• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    CROSS: Jo, ten on demand svět je v tomhle lepší. Děcka chtějí konkrétní pořady. Reklamu neberou jako samozřejmost, ale jako vyrušení ("reklamu nechci, ta je pro tebe tati") Naše generace čekala, co se v telce objeví a většina byla taková znouzectnost... Jedinej fakt mor dneška jsou related videos na YouTube - ty vždycky spirálujou k těm recenzím plastelín:-(
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jinak teda pozoruju obecně takovou fascinaci obrazovkama, jak přijdeme třeba do supermarketu a tam běží na obrazovce nějaká reklama nebo demo smyčka, tak je to tam táhne, teď v sobotu jsem si šel koupit zubní kartáček do elektra a vzal jsem malýho s sebou, ten si to hned sebejistě zamířil mezi regálama na druhou stranu obchodu, protože tam měli vystavený televize.

    Doma se to ale neprojevuje, televize visí normálně na zdi a pokud se nechtěj vysloveně dívat na něco konkrétního (ten starší si řekne, ale vždycky je to tak, že si řekne o konkrétní pořad, nikdy jen o televizi jako takovou), tak si jí vůbec nevšímaj.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    CROSS:Díky! Tvoje zkušenost mě zajímala, protože vím, že jsi tech savvy.. Ta naše jede taky iPad. Náš internet provider dává zadarmo 2 denní archiv asi 30 programů včetně HBO, takže jedeme hlavně věci z déčka a nějaký další animáky. Pak si umí zapnout Infuse, kde má pár filmů. Často chce YouTube (Tati, můžu is pustit jútůb?), ale ten ji nerad pouštím. Kdyžtak jí tam pouštím nějaký real life videa. Třeba jak teče láva nebo jak se rodí motýl... to jsou její oblíbený. Z přírodovědy má jenom pár poznatků a o těch chce slyšet pořád dokola... (je jí 2 a 3/4)

    S těma věcma pro starší děti je to taky otázka. Člověk má tendenci pouštět něco, co si taky užije. Nejraději má Spongeboba, ale taky třeba Gumballa, Simpsonovi nebo Městečko Záhad a to už je možná někdy moc...


    GREVE: Když přijde za mnou na počítač, tak chce většinou otevřít papír (Textedit) a učit se psát a počítat... Je srandovní, jak děcka neví co všechno existuje, tak chtějí vlastně pořád dokola to stejný. U mýho táty, když vidí počítač, tak chce pouštět videa slonů, který si sedají na auta, protože to tam jednou viděla...
    CROSS
    CROSS --- ---
    FARFELOO: mně to přijde normální. Kdyby uměla číst, zašije se s knihou, než se to naučí, řeší to takhle, protože žijem v 21. století a ta možnost tu je.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FARFELOO: 4r2m a 22 měsíců. Necháme je koukat o víkendu ráno nebo naopak před večeří, občas i během dne, jako jednu z mnoha aktivit. Koukají spíš na iPadu než na televizi. Starší je schopnej si sám pustit Netflix, tam Peppa the Pig a ještě si to přepne do francouzštiny, no, aspoň se naučí číst. :-)

    Je to většinou tak, že když chce jeden, chce hned i ten druhej, protože musej mít oba totéž. Já bych to rozšířil od seriálů (a animovaných filmů) na iPad obecně, protože i ten náš menší ho vyžaduje -- když na to přijde -- velmi důrazně. Naštěstí nepozoruju, že by to bylo vysloveně na úkor jiných aktivit -- sice je trošku bizarní, když vyběhnou na zahradu, aby se za 10 minut vrátili pro iPady a pak tam s nimi půl hodiny seděli, ale to se neděje pořád. Nebo si aspoň namlouvám, že se nám to jako rodičům ještě nevymklo z rukou.

    Záleží taky na počasí (když venku leje, spíš dojde na techniku).

    Jinak co se týká sortimentu, Peppa the Pig, Máša a medvěd (to je skvělý, protože to baví i dospělý, samo dokud nemáš nakoukaný všechny sezóny, nevim, jestli to vyšlo česky, ale nedávno jsem na služebce viděl v pražském knihkupectví dokonce knihu, tak asi jo), v poslední době Lapins Cretins (nevim, jak se to jmenuje česky), to teda neni moc pro vysloveně malý dítě, Lego Ninjago (ani to neni podle mě pro čtyřletý, ale baví ho to, násilí tj. bitky je tam hodně eliminovaný do metafor), další Lego produkce (City policejní historky), pak mraky různých ruských animovaných filmů (Medvídek Pů třeba), z českých Pohádky o mašinkách; jednu dobu starší syn hodně jel v Mašince Tomášovi, to teď ustoupilo; z filmový produkce Auta, to může jet dokola několikrát za víkend (syn rozlišuje "starej film o McQueenovi" a "novej film o McQueenovi"). Zkoušeli jsme taky pořady vysloveně pro malé děti (Baby Einstein a tahle série), ale to tak nějak přišlo a zase odešlo.

    Je to fakt různý, jednou je večer iPad na nule, jindy o něj a o televizi nezavaděj celý víkend (přes týden choděj oba do školky). Uměj si hrát spolu i odděleně (ale to je spíš výjimka, protože jak jsem psal, co chce a dělá jeden, musí hned mít i ten druhej). Jindy s nima neni k vydržení. Zajímají je i knihy, i klasické hračky, i oba chápou, že když je čas s tim skončit (vypnout TV, odložit iPad), tak se to tak prostě udělá a nazdar.

    Když už sem píšu... YMLADRIS: moje děti jsou na Minecraft ještě malý, hrajou hry odpovídající svému věku na iPadu. Z toho, co maj kluci rádi a co zároveň schvaluju, nejčastějc různé záležitosti z produkce Lega (Duplo, Juniors). O klubu zaměřeným čistě na hry pro děti nevím, pokud ho založíš, taky mě to zajímá.
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    FARFELOO: rok a třičtvrtě :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    SITH: Jo, to funguje. Školku miluje, na hřišti, s rodinou, se sousedama, všechno je v pohodě. Říkám, je to zdravý, velmi chytrý dítě, ve školce si ji díky těm sociálním schopnostem vzali mezi starší děti. Ale když má být doma, protože je trochu nemocná, tak je to prostě na mašli...
    SITH
    SITH --- ---
    FARFELOO: co deti v okoli? kdyz si nechce hrat sama, co s jinyma detma?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Díky všem za odpovědi. Těším se na další, ale prosím pište i věk, ať se v tom dá lépe zorientovat... Zásadní problém vidím v tom kritickém období, kdy je dítě dost staré, rodiče nedočkaví, aby konečně trochu víc pracovali, ale školku je docela náročné si dovolit... Aka problém české rodinné politiky :-(
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    FARFELOO: občas žena dopoledne pustí pohádky dvojčatům a pak večer večerníček a šmytec .)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    FARFELOO: to chce politiku nulový tolerance. televizi ji pouštím, ale když potřebuju já (třeba jdu na záchod, nebo dělám něco u čeho by hrozilo, že když se tam bude motat, tak by si mohla ublížit). Jakmile člověk podlehne a pustí ji to když chce ona, tak by byl konec. Ono je těžký se toho zbavit, je naučená na nočníku, že ji něco pustíme (což jsme dělali prostě proto aby tam vydržela a nelezla z něj) a teď už se toho dožaduje, nejde to bez toho. pak jde pětkrát denně na nočník, párkrát ji člověk potřebuje udržet na místě a bum když se to sečte, tak 1,5 hodiny denně čumí na bednu, což už je dost.
    SITH
    SITH --- ---
    FARFELOO: dceři jsou dva. Má ráda youtube a pouští si krátké klipy. Pak si ráda pouští pohádky jako krteček, čmeláčci atd. Ale od začátku jsme to měli jako bonus, takže už dopředu bylo jasné, že to někdy zapnem a někdy vypnem a o tom rozhodujeme my a ne ona. Ale narozdíl od tvého dítětě si umí hrát sama a dost si s tím vystačí, takže si můžu pracovat, vařit, číst a ona běhá kolem a s něčím si hraje.
    GREVE
    GREVE --- ---
    FARFELOO: My musíme mít přes den vypnutý počítač, když se zapne, tak děti si toho do pěti minut všimnou a začnou žadonit o Prasátko Peppu, Krtka a pod. Rozhodně nejde nic dělat na počítači v jejich přítomnosti.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Jak moc se vaše děti dívají na seriály a filmy? Moje 3 letá dcera je úplně hooked. Neumí si hrát sama. Takže buď budu s ní a nikdy nic neudělám pro sebe/do práce nebo jí můžu něco pustit. Teď když nemůže do školky kvůli nachlazení, tak je to úplně strašný. Nějak nestrádá, je to chytré a aktivní dítě, ale když urputně brečí, že chce něco pustit, tak mě to dost děsí...

    Na co koukají vaše děti? Pouštíte jim i animáky pro starší?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    hraji neci deti minecraft? pokud prectete, budu rada za dojmy

    http://www.nytimes.com/2016/04/17/magazine/the-minecraft-generation.html

    a je na nyxu diskuse, kde se resi hry (pocitacove) pro deti? pripadne dik
    LITROP
    LITROP --- ---
    JUGI: no k tomu jsem uz taky nemel daleko
    JUGI
    JUGI --- ---
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ROMANET: mlčím teda, sama jsem vyplnila před několika dny, ještě pošlu manželovi :-P
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Měl jsem s tím podobné problémy jako Cross a Inushka. Potenciál takového průzkumu může být právě v tom, že dneska se všechno prolíná mnohem víc než kdysi. Matky dřív měli čas pro sebe, protože fungovaly babičky. Dneska když přijde babička, tak je to věšinou možnost udělat něco do práce nebo do domácnosti.

    Já měl navíc problém s definicí odpočinku. Jednak tam byla nejdřív otázka jak nejčastěji odpočívám a mohl jsem zaškrtnout jenom jednu věc. A potom se mě to zeptalo kolik hodin denně odpočívám, tak se bojím, aby to nevyznělo, že celý ten čas třeba jenom sedím u televize, protože jsem zaškrtl "pasivní odpočinek". Přitom když pracuju v noci s vaporizérem v ruce a dám si pauzu na nyxu, tak nevím vůbec jak to zařadit - práce? odpočinek? čas pro sebe? :-)

    Takže by se mi líbilo to trošku rozvětvit a hledat právě tyhle nejasný momenty a z toho by šlo něco vyčíst. Třeba testovat hypotézu, že lidi, kteří mají flexibilní pracovní režim, tak jsou spokojenější se svým rodinným životem. Nebo jaký má vliv práce v noci? Jsem unavenější, protože nemám kdy odpočívat? nebo jsem šťastnější, protože můžu bez výčitek strávit odpoledne na hřišti?
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    ROMANET: matky se chystají ovládnout nyx, tohle je jenom začátek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam