Dočetla jsem "Story of B." Quinnovy alternativní dějiny naší civilizace, který jsou na konci, mi přijdou opravdu podnětný. Je to hromada faktů a informací, předpokládám že ověřitelných (spousta těch věcí vím, že tak je, jen jsem si to ještě nikdy takhle nedala dohromady). Je to vnitřně konzistentní, dává to smysl. Nedá se to stručně převyprávět v nějakém shrnutí, to je nutně neúnosně zkreslující.
Neztotožňuju se s tím úplně, jsou tam věci, které mi nesedí nebo přijdou neúplné, ještě dlouho to asi budu zpracovávat, ale vnímám to jako opravdu velkej posun v jedné věci, která je pro mně osobně důležitá - pochopení, co se to tady děje. Je tam ukázáno, jak určité problémy typické pro naši společnost vznikly z určitých konceptů, a pak se dál a dál prohlubovaly s nárůstem populace. Přijde mi to logické, sedí to. Je tam ukázána souvislost mezi stylem života ve všech civilizacích našeho typu (chudí a bohatí, vládci a ovládaní, války, atd) a koncepcí velkých náboženství, která se v takových společnostech vytvořila.
Druhá věc, co mě zajímá, jsou samozřejmě řešení. Co funguje, co vede ke změně těch věcí, co nefungují.
Tenhle text jako takový řešení nenabízí, nenavrhuje nic konkrétního, co s tím dělat, kromě uvědomění. Vychází zřejmě z toho, že pochopení samotné přispívá k řešení. Ale přijde mi, že to, co kolem sebe vidím, co IMHO k řešení směřuje, různé druhy alternativ, je často založeno na nějakém intuitivním pochopení, že jsou potřeba nové principy životního stylu, jiné, než právě ty, co definuje tento text jako typické pro naši kulturu.
Tolik osobní report z toho :) Možná sem ještě dám nějaké úryvky z toho, možná si je nechám na nějaké vhodnější místo.