FARFELOO: 4r2m a 22 měsíců. Necháme je koukat o víkendu ráno nebo naopak před večeří, občas i během dne, jako jednu z mnoha aktivit. Koukají spíš na iPadu než na televizi. Starší je schopnej si sám pustit Netflix, tam Peppa the Pig a ještě si to přepne do francouzštiny, no, aspoň se naučí číst. :-)
Je to většinou tak, že když chce jeden, chce hned i ten druhej, protože musej mít oba totéž. Já bych to rozšířil od seriálů (a animovaných filmů) na iPad obecně, protože i ten náš menší ho vyžaduje -- když na to přijde -- velmi důrazně. Naštěstí nepozoruju, že by to bylo vysloveně na úkor jiných aktivit -- sice je trošku bizarní, když vyběhnou na zahradu, aby se za 10 minut vrátili pro iPady a pak tam s nimi půl hodiny seděli, ale to se neděje pořád. Nebo si aspoň namlouvám, že se nám to jako rodičům ještě nevymklo z rukou.
Záleží taky na počasí (když venku leje, spíš dojde na techniku).
Jinak co se týká sortimentu, Peppa the Pig, Máša a medvěd (to je skvělý, protože to baví i dospělý, samo dokud nemáš nakoukaný všechny sezóny, nevim, jestli to vyšlo česky, ale nedávno jsem na služebce viděl v pražském knihkupectví dokonce knihu, tak asi jo), v poslední době Lapins Cretins (nevim, jak se to jmenuje česky), to teda neni moc pro vysloveně malý dítě, Lego Ninjago (ani to neni podle mě pro čtyřletý, ale baví ho to, násilí tj. bitky je tam hodně eliminovaný do metafor), další Lego produkce (City policejní historky), pak mraky různých ruských animovaných filmů (Medvídek Pů třeba), z českých Pohádky o mašinkách; jednu dobu starší syn hodně jel v Mašince Tomášovi, to teď ustoupilo; z filmový produkce Auta, to může jet dokola několikrát za víkend (syn rozlišuje "starej film o McQueenovi" a "novej film o McQueenovi"). Zkoušeli jsme taky pořady vysloveně pro malé děti (Baby Einstein a tahle série), ale to tak nějak přišlo a zase odešlo.
Je to fakt různý, jednou je večer iPad na nule, jindy o něj a o televizi nezavaděj celý víkend (přes týden choděj oba do školky). Uměj si hrát spolu i odděleně (ale to je spíš výjimka, protože jak jsem psal, co chce a dělá jeden, musí hned mít i ten druhej). Jindy s nima neni k vydržení. Zajímají je i knihy, i klasické hračky, i oba chápou, že když je čas s tim skončit (vypnout TV, odložit iPad), tak se to tak prostě udělá a nazdar.
Když už sem píšu...
YMLADRIS: moje děti jsou na Minecraft ještě malý, hrajou hry odpovídající svému věku na iPadu. Z toho, co maj kluci rádi a co zároveň schvaluju, nejčastějc různé záležitosti z produkce Lega (Duplo, Juniors). O klubu zaměřeným čistě na hry pro děti nevím, pokud ho založíš, taky mě to zajímá.