MUTHA: Naprostej souhlas.
V ájurvédě tenhle fenomén mají dokonce naprosto přesně popsanej. Úmysly a přístup výrobce a kuchaře jsou téměř stejně důležité jako kvalita surovin a zpracování.
Průmyslové výrobky bývají oproti něčemu, co ti s láskou uvařil někdo blízký, nevyhnutelně energeticky chudší, a k tomu samozřejmě bývají různě ošizené, viz. diskuse níže ;).....a taky se podrobují všemožným procedurám, mnohonásobným tepelným, mechanickým, chemickým, atd úpravám, jako by to bylo jedno, přitom každým takovým krokem se zničí kus přirozené struktury potravin.
Ale někdy z toho vznikají všelijaké paradoxy. Např. pokud si přečtu, že něco je "ručně dělané", rozhodně mě to automaticky nenadchne. Například u baget si představím unavené tlusté paní v noční směně, za 70 na hodinu, jak mechanicky dělají něco a přemýšlí o svých starostech.....a to už je mi podstatně milejší, když tu věc dělá stroj, kterej aspoň nemyslí a je energeticky neutrální :)
Když je něco ručně dělané, je extrémně důležité, aby to dělali lidé, kteří si té práce a jídla jako takového váží, dělají ve slušných podmínkách a jsou rozumně v pohodě.
V praxi se naštěstí tohleto dost pozná už podle atmosféry toho kterého místa, kde se pak to jídlo podává či prodává.
Ideální je samozřejmě, aby to ti, co vaří, pečou, atd dělali s radostí a láskou :) To pak často dodá dobrou chuť a pozitivní energii i docela obyčejným věcem z obyčejných surovin (viz. buchta od babičky, skládá se ze 100% věcí, které nejím, přesto chutná a mám z ní dobrej pocit :)