• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: viz co pisu kuatovi. Cilem neni komunismus (vsichni jsme si rovni a mame stejne), cilem je, aby spolecnost nejak solidne fungovala a nedely se fakt ocividna zverstva, se kterymi jednotlive lidi nesouhlasi, ale neustale je vetsina lidi provadi, nebot je to pokyn sefa a ne jejich zodpovednost.

    Kdyz lichvar ovladne celou vesnici, tak holt mu budou vsichni platit dane, ale on je nebude likvidovat, protoze je potrebuje. Pokud je bude likvidovat, povstanou a znici ho. Pokud se pohybujeme v malych spolecnostech, kde nemas staly prisun dalsich a dalsich lidi
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: nebo si lichvou vydela dostatek penez/zdroju na tolik, aby mu ostatni zobali z ruky. v hospode mu nikdo do drzky neda, protoze vsichni vi, ze staci lusknout prsty a jejich syn je bez prace. navic zdroje lakaji jine lidi, kteri jsou ochotni kvuli nim lichvari slouzit. ten problem tam existuje uz na teto urovni, i kdyz je zatim jen maly.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TLUSTEI: ok, neresme barevnost. k tomu soutezeni - souhlasim s Bennym, ze ta soutezivost je dost tlak o zivotni prostor, je to zakladni vlastnost prirody. ALE, z nejakeho duvodu prezivaji i zivocisne druhy, ktere jsou velice krehke, rekl bys - zajic, srna nemaji sanci prezit ve svete vlku. presto prezivaji. vyplnujou rozlicne mista v prirode, i kdyz jeden druheho pozira, presto je ten jeden na tom druhem zivotne zavisly a bez nej neprezije. je to ale spoluprace? a znamena to, ze v ramci druhu existuje tolerance slabosti, ktera muze byt nekdy neschopnosti nebo vylozenou uchylkou/zrudnosti (nemysleno pejorativne!), proste deformaci, ktera daneho jedince dostatecne distancuje, aby obstal v danych podminkach prirozene existencni soutezi?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: no a ja si predstavuju ze kdyz to bude s lichvou typek prehanet, lidi od nej prestanou nakupovat uplne, objevi se alternativni hokynar. Navic mu nikdo neda dceru za zenu a nikdo vedle nej nebude chtit sedet v kostele, protoze se proste chova mimo bezne konvence slusnosti. On se muze prestehovat jinam, ale tam zase bude podezrely jakozto cizinec - v nevyhode.

    oblouckem k tomu co psal tlustei o te spolupraci, dokud jsou mensi celky, lidi jsou na sobe zavisli a vi ze spolu budou zit dlouho, tak zpravidla nekonaji tak zavazne excesy jako kdyz je to anonymni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ale muze temi trhy manipulovat za ucelem vytvoreni nestability, na ktere se vzapeti prizivi. jeden priklad za vsechny: lichva. ta se vyskytuje i v tech nejmensich vesnicich, staci k tomu nejaka zivelna katastrofa typu povoden a chleba je za sto pade. a hned je jedno kdo se s kym jak zna a kdo komu muze dat v hospode po drzce, nikdo nikoho prece nenuti si ten predrazenej chleba kupovat, a povinnosti hokynare prece neni poskytovat stejny servis za vsech okolnosti.

    chci tim rict, ze problem se sice pri vzrustajici komplexicite celeho systemu anonymizuje, ale i v malych komunitach ten problem stale pretrvava. tim ze spolecnost lidi rozdelim na tech cca 150 clenu, kteri se znaji a kazdy ma na kazdeho nejaky hak, problem neeliminuju. tzn. ten problem je zazrany nekde hloubeji nez na urovni nejakych korporaci.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    BROZKEFF: kerray ma takovou oblibenou knizku od raškofa Life Inc.
    (nebo tak nejak), kde se hodne rozebira problem s koroporaci, tj instituci za kterou neni nikdo zodpovedny a ona jako egregor proste maximalizuje zisk; nejake humanni hodnoty tam nema kdo prosadit. Protoze proc. Autoruv nazor co s tim mi uplne neutkvel (takze mne asi moc neprisel jako reseni), neco ve smyslu ze lidi musi vedome volit ve svem zivote reseni ktera maximalizuji ty dobre veci, odlistenost nahrazovat prilidstenosti, autenticke vztahy, small is beautifull, a tak. nevim no.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: to nevadi ze se nekdo zivi vyrovnavanim rozdilu na trzich.

    Problem je to, ze operace v nasem svete jsou tak rozsahle, ze nevidis spojitosti a vztahy a tudiz nemuzes se rozhodnout, ze ten prodejce na trhu je fair nebo hajzlik. Vidis ho jednou v zivote ev. jednou za tyden. Nevis odkud nakupuje, jak funguje, nic.

    Brozkef mluvi o odlidsteni kvuli velikosti. Pred komunikacni revoluci lidi zili v relativne malych sidlech a hodne setrvacne. Kazdy vedel ze kovar je v pohode, hostinsky pancuje pivo ale v mezich normy a jinak je v klidu, kazdy vedel vsechno o kazdem. To vedlo k tomu, ze prilis velke excesy proti "moralce" si system resil sam - lidi odmitli kooperovat s nekym kdo to prehanel. Dnesni realita je ale tak neprehledna, ze neni zadna cesta jak zjistit, zda Nestle je fajn nebo vteleny dabel. Ani ty nevis zda ciny ktere konas jsou v zasade ok, nebo kvuli tobe nekde umiraji lidi. Je to moc komplexni.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    ...dalsim faktem (aspon v mojem svete) je, ze placani o tom co si myslim nebo ne a presvedcovani lidicek po internetech nic nezmeni. jen jsem reagoval na BROZKEFFUV koment. jediny co je v konecnym dusledku dulezity je moje (tvoje, jeho, jeji,...) aktivni zmena smerem k sirsimu pochopeni zivotnich souvislosti a prakticka aplikace z toho vzniklych zaveru. clovek k sobe musi bejt jenom stroze a naze uprimnej, at je mu to prijemny nebo ne... jde o to co je pravda, ne o muj (nebo tvuj, jeji, jeho...) nazor.
    Jedine pravda nas osvobodi,....ale nejdriv nas pekne nasere. ;)

    Tim chci rict, ze se nebudu ucastnit zadnych dalsich analyz jakehokoli textu. Mych par haliru jsem sem pohodil a at s nimi kazdy nalozi jak uzna za vhodne. :) Dekuji a dobreho vecera vinsuji.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BROZKEFF: ono je to odtrzene i na nizsi urovni. uvazis standardni farmarsky trh - budes spekulovat na kvalitu svych vyrobku a budes se snazit poctive prodavat vypestovane zbozi. ale taky mas moznost spekulovat na to co si ostatni budou myslet, ze se bude na farmarskem trhu prodavat, a tak se budes zivit na rozdilech mezi jednotlivymi trhy a nedostatkovem nebo prebytkovem zbozi. jak tohle resit? imho neresitelne, lidska vycuranost nezna mezi :-)

    TLUSTEI: ten tvuj nesoutezivy system padne v momente kdy se do nej infiltruje prvni soutezivec. nebude se umet ubranit pred jednim jedinym clovekem, protoze braneni se je soutezeni, a to je prece zakazane, popr. to uz lidi zapomneli. soutezeni je default vsude tam, kde existuji ruzne typy zivotnich forem a omezene zdroje.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    KUATO: jestli z meho prispevku vyplyva, ze mam neco proti rozmanitosti, tak pak jsem se spatne vyjadril. tak to rozhodne nevnimam. a ani nemam pocit, ze bych na to tema cokoliv zacinal. jen podtrhuji nefunkcnost systemu zalozeneho na soutezivosti. v tom se neshodneme, vidim v tom jednani slepou ulicku. soutezivost vnimam jako protiklad pomoci, podpory druheho... vzhledem k tomu, ze by dotycny mohl mou pozici diky mnou podane pomocne ruce druhy den ohrozit. proc bych to delal pokud jde o to vyhrat?
    opakuji, ze nejde o rozmanitost...neni nic prirozenejsiho nez barevnost zivota rozlicnost charakteru a privlastku. bohuzel i ty barvy se nase spolecnost snazi uniformovat. ... a ti co do sablony nezapadaji ze spolecnosti vyrazovat. o tom nemluvim. rikam, ze dokud pujde o vyhru v rychlosti, velikosti ci moci, budeme preslapovat na miste a technologickej vyvoj muze kvest treba jak zbesilej. opravdova evoluce (opravdova zmena) musi probehnout na duchovni urovni.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TLUSTEI: imho je soutezeni v poradku - motivuje to k sebeprekonavani se, je to prirozeny aspekt zivota (vice zduraznen u muzske populace). to, kde to drhne je, ze upada schopnost empatie - pak by totiz prirozene lidi vnimali spravnost rceni "co nechces, aby druzi delali tobe, nedelej ty jim". my totiz nejsme stejni, nemame stejne moznosti, stejna prava, je to prirozene dane ruznymi podminkami, ve kterych zijeme, ktere formuji nas same, nase moznosti, nase limity v ruznych oblastech zivota, ale zaroven tato odlisnost neni na prekazku, neni to nic negativniho - je spatne, ze jsi mensiho vzrustu, nebo ze mas jemnejsi vlasy, nebo mensi prsa....? zivot je plny jinakosti, plny barev, staci se naucit prijimat se, vazit si sebe. navzdory svych omezeni. ja to nazyvam "dospelosti".
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    BROZKEFF: Dokud budeme vychováváni, vedeni, vzděláváni směrem k soutěživosti místo spolupráce, tak se nic nezmění. A je jedno kolik revolucí lidstvo prodělá nebo kolik novejch zákazů, příkazů, zákonů nebo nařízení si na sebe vymyslíme. Myslím, že je to mnohem hlubší problém možná až duchovního rozměru. Mám na mysli tu opravdovou niterní spolupráci s cílem evoluce člověka potažmo kolektivu lidstva nikoli spolupráci s jinými s cílem být lepší, větší, rychlejší než někdo jiný. Jde o hlubší pochopení toho, že všichni jedno jsme, a že každý jedinec je součástí celku a svým chováním a volbami ovlivňuje všechny ostatní. Bohužel k tomu nejsme vedeni. Začíná to už ve školce porovnáváním Jeníčka s Mařenkou, známkováním, hodnocením a snahy nacpat všechny do jednotné šablony. To přirozeně nutí jedince k tomu s ostatními bojovat a chtít být lepší, mít víc, být větší, rychlejší, chytřejší, protože jedině pak dosáhne uznání ostatních - dostane lepší známku. Vnímám to na společenské úrovni jako velice sebedestruktivní chování bez světlých zítřků, protože dokud půjde jenom o růst HDP bez zodpovědnosti, tak jsme odkázáni přesně na tyhle "vydělej na čem můžeš" typy. A ta ulička je dle mého slepá.
    Rád bych se pletl.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    BROZKEFF: no pro dobro švěta to asi nebude ;-)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PEJR: Je tam hned vedle jiná část, která je podle mě podstatnější. A sice, že fondy, instituce a obecně investory nezajímá, jak krizi vytlumit, zmírnit dopady na lidi etc., ale to, jak na poklesu vydělat.

    Já si lámu hlavu nad tím, jestli jde něco dělat s touhle divnou disociací. Jak dosáhnout toho, aby investor měl svůj investiční cíl a zároveň dopady jeho jednání byly sociálně odpovědné. Zakázat investorům investovat problém neřeší. Dělat, že světu vládnu já/vláda a ne investor, je strkat hlavu do písku. Co investoři s výnosem podnikají? Pro koho?
    PEJR
    PEJR --- ---
    VIDEO: "Světu vládne Goldman Sachs. Ne vlády," řekl obchodník s cennými papíry v televizi BBC | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/lajk/43425/video-svetu-vladne-goldman-sachs-ne-vlady-rekl-obchodnik-s-cennymi-papiry-v-televizi-bbc.html

    Milióny lidí by se měly připravit na to, že do roka přijdou o všechny úspory. Tvrdí to obchodník Alessio Rastani, který v pondělí poskytl rozhovor BBC. Dnešní situaci přirovnal ke světové depresi ve třicátých letech minulého století. A zároveň dodal, že "připravení" lidé jako on mohou na ekonomické katastrofě vydělat.

    :))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    35 dní do konce času :-)

    be ware

    fredpajorden.se
    http://www.fredpajorden.se/sida108.html
    MTO
    MTO --- ---
    Miluj sám sebe | CEZ OKNO
    http://www.cez-okno.net/clanok/cyklus-ziva-voda/miluj-sam-sebe

    Všichni se chováme jako děti. Tedy téměř všichni. Nechci křivdit těm vyrovnaným mezi námi. Chováme se jako ublížené děti s tím rozdílem, že oproti dětem k vyjádření své nelibosti používáme prostředků dospělých. Vyhrožujeme, pereme se, podáváme stížnosti, soudíme se, rozvádíme se,
    pomlouváme se atp. A ve vývoji naší společnosti jsme již tak daleko, že takové projevy vůči svým bližním považujeme za úplně normální. Všichni to tak akceptujeme. Jeden je špatný, začíná to pomluvami, končí soudem, pokutami atp. A je to normální. Koukáme se pak na sebe přes prsty, uhýbáme zrakem, nemluvíme s nikým… máme strach, abychom se nedostali do problémů.

    Ale teď už se konečně dostávám k tomu hlavnímu, proč to všechno vlastně píšu. Všechno se to točí kolem našeho vnitřního dítěte. Kolem skutečnosti, že tak jak se v dětství chovali rodiče k nám, chováme se nyní sami k sobě. Jenom si to uvědomte. „Zase jsi to zničil. Po kom ty jsi? Po mně určitě ne. Ježiši, jaktože jsi tak neschopná. Uhni, pusť mě k tomu. Nepleť se do toho. Neřvi. Nedělej to, rozbiješ to. Mlč.“

    ...
    PIZI
    PIZI --- ---
    OGMIOS: Ono to není tak, že co je lokální, vždy funguje, ale spíše tak, že co je lokální má větší šanci fungovat.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: ne, na lokalni urovni to nefunguje, to vidim u nas v meste, mame necelych 7000 obyvatel a ty co to tu vedou si delaj co chtej a na nic se neptaj. ted treba delaj 3 kruhovy objezdy kdy maximalne jeden mel smysl a jeste ho ke vsemu udelali spatne. zbytek jsou jen pomniky nasim mestskym vudcum. a tak to je se vsim, nic je nezajima, vsechnu zelen tak nejlip vybagrovat, vybetonovat, vyasfaltovat a jsou spokojeny. lidi nadavaj na herny a s tim spojeny asocialni individua a tak herny rostou jak houby po desti. ke vsemu se z policajtu stavaj divoky serifove nad ktery zakon neni. takze lokalni uroven uplne selhala. asi by to muselo byt tak 100-200 lidi max a i to by mohlo byt prilis. proste kdyz se ty lidi neschazej na pivu a kdyz si nemuzou dat pres drzku v hospode tak se neda davat ani zadny feedback.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam