaká koincidenční matice popisující relaci osoba - majetek, s několika jednoduchými pravidly - např. jde o asymetrickou relaci (osoba nemůže být vlastněna zbožím, apod.) atd. - a jakýkoliv okamžitý stav popisuje nějakou momentální nerovnost mezi účastníky směny na trhu (jakkoliv trh může slibovat budoucí zlepšení tohoto postavení úplně všem účastníkům - jen s větší či menší pravděpodobností: "racionální očekávání" totiž ve skutečnosti není racionální, ale je zase jen produktem, který trh nabízí :-) )

    demokracie při vší úctě je něco jiného. nemám vůbec nic proti demokracii - ale v ekonomice je třeba si připustit, že může fungovat vždy jen v rámci nějaké uzavřené skupiny (protože mám rád demokracii, tak se také postupně začínám zaměřovat na mimo-ekonomická témata, kde může fungovat lépe: ekonomika je je podmnožinou všech možných aktivit v rámci lidské existence, ne naopak)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MICKK: Problém je že to fungovat přestává.. Spousta lidí nebude mít peníze na základní potraviny a jiné lidé s jídlem plýtvají a cena pro není rozhodující.
    MICKK
    MICKK --- ---
    XCHAOS: nepřímo to tak už funguje, zboží který považuješ za drahý nekoupíš
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: přímá demokracie v ekonomice? jako že by se u pokladen v supermarketech společně hlasovalo, jaká má být cena za kterou položku? :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Přímou demokracií ke svobodě - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=xVl6vditjrQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: já s tím nesouhlasím. Z toho by vyplývalo, že Bělohradský bojuje za svoje právo unudit nás k smrti. Já hozenou rukavici zábavního průmyslu přijímám, a hodlám být zábavnější, než diktátoři zábavního průmyslu.

    samozřejmě - já sám mám malou šanci, že se mi to povede - ale pokud nás takových bude více, tak evoluce už zajistí, že ti nejlepší "přežijí".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam