SINSEMILLA: Já byl u dvou porodů a musím říct, že jsem nikdy nezažil nic tak naplňujícího jako příchod vlastního dítěte na svět. Uznávám, že to pro někoho může být křest ohněm; ne každý pár spolu před porodem zažije krizovou situaci, ve které se vyjeví, jak člověk reaguje pod velkým tlakem, ale náš partnerský vztah touhle zkušeností jen posílil. A i když jsem byl připravený na nejhorší, podle mých zkušeností je normální porod mnohem méně dramatický, než jak ho vyobrazují filmy. Navíc podle mně není žádný důvod, proč by i bázlivý muž nemohl být svojí ženě užitečný alespoň během první doby porodní, která se mi na celém porodu zdá být to nejotravnější.
Co se týče dětí, je úžasné vidět malé novorozeňátko, jak se těsně po porodu zvědavě a soustředěně rozhlíží (ne, že by toho moc vidělo :-) nebo jak se uklidní, když uslyší váš hlas; navíc je nepochybně jednodušší navázat vztah s nahatým tvorečkem, kterému přestřihnete pupeční šňůru než s anonymní vánočkou, kterou vám přinesou ukázat až druhý den po porodu.
Na druhou stranu bych přítomnost otce u porodu nepřeceňoval. Je to dobrý a silný začátek vztahu k vlastním dětem, ale nic to nevypovídá o tom, jak se ten vztah bude vyvíjet a rozvíjet dál.