• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANNA: oukej, dohadovat se o slovo normální je zbytečný ;-D....prostě jesem měla nějaký věci na srdci a to slovo normální byla taková záminka ;))....to je otázka terminologie čemu tak říkáme, to není tak podstatný¨
    ¨
    Na tom, co říkáš, může něco být. Nevylučuju možnost, že to tak je, že je to nějakým způsobem přirozenej proces, že civilizace prochází fází totálního zapomnění a odtržení, aby si lidé mohli uvědomit určitý věci teď už plně vědomě....

    Ono vlastně není důležitý jestli je přirozenej nebo nepřirozenej, důležitý je jak z tý fáze ven :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: já to chápu ve smyslu že je třeba nejdřív být schopen si věci uvědomovat, aby je člověk mohl nějak hodnotit. např. děti bývají sice skvěle spontánní, ale povětšinou proto, že si spoustu věcí neuvědomují. prostě v základu je nevědomost (nechci říkat že jenom). už jen aby člověk docenil třeba tu spontánnost, tak si jí musí uvědomovat. symbolicky se to dá říct třeba tak, že člověk byl vyhnán z Ráje (slast +/- nevědomého dětství), aby se mohl stát Člověkem a připojit se k Bohu/vBohu. jde tam o to, že ten Ráj je automatický, zatímco k pozdějšímu sjednocení vede cesta uvědomování si apod., práce na sobě, člověk se připojuje k/v Bohu vlastní zkušeností a vlastním úsilím. prostě ta cesta je to, co spojuje. uvědomováním člověk obsahuje moudrost a je schopen si volit cestu. ale slova mi nějak nestačí tady.

    a chápu, že Brozkeff říká, že současná podoba společnosti není zrovna úplně ideální pro tehle proces.

    a já myslím, že současnej stav je normální, vždyť dokonce má norma i určitej význam správnosti:) tak je holt většina lidí nevědomých blbů - co je na tom nenormálního? :))))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Babika mi vyprávěla, jak začínala současná fáze civilizace u nás. Je ročník 1922 a pamatuje to. Pamatuje, jak začaly průmyslový hnojiva, pesticidy, chemickej průmysl a výfukový plyny. A přestože byla úplně obyčejná žena, a byla vystavena intenzivní masáži propagandou, že tohle je ten pokrok, viděla, že to není dobrý. Že technika je fajn, ale tahle má nějakou divnou podobu, cena za ni je nějaká moc vysoká.... Nedalo se to přehlédnout. Mnoho lidí její generace to vidělo. Ale společenský klima bylo takový, že nebyla síla bojovat za život a za zemi....lidi měli za sebou válku, hlad, byli rádi, že je jídlo....hrubou industrializaci prosazoval agresivní komunistickej režim, kterýmu bylo těžko odporovat.... ¨

    Pak se ale narodily další generace, pro který ten stav už byl normální, narodily se do systému, kde už na samým začátku člověk nedostane základní potřeby (pravidla v porodnicích, že se děti okamžitě oddělovaly od matek, neměly se moc chovat a měly se nechávat brečet)....aby se na světě co nejvíc bály... Pak fyzická pasivita, strava na bázi bílý mouky, cukru a průmyslovýho masa, televize - podpora maximální slabosti. Práce v průmyslu = rozpad komunit, ztráta spojení se zemí a s výsledky a důsledky vlastní práce.....

    Teď jsme ve třetí fázi, kdy jsou lidé vedeni k tomu, aby pokud možno jen seděli u obrazovek a nevycházeli z domů. (kromě těch, kdo musí venku obsluhovat stroje) Za takového stavu si člověk už ani neuvědomuje, že se světem "tam venku" je něco špatně. I když to teoreticky, z médií, ví, když nechodí po zemi, necítí to, a těžko bude přiměřeně jednat.

    Myslím si, že extrémní formy egoismu, se kterými se setkáváme, jsou produktem tohohle. Jistě, existovaly i dřív, ale myslím, že situace, kdy se vystupňovalo na maximum odtržení lidí od přírody a od jejich těl, podporuje právě ty drsnější stránky lidský povahy a deformují vztahy.

    Proto taky pomáhají všechny aktivity, kdy lidé znovu začínají dělat něco smysluplného, pořádně, poctivě, sami, rukama, tělem, venku, společně....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Úplně nerozumím, co chceš říct. Že současnej stav je přecejen normální, a výchovou, praktikováním, atd. může být překonán?

    Prostě nevěřím, že je přirozenej.

    Víšco, i z naprosto egoistického hlediska je rozumnější žít v souladu se svým prostředím. Pokud mi půjde o zachování svého ega, tj. aby žilo v tomhle světě co nejdéle v co největším blahobytu a pohodě, nedává smysl otrávit si vzduch, vodu a půdu a zničit biosféru.
    Nedává smysl generovat utrpení, které zasahuje úplně všechny, i když patří k té nejbohatší menšině, co se může dočasně vyhnout bezprostředním fyzickým důlsledkům.
    Současná civilizace není doopravdy egoistická. Je masochistická a sebedestruktivní. V podstatě by jí pomohlo, kdyby se lidé začali chovat ZDRAVĚ egoisticky. Tj. začali by chtít pro sebe a své děti opravdu dobrý životní podmínky, a začali o ně aktivně bojovat, a aktivně odmítat to, co opravdu žádný dobrý životní podmínky nejsou.

    Přijde mi, že problém je ve ztrátě citivosti. Ve ztrátě uvědomění těch vztahů. Když se třeba podívám na bezútěšné poměry na venkově, všichni ti zoufalí lidé a rozpadlý vztahy, přijde mi, že to není způsobeno jen ekonomikou. Velmi silnou příčinou toho je, jak se lidé už několik generací chovají k přírodě kolem sebe. Rozlévají do ní chemikálie, vyhazují odpad, týrají zvířata ve velkochovech. A to utrpení se jim vrací. Hlubokov uvnitř všichni vědí, že takhle věci dělat nejdou, a že to špatně dopadne, pokud se tak budou dělat dál.....ale někde došlo k takovému otupení, že tohle vědomí u většiny lidí neproniká na povrch.

    Zdravý egoismus by byl chtít žít ve zdravém prostředí, které má perspektivu být obyvatelné i nadále.
    To, co se tu děje, je nějaká zpotvořenina materialismu a egoismu. Spíš bych řekla, že je to otroctví, otrokářství, které se maskuje vyvoláváním zaslepenosti a toho pseudomaterialismu.....

    Ale souhlasím s tím, že praxe, a výchova, jsou cesty z toho ven.
    Ovšem, co by to chtělo na úrovni obyčejných lidí, co nebudou moc praktikovat, by bylo, aby se přestaly říkat lži a začalo mluvit o tom podstatném.
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Kdyby nevzniklo nejprve silné ego, nemohla by ani povstat moudrost toho, že dejme tomu "bez ega to je lepší" nebo co. Jako že, nemyslím si, že malé děcko je osvícené a teprve výchovou/societou se vytváří "Hřích". Takže podle mě nejprve musí vzniknout ty struktury a teprv potom je možné za pomoci nějaké cesty vhodně umenšit Význam/Hodnotu těchto struktur, jako že třeba "všechno je na sobě závislé (relativní), pomíjivé etc."

    Ale samozřejmě ta výchova, společnost, očekávání kladená na nového člověka by mohla být vymyšlená trochu líp, aby ta moudrost mohla povstávat podstatně častěji, rychleji, spontánněji atd.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ENKIE: "Pritom uz to samotny pocatecni rozdeleni na kategorie v sobe obsahovalo chybu, ovlivnilo veskery dalsi myslenkovy postupy, kteryma se snazis zjistit skutecnost a podstatu nejakych problemu."

    a nebo taky nam pomohlo se ve svete zorientovat a prezit :D
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: normální předpokládám ve smyslu většinový. tady se ukazuje ta zrádnost konceptů a kategorií:) tzn. jednak se dá ten pojem chápat různě, druhak ovlivňuje zpětně myšlení.

    jinak to s tím že se lidi asi mají pořád moc dobře souviselo s myšlenkou, že většina lidí si imho nemá moc z čeho vybírat. imho pro průměrnýho člověka je blíž dobrej pocit z toho, že si koupil třeba nový adidasky a že fandí tomu fotbalovýmu klubu, jako kamarádi v hospodě, než nějaký uspokojení z uvážlivého žití. samozřejmě dobře v uvozovkách, protože je dost možný, že z většiny toho, co dělá, je stresovanej, otrávenej a frustrovanej. ale ne všichni vědí o jiných možnostech, ne všichni něco takového zažili, furt jsou mnohem blíž prchavému štěstí hospodských tlachů apod.. krom toho imho je spíš menšinová záležitost, že existují lidi, kteří hledají jiné cesty a mají tendenci je zdokonalovat, prioritně. imho je to pořád cesta nejmenšího odporu, pro tebe a pro mě je zdrojem většího štěstí přemýšlet a chovat se podle toho, pro někoho zas nepřemýšlet a chovat se podle toho:)) takže možná není ve hře jen vůle, ale vůbec schopnost vnímat širší souvislosti.
    já se třeba u sebe divím, že furt nejsem "zprůměrovaná", po letech školní docházky a výchovy doma, je dost možný, že spoustu lidí to semele a nazdar.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    jinak, klasicky, nemám čas číst a reagovat na všechno, za to se omlouvám :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: "Normální" ?

    Tohle mi normální nepřijde. Normální mi přijde chtít se zapojit do toho, aby tenhle svět dobře fungoval pro všechny živý bytosti, i pro naše děti a jejich děti, atd.
    A mnoho lidí, co znám osobně, to takhle, normálně, má, i uprostřed světa těch, kdo to tak nemají.
    A mimochodem, člověk je tak zjevně mnohem šťastnější a zdravější, než když ho zajímá jen malinkej kousek vlastního písečku, to je jednoznačně psychologicky prokázáno, takže je to vlastně i pro něj to nejlepší.

    Tuším Hopiové říkali, že řeší vliv každého zásadního rozhodnutí na 7 generací dopředu. To už je hodně hustá úroveň napojení ;).....ale tak nějak by to mělo být - klást si otázky, jestli je něco celkově a dlouhodobě dobré a funkční.

    Současnej stav, kdy to tak masově není, a neřeší se vůbec nic, je úlet, nemoc, nepřirozená záležitost. Vzniká to extrémním pokřivením, kdy jsou lidi v podstatě už od prenatálního stavu a porodu a pak dál vystaveni spoustě traumat, deprivaci, a nedosatku všeho opravdu důležitýho (lásky, volnosti, kontaktu s přírodou....) a na základě kterých se vytváří extra omezené ego.

    Dá se to léčit, a u mnoha lidí se to léči, bohužel ale u většiny ne, protože ten problém je prostě moc velkej.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ZIKE:

    Mozna je to, co pisu, tezko pochopitelny. Zkousel jsem prevest do slov a myslenek neco, co vnimam jen intuici, a vysledek mozna neni dobrej, nikdy mi psani moc neslo. Koncepty a mysleni rozhodne povazuju jenom za nedokonaly nastroje, ktery vytvoril vyvoj jazyka a prip. vyvoj lidskyho mozku v podstate nahodne. Koncepty jsou to pro me jen "nalepky", prijde mi to tak jen prirozeny. Z tohoto duvodu je nekdy tezky prekladat slova z jednoho jazyka do druhyho, ta slova odkazuji na nejakou svou skutecnou podstatu, ktera se da najit jen v kontextu dalsich slov v tom kterem jazyku atp. Koncept je nutny pochopit, ale nevystacis si pri tom s myslenim a jinymi koncepty, je treba se pomoci intuice ponorit do toho samotneho procesu, ktery ty koncepty v hlave vytvari a zpracovava.

    Kategorie napr. mi prijdou nesmirne omezujici, je to typicky priklad toho redukcionismu - vytvoris nejak kategorie, a do nich formujes pri mysleni skutecnost. Pritom uz to samotny pocatecni rozdeleni na kategorie v sobe obsahovalo chybu, ovlivnilo veskery dalsi myslenkovy postupy, kteryma se snazis zjistit skutecnost a podstatu nejakych problemu. Mysleni v konceptech tak zustava vzdy na povrchu veci, je to takovy cviceni v postmodernismu nebo logice.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ENKIE: jde o to, ze ty "redukcionisticky koncepty" (nevim, co to je teda), samy predpokladaji nosnou davku intuice (a podle me i urciteho celku ci jednoty), respektive to, cemu ty rikas, ze samy brani :)

    "prave znalost historie a souvislosti" podle me vyzaduje pochopeni i toho nejprimitivnejsiho konceptu...

    nedovedu si nejak predstavit to s tema nalepkama, uz jenom proto, ze svet tak pekne plynne kolem....to bys pak mel hlavu plnou nalepek, az by ti z toho pukla :D

    Me prijde teda, ze ja spis myslim kategoricky a metaforicky a ne jako naka masinka na zpracovani nalepek

    Taky je otazka do jake miry kocepty nevystihuji to nejdulezitejsi v dane situaci, proc by nemohly???? Je to chyba tech konceptu nebo toho kdo jim vladne?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ZIKE: Rozepis to :) Pro me to funguje.
    ZIKE: Ten film je skvely, ale bohuzel autor vzal dobrou myslenku - ze psychoanalyza a manipulace s podvedomim ovlivnuje historii - a vytvoril z ni formu, do ktery napasoval uplne vsechno. Z toho filmu to skoro vypada, jako kdyby upadek socialistickych myslenek na Zapade mel jen jednu pricinu - konzum, vychazejici z rozsireni deformovanych hippies idealu do bezne populace v sedmdesatych letech. Dulezitejsi byl ale spis ekonomicky neuspech celeho socialistickeho tabora. Atd.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ENKIE: OMG !


    ENKIE: btw to je jedna z iluzi, ze koncepti jsou nalepky nebo ze k necemu odkazuji, respektive ze by vubec mely k necomu odkazovat. Kdyz to pochopis, tak se ti ulevi, hodne ulevi ;)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ENKIE: I kdyz jednota je opravdu nevhodny slovo, evokuje to nejaky jeden bod, nebo tak neco. Zde jde spis jednotu ve vsem, neredukovatelnou jednotu casti a celku. Ruzny ty celostni teorie, Gaia teorie, teorie Velkyho tresku, kdy konec je jiz obsazen v pocatku atd jsou jednim z projevu tohoto fenomenu, ktery ale nelze postihnout myslenim, jelikoz mysleni pracuje vzdy s nejakymi koncepty a jednotlivostmi, mezi kterymi hleda souvislosti - mysleni samotne ti nedovoli "odzoomovat" nad ty redukcionisticke koncepty, chce to intuici poskytujici cloveku tuseni nejakeho vyssiho a rozsahlejsiho kontextu, nez ve kterem je uzavren. Treba pri premysleni o konkretnich jevech v pritomnosti pomaha znalost historie a souvislosti a pochopeni, ze koncepty jsou ve skutecnosti jen nalepkami pro shluky procesu, casto jsou vytvorene dost nahodne a nevystihuji to nejdulezitejsi v nejake situaci. Takhle alespon funguje to vnimani jednoty, kdyz nad necim "premyslim", clovek se nedostava do stavu prazdnoty mysli, jako spis k jednote, ktera vyplni vse a stane se tim sama o sobe nevnimatelnou, prazdnou. Tato jednota ale porad obsahuje vse ostatni, mozna lepsi termin nez vnimani jednoty by bylo vnimani vseho naraz. Tomu rikam Buh, ale samozrejme nevim, jestli ostatni maji ten prozitek stejny. Je to takova uplne minimalisticka vira, se kterou si vystacim.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY: Normalni clovek zije pritomnosti, pripadne se stara jen o to, co ho nejak ovlivni jeste behem jeho zivota. Pokud nevnima propojenost vseho, muze mu byt lhostejne, co se stane po jeho smrti. Proto vsechna nabozenstvi a duchovni nauky rozvinuly ruzne teze o posmrtnem zivote, reinkarnacich, Raji/Peklu atp. Slo o to, propojit nekam ve vedomi cloveka pritomnost s budoucnosti, jednotlivce se spolecnosti, lidsky jednani s jeho dusledky atd.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANNA: Tezky popsat. Buh stoji za vnimanou integritou/jednotou vseho, udrzuje vesmir propojeny a pohromade. Takhle je to jen koncept, vetsina lidi tuhle jednotu vnima naprosto podvedome, alespon zcasti. Takovym lidem se pak instinktivne hnusi niceni zivota jako projev rozkladu, nepravdivy teorie jako projev neintegrity poznatku se skutecnosti, nekvalita jako projev nepropojeni skutecnosti s idealem, nemoralnost jako zdroj rozpadu spolecnosti, ruzny rozumarsky zasahy do prirozeneho radu veci jako zdroj rozkladu, donucovani druhych k necemu jako projev narusenych vztahu atp. Pokud je tahle vira nevedoma, jako tomu byva u atheistu, muze byt dost nebezpecna, protoze ten clovek pak tuto tusenou jednotu zoufale se snazi nalezt nebo vytvorit ve vnejsim svete okolo sebe.
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: imho spousta lidí reaguje s odporem, protože obecnější idea životních kvalit stojí na nenažranosti a jejím rozšiřování, na druhý straně udržitelnost s sebou nese apel na zřeknutí se určitých věcí (a přemýšlení). Češi mi v něčem přijdou fakt jako národ mezi východem a západem, v určitých věcech imho lidi dost spojují pozlátko s ukázkou vlastního statutu ala stojí mi mercedes na dvorku, za plotem skládka, no a. ale imho obecně je systém postavenej dost nešťastně a lidi se asi pořád mají tak dobře, že radši drží hubu a krok. samozřejmě je otázka, kolik štěstí plyne z dosažitelných materiálních věcí, ale myslím si, že většina lidí moc pocit plnějšího životního uspokojení vlastně nezná, takže si ani moc vybírat nemůžou a táhnou za jediným tušeným cukříkem.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    zcela zásadní kniha (vlastně trilogie, ale ještě jsem ji nedočetl) na tohle téma, česky nevyšla, ačkoliv bych se o to rád postaral, protože je to jedna z nejzásadnějších a nejvíc očividných věci, a přitom ji téměř nikdo nedokázal takhle krásně a jednoduše uchopit...

    Daniel Quinn - Ishmael

    Quinn,_Daniel_-_Ishmael.PDB (189472 B)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANNA: Ano, základní problém je vztah k životu, a ten se nedá vyřešit technologicky vůbec nijak.
    Je to v tom postoji "po mně potopa" (a taky "kolem mně potopa", kdy člověk řeší svůj domek, ale jak vypadá a smrdí potok za ním je mu úplně fuk, a v lese za ním nikdy nebyl).
    Ano, současné "alternativy" jsou pořád většinou, až na světlé výjimky, orientovány na člověka, jeho pohodlí a úspory, nikoliv na ohleduplnost k životu.

    A ano, i když člověk fakt chce, tak doopravdy těch možností nezapojovat se do destrukce má fakt málo, nebo žádné (v zásadě bez účasti nemůže fungovat ve společnosti, a reálná soběstačnost neexistuje). V zásadě mi přide, že jde jen zvolit si tu svou úroveň, co je pro mě přijatelné a co potřebuju, a co chci na světě dělat, a s tím co na té úrovni musím řešit skrz systém, se smířit....

    Kladu si otázku, jestli existuje něco, co by se dalo udělat nebo mohlo stát, co by ten postoj k životu nějak hromadněji změnilo. Ani katastrofy to neřeší, pokud nejsou spojeny s pochopením, s uvědoměním, že všude kolem nás jsou živé bytosti, které kvůli nám trpí, a TO je ten problém.

    Existuje spousta skvělých lidí, kteří to vidí, napsali o tom spoustu knih, dělají všechno možné, ale většinu to nezasahuje.
    A spousta lidí to má tak napůl, že sice přemýšlí a dělají dobrý věci, ale to šílenství, co se kolem nás děje, doopravdy nevidí.

    A když o tom člověk začne příliš jasně a konkrétně a jednoduše mluvit, většina lidí reaguje odporem nebo tím, že se uzavřou.
    V podstatě cokoliv sdělovat se dá většinou jen oklikou, přes témata, která tolik "nebolí".
    Ale má to dostatečnej efekt?

    Zdá se mi, že globálně nemá dostatečnej efekt nic. Jen u jednotlivých lidí probíhá pozitivní změna, jen tam probíhají pokroky. To zase ano, to je úplně úžasný a krásný, co se děje s konkrétníma lidma.
    Zvláštní paradox. Totální a nezastavitelná destrukce, a vedle toho krásný probouzení.
    Fakt je mi záhadou, co a proč se to děje, a jak to má dopadnout ;)
    ANNA
    ANNA --- ---
    ENKIE: to je na mě moc komplikovanej popis, začíná to tím, že netuším, co myslíš pojmem Bůh.

    CONTINUITY: nejsou to jen holící potřeby, že jo, je toho hrozná spousta, i když zůstanem jen u kosmetiky. je logický, že pokud se produkce má zvedat, není špatný nápad rozšířit používání kosmetiky i u mužů. většinová společnost není zvyklá uvažovat o nějaký šetrnosti, myslím, většinovou společnost vede k šetrnosti jen ekonomická nouze/výhodnost (což je dobře vidět ve stavebnictví, jak se ceny energií zvyšují, akorát zjišťuju, že alternativní řešení jsou poněkud sporný - je otázka, nakolik udržitelný a eko jsou třeba solary, na jejichž výrobu padne (aspoň v některých případech) snad víc energie, než kolik jí jsou schopný samy vyprodukovat, pořád se těží z levné energie (ropa, jak jinak); co sežere a nadělá taková výroba v Číně a následná doprava tisíce km, žejo). furt většina lidí žije s nastavením "po mně potopa", pokud si vůbec uvědomujou, co se okolo děje.

    btw když zůstanu ještě u stavitelství, ono zní pěkně, jak se rozšiřuje trend nízkoenergetických a pasivních domů, ale třeba sám jeden z architektů, co se na to specializuje, se svěřil, že se mu to nelíbí. je to spousta klamprcajků navíc, vystelete si dům igelitem lidově řečeno a pořídíte si do něj vybavení za statisíce, ve výsledku pak sice spotřebováváte minimum energie na vytápění, ale myšlenka, kterou za tím cítím, je spíš "jak si dál užívat blahobytu a platit za to méně". krom toho z hlediska životního pocitu mi přijde dost hrozný, že se pak nedá v takovém domě ani otevřít okno. furt vypadá nejudržitelněji hlavně skromnost. z téhle perspektivy mám navíc lehce děsivý pocit, že vlastně nemáme žádnou skutečnou technologickou alternativu. lodě z Číny nejezdí na solární pohon, pokud vím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam