• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CROSS: Jestli se stěhujete před narozením malého - zavedla bych všechny změn zároveň (tedy třeba že už má "postel pro veliké" a tak. Ideální možnost zavést spoustu změn najednou (jiné prostředí = jiná pravidla, zdravé dítě to přijme). Přitom bych o tom dostatečně dopředu mluvila (o stěhování a novinkách).
    Co píše TRISSIE je pravda, takže pokud by si mohl vybrat nějaké ozdoby, obrázky na zeď na NOVOU postel a pod., jít ji koupit s ním (pokud ji ještě nemáte) - vše pomůže.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LEXXA: už to vidim, Vikare. Nebudu to kupovat v Brně, ale díky za tip.
    TRISSIE: jo to my ho zapojujeme, což o to, i při skládání nábytku (což se děje zřídka), i u vaření, což se děje podstatně častěji. Rád třeba sype sýr na lasagne a pod., efekt na to, jestli to pak bude jíst, je spíš náhodný.

    Já se ani tak nebojim, že by se ke svému přestěhovanému pokoji stavěl nějak odmítavě (on si tam beztak hraje dost sporadicky), spíš jde o to, že teď je zvyklej pochodovat ráno ze své ložnice do kuchyně, večer z kuchyně do koupelny, pak do ložnice a pod., protože je to všechno v jednom patře. Po přestěhování bude mít ložnici v patře a do jeslí nebude chodit pěšky, ale jezdit autem a tak, no ale nějak to bude muset překousnout. Nakonec doufám ocení jiné výhody nového bydlení. ;-]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: do června času dost... tedy, pokud se nebude stěhovat na konci května.

    Jinak, my jsme na podzim stěhovali staršího (tehdy 2r2m) z jeho původního pokoje do menšího (a do původního dvojčata) - měli jsme z toho trochu strach, jak to vezme, ale manžel ho plně zapojil do veškerého montování nábytku, stěhování postýlky, přenášení hraček (to jsem teda dělala já) a od první chvíle to bylo úplně v pohodě, i po koupání sám od sebe zamířil do správného pokoje.

    Třeba by u vás nějaké podobné zapojení mohlo taky zabrat? Děti obecně líp snáší věci, na kterých participují (třeba oblíbený a obvykle funkční návod, kterak dostat zeleninu do dětí, které ji nejedí, je zapojit je do kuchyňské přípravy, třeba smíchat nakrájenou na salát zvládne i batole a hned je to něco jiného, než když to před něj máma postaví).

    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CROSS: kdyby ses zeptal rano tak bych ti rekl kde presne se nachazi v brnenskem ikea skladu. ale pak jsem se dal do promazavani poznamek. akorat k ty zabrane. pokud ji bude montovat aku sroubovakem ji dotahni jeste rucne imbusem az na krev.
    CROSS
    CROSS --- ---
    LEXXA: hmm, jsem to ale hlava skopová, koukal jsem na to onehdá na nějaký Ikea postýlce, ale nenapadlo mě, že to budou mít odděleně. To bude přesně ono.

    TRISSIE: dobrá poznámka, to si uvědomujeme, ale asi čím delší doba to bude, tím líp.

    Ono toho bude teď na malýho dost, budeme se stěhovat, nový bydlení má o dost jinou dispozici než současný, to mu bude chvíli trvat, než si zvykne. Totéž každodenní stereotypy. Jsem právě uvažoval, jestli mu nevyměnit postel při stěhování, ale pak jsem usoudil, že alespoň něco z jeho stávajícího světa by mělo zůstat beze změny.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: pozor na to, že přestěhování do nové postýlky by mělo proběhnout nějakou dobu před tím, než se do ní nastěhuje mimino. Ono obecně jsou ty starší, zvláště pak prvorozené, děti háklivé na to, že si mimino uzurpuje "jejich" věci a "jejich" lidi, netřeba tomu přidávat.
    Jinak ta zábrana z IKEA je super, máme ji taky.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CROSS: v ikea maji docela sikovne vymyslene zabrany, jsou relativne levne a zaroven pevne. nasazeni je otazkou nekolika minut a i s aktivnim spacem si to poradi na jednicku.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Když je řeč o spaní: syn spí v postýlce s bočnicí, ze které sám nevyleze. Nicméně čas se nachýlil a je vidět, že při troše snahy by to přelezl (udělal to jenom párkrát, teda spíš naznačil, když jsem ho vyndával). Teď váhám, jestli tu bočnici sundat, ale on zase občas spí dost divoce a byl bych dost nerad, kdyby z postýlky vypadával. ;-] Kdy je tak příhodná chvíle, dá se předpokládat, že si rychle zvykne, nebo bude v noci panikařit, že padá z postýlky?

    V téhle postýlce plánujeme ho nechat zhruba do června, kdy se o ni přihlásí další nájemník, ale do června to bude přeskakovat jako hokejista při střídání, takže s tím musím něco udělat.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HAWKS: náš syn usíná sám a chodí k nám k ránu, ale ze začátku u nás bivakoval celou noc.
    CROSS: jo přesně. Nás vypeklo slovo jindy, tak jsme měli radost, že pochopil, že všechno nejde hned. No a: " Tondo pojď čůrat" " Ne, jindy" (takže na sv.Dindy).
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    SANTAL:
    jo tak to nejak zkousime, obcas pomuze...treba.."mama jde nachystat pohadku a tata zatim vycisti zoubky" nekdy ne...tak proste nastoupi prevaha a placnuti
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad SANTAL: já synovi (nyní 2 roky a týden) vysvětluju vždycky všechno a doufám, že se to nějak ujme. Kupodivu poměrně často se to ujme, ne třeba okamžitě, ale občas mě až překvapí, co všechno si dítě zapamatuje a v nečekanou chvíli pak použije (nejlépe proti mně).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HAWKS: jak kdy, to není obecně platná rada (přemoci).
    JAsně, jde se ven (kam dítě chtělo!) a ono najednou chce od jednoho jednu ponožku, od babičky druhou, táta dá jednu botu, dědeček druhou ... no tak to nejde (jediný kdo se baví je dítě, i když u toho řve :-) )
    Ale vem to jako UČENÍ se dítěte, kde jsou hranice, kde je moc, že taky nějakou má, ale má limity, co je "tón přes který nejede vlak" (a užívat v těch skutečně nutných situacích, u mě třeba "tenhle lék polkneš" - neudělá-li dobrovolně, užiju fyzickou převahu. Jinde pomáhá mluvit, vysvětlovat proč je nutné teď dělat to nebo ono, proč právě teď není legrace honit dítě v pyžamku, protože už nestihnete bus... prostě tohle je to období, kde dítě se musí učit hranicím a pokud je to necháme pouze "odzírat" dojde k chybám, zbytečným. A spoustě řevu (mnohem víc, než je nutno).
    Pak se dítě naučí i to, že je rozdíl mezi tím, jak může manipulovat tatínkem a babičkou (a že nejsou stejný je právě dobře, tohle ho uvede do reálného světa :-) ) a další nutné triky...
    Fakt je, že důslednost+láska je dobrá kombinace :-)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LEXXA:
    OK, stejne mrne cislo 2 bude nejakou dobu spat v postylce a snad mrne cislo 1 casem dojde k tomu, ze bude chtit spat samo...nevim kdy to bude, ale predpokladam, ze v patnacti asi nebude chtit spat s rodicema v posteli :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HAWKS: pokud muzu poradit tak nejlepsi postoj ktery k tomu muzete zaujmout je ze se zacnete smirovat s tim ze mrne cislo jedna zustane u vas v posteli. uz vam ujel vlak.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MARKYSHA:
    aha..jenze az se narodi druhe, tak asi bude potreba, aby uz to starsi bylo schopne spat samo..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HAWKS: asi bych teď nezáváděla žádné změny.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MARKYSHA:
    tak to je ta lepsi varianta..

    jeste me ceka odnaucit dcerku spavat s nami v posteli... uz by to chtelo...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HAWKS: máme to samé, po pár týdnech je zas oblíbenec táta, někdy požaduje dokonce babičku.
    HAWKS: my máme doma čerstvý přírůstek. Na sestřičku je hodný a realizuje se na nás. Sestřičce dává dudlík, houpe ji,vu všeho asistuje.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    SANTAL:
    aha, to s tim zkousenim limitu zni dost pravdepodobne...takze proste i pres vztekani ji vzit a premoci...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ADD: no to je přesné "ty ne, ty" :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HAWKS: Naprosto normální i u jedináčka. Že se to eventuálně hrotí neboť přijde konkurent je možné - ale nevyhla by ses tomu, takže si nedělej hlavu (respektive, čekej to i u posledního kousku).
    Šéf (takto psycholog) toto nazývá "ty ne, ty!" - dítě zkouší sílu - kdo tady velí :-) Kdyby u vás byla ještě babička, zapojí ji do her taky (neber si to tedy ani osobně).

    výborná knížka: Uwe Rogge "děti potřebují hranice". Nebo cokoli od Roggeho a hranicích (a prima se to čte, stuyl popsané příběhy + poučení)
    ADD
    ADD --- ---
    HAWKS: Druhý důvod může být, že se snaží činnosti protahovat a prostě remcat. Naši kluci mamanáci nejsou a dělají to spravedlivě všem - vždycky chtějí, aby jim pomohl ten příbuzný, který zrovna není k dispozici. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam