BROZKEFF: Úplně nerozumím, co chceš říct. Že současnej stav je přecejen normální, a výchovou, praktikováním, atd. může být překonán?
Prostě nevěřím, že je přirozenej.
Víšco, i z naprosto egoistického hlediska je rozumnější žít v souladu se svým prostředím. Pokud mi půjde o zachování svého ega, tj. aby žilo v tomhle světě co nejdéle v co největším blahobytu a pohodě, nedává smysl otrávit si vzduch, vodu a půdu a zničit biosféru.
Nedává smysl generovat utrpení, které zasahuje úplně všechny, i když patří k té nejbohatší menšině, co se může dočasně vyhnout bezprostředním fyzickým důlsledkům.
Současná civilizace není doopravdy egoistická. Je masochistická a sebedestruktivní. V podstatě by jí pomohlo, kdyby se lidé začali chovat ZDRAVĚ egoisticky. Tj. začali by chtít pro sebe a své děti opravdu dobrý životní podmínky, a začali o ně aktivně bojovat, a aktivně odmítat to, co opravdu žádný dobrý životní podmínky nejsou.
Přijde mi, že problém je ve ztrátě citivosti. Ve ztrátě uvědomění těch vztahů. Když se třeba podívám na bezútěšné poměry na venkově, všichni ti zoufalí lidé a rozpadlý vztahy, přijde mi, že to není způsobeno jen ekonomikou. Velmi silnou příčinou toho je, jak se lidé už několik generací chovají k přírodě kolem sebe. Rozlévají do ní chemikálie, vyhazují odpad, týrají zvířata ve velkochovech. A to utrpení se jim vrací. Hlubokov uvnitř všichni vědí, že takhle věci dělat nejdou, a že to špatně dopadne, pokud se tak budou dělat dál.....ale někde došlo k takovému otupení, že tohle vědomí u většiny lidí neproniká na povrch.
Zdravý egoismus by byl chtít žít ve zdravém prostředí, které má perspektivu být obyvatelné i nadále.
To, co se tu děje, je nějaká zpotvořenina materialismu a egoismu. Spíš bych řekla, že je to otroctví, otrokářství, které se maskuje vyvoláváním zaslepenosti a toho pseudomaterialismu.....
Ale souhlasím s tím, že praxe, a výchova, jsou cesty z toho ven.
Ovšem, co by to chtělo na úrovni obyčejných lidí, co nebudou moc praktikovat, by bylo, aby se přestaly říkat lži a začalo mluvit o tom podstatném.