• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PIZI: Asi se to dá nazvat spasitelským komplexem, ale spíš se kloním k tomu, co někde uvedl Erazim Kohák. Bylo to něco ve smyslu: "kdo chce, má dnes svobodu a možnost se toulat po lesích a vychutnávat si krásu přírody (sledovat motýly), ale ten, kdo už není nevědomý a chápe širší vztahy, příčiny a následky současného směřování společnosti, má nevyhnutelně (spolu)zodpovědnost za to a je jedním z mála, co mají aspoň nějakou minimální možnost (a snad morální povinnost) pracovat aktivně na tom, aby se uskutečnil nějaký lepší scénář - byť to logicky není taková sranda a pohoda jako chodit po krajině a čučet na padající podzimní listí". Vyskytovalo se to myslím někde v knize Člověk, dobro a zlo.
    Erazim Kohák - Člověk, dobro a zlo
    http://depozit.webz.cz/files/reflexe/kohak.htm
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LOOK: Ty tady o tom mluvíš, jako něčem zcela hypotetickém. Já to v Belgii teď viděl v procesu realizace. Pár baráků a 2,5 ha pozemků, které se postupně přikupovaly. Lidi přijížděli jako dobrovolníci na víkend nebo i na 3 měsíce. Teď je na prodej sousední dům se zahradou. Jeden z těch dobrovolníků se rozhodl dům koupit, připojit pozemek k tomu dosavadnímu, a do toho domu pozvat ještě jednu rodinu, jen tak, protože mu to přijde fajn, že tam budou mít děcka dobrý prostředí na hraní, etc. Zcela na bázi důvěry. Asociovalo mi to rinpočheho příběh o Adzomgaru.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: no lidi se prirozene organizuji kolem zivobyti. Pokud na Sumave budes provozovat farmu s ponikama, ta skupina lidi bude my co delame farmu s ponikama. Celkem prirozene (protoze chceme svobodny fer byznys, ... ... ... coz nam system neumoznuje ... ... ...).

    POkud mas na mysli jen spolecne bydleni v Praze, tak v respektu byl myslim clanek ze v cizine se lidi domluvi jako skupina a zadaji firme postavit bytovy dum pro spolecenstvi vlastniku. nebo muzes postupne vykoupit byty v nejakem dome a dosadit tam svoje kamose.
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: ale jiste, ale kamaradi se menej, kamaradi maji i jine kamarady nez mas ty atd. je to takova sit lidi kde jsou nektere vazby silnejsi, jine slabsi, nikdy z toho neudelas omezenou skupinku ktera se sebere a pujde spolu bydlet na sumavu a 'zapomene' na zbytek sveta. imho. zastavam nazor, ktery tady uz parkrat zaznel, ze je treba nejaka silna jednotici idea (nemusi byt nabozenska), ktera nadopuje motivaci jit do toho.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Takovej malej postřeh..."něco" se stalo, těžko říct co, vesmír lusknul prstama ;-D, v řadě mozků proběhla řada procesů, a najednou tu jede přesně ta diskuse k věci, kterou jsem tu předtím chtěla a nějak to nešlo :)

    a teda nejenom tady, zdá se mi, že se o tom najednou baví lidi všude, kam se vrtnu :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: To mi přijde jako docela hodně velká "přidaná hodnota", i kdyby to bylo "jenom" tohle. Moct žít v blízkosti jiných lidí, s kterýma si rozumím, sdílet s nima, komunikovat s nima, pomáhat si s nima navzájem, a nemuset se kvůli tomu neustále přemisťovat sem a tam dopravními prostředky (= ohromná úspora času a energie a mnohem víc krásných a užitečných interakcí mezi lidma:)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: ok; ja taky nechci vypadat jako nekdo kdo hleda duvody proc by neco neslo. snad jen ze pro to, aby se ve vnejsim svete neco stalo to chce vic, nez jen vymyslet si v hlave vize. (kamarad se ucastnil setkani jedne takove skupinky lidi pokousejicich se zalozit necojakokomunitu, takze mam trosku poneti o prakticke strance)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LOOK: Já mluvím naprosto obecně. Klidně to může být třeba varianta, že bohatý milionář, kterého už to nebaví koupí velký pozemek a postaví si na něm malý domeček až potká někoho, kdo se mu bude zdát kompatibilní a dobře ho pozná, nabídne mu kousek svého pozemku, atd... Jde mi o princip. Snažím se co nejvíce ve svých vizích vyhnout praktické stránce věci. Řeším spíše co, než jak. Klidně tomu říkej vzdušné zámky.
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: ti lide by ale museli mit chaty vedle tebe. nebo bys je musel nejak presvedcit k tomu, aby si je tam poridili. pokud vubec jsou v okoli nejake byly na prodej. btw ty mas chatu?:)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LOOK: Mě realistická připadá. Já jsem příznivcem postupně a pomalu.
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: obziva v miste muze byt jen ze bydlite vedle sebe na konci vesnice a pracujete v blizkem vetsim meste, nebo komplet sobestacna komunita, nebo cokoliv mezi tim.
    zasadni je to 'lide, kteri to maji podobne'. aby fungoval byt jen minimalisticky model, kdy si lidi dohromady koupi vetsi pozemek, na kterem si postavi baraky a budou zit, je treba hodne energie k tomu, aby se vsichni zavazali (i financne), ze do toho jdou. a tomuto rozhodnuti musi predchazet porozumeni tomu, o co pujde. 'jezdime na chatu cim dal vic' neni realisticka varianta, je treba se v jednom okamziku pevne rozhodnout, koupit, postavit, a prestehovat se.
    PIZI
    PIZI --- ---
    » znovuzrozená společnost :mnm-list
    http://www.mnm-list.cz/2011/09/znovuzrozena-spolecnost/

    Tohle je taková naivní a idealistická představa, která je mi blízká. Ne, že by to šlo realizovat přímo tak jak to Babauta popisuje, ale je mi to blízké.
    PIZI
    PIZI --- ---
    LOOK: Teď si nejsem jist tvým dotazem. Jde o to žít po svém s lidmi kteří to mají podobně. Včetně obživy v místě, atd...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LOOK: no ze zkusenosti ti povim ze to tak nefunguje, zajed si pro mouku za kamosem na druhej konec republiky vid :D nebo jen na druhej konec mesta. proste rozumna vzdalenost ma vyznam.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: no nasilne zakladat komunity jsem teda nechtel :D ba prave naopak si myslimz e uz je dneska tak prelidneno ze to proste uplne fungovat nemuze, takze komunita bude jen docasna dokud to lidi nevycerpa/neprestane bavit a ono prestane. to je dnesni svet, lidi proste veci brzy nudej.
    LOOK
    LOOK --- ---
    PIZI: premyslim nad tim tvym modelem a asi mi unika ta pridana hodnota. jde jen o to, zit na jednom miste se sousedy-kamarady, nebo je v tom neco vic? pokud bych z rovnice vyskrtnul to misto, tak zbydou kamaradi, kteri se mohou navstevovat (a vymenovat si mouku atd) i kdyz bydli kazdy jinde.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: jasne, ja jen ze OGMIOS chtel nasilne zakladat komunity aby vyresil problem toho, ze se obcas objevi grazl, ktereho system nepotresta a nezreguluje. nabizim dve hypotezy:

    1/ soucasny "odcizeny" system vznikl prave za ucelem toho, aby clovek na komunite a na svevoli hrstky lidi a jejich naladach stoprocentne zavisly nebyl.

    2/ kooperativni system je mnohem nestabilnejsi prave z toho duvodu, ze uprostrednostnuje zajmy jedine nejsilnejsi skupiny na ukor vsech dalsich. vulgarne receno, soucasny "odlidsteny" system chrani zajmy intosu, duchovnich, vedcu, vynalezcu, umelcu, remeslniku atd pred zajmy lovcu a vojaku, coz byla vzdy skupina nejsilnejsi a nejvlivnejsi, protoze na ni realne spocivalo preziti cele komunity.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Nic není stabilní navždy. Taky každý umřeme, přesto to nevzdáváme a neumíráme rovnou. Samozřejmě, že je to nekonečný proces zakládání a umírání komunit, států, národů, měst, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: tenhle typ grazlu ti jednou celou komunitu ovladne a odskacou to prave ti lidi, kteri se bez komunity neobejdou. a ti vlci samotari budou celou dobu vymyslet system ktery jim umozni se od komunity kterou nakonec vlastne nemusi osvobodit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    YMLADRIS: amish paradise ;) protoze chtej tak zit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam