• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Problematické jsou i fytoestrogeny a další antinutrienty i rostlinného původu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAREN: Fytoestrogeny jsou něco jiného. Ty jsou rostlinného původu.

    Problematické jsou xenoestrogeny, zcela umělé látky, které se používají v mnoha průmyslových výrobcích.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Myslím si, že zatím jde vysvětlit jednotlivé věci. Například rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním chlebem. Nebo to, jak se vyrábí "kuřecí", a že to je fakt moc...
    Průběžně to na různých lidech zkouším ;)....a samozřejmě, většinou by si neuměli představit třeba prostě nejíst chleba.....ale to, že výsledek extrémně ošizené průmyslové výroby trvající hodinu nebude asi pořádný jídlo, to už si představit umějí.....stejně jako si čím dál víc lidí dokáže představit, že maso "brojlera" nafouklého za 3 týdny na kilo a půl možná není to ideální ani pro ně....nebo že zelenina, co vyrostla hydroponicky a byla týdny transportována, možná není tím dokonalým zdrojem vitamínů.....a že možná mě větší cenu menší množství opravdické zeleniny.....

    Takhle, po kouskách, se kousky reality předložit dají.....

    Jasně, kde je opravdu nulovej rozpočet, tam se nedá nic dělat, to je zas jinej problém, tam by asi byl nejlepším doporučením freeganismus ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Tady tohle naprosto chápu. Tedy to, že někdo prostě nemá peníze.

    Přitom ale představa, že zdravé jídlo je drahé, je iluze. Drahé je jíst chleba, rohlíky, máslo, sýr, jogurty, maso, konzervy zkrátka všechny ty standardní průmyslové věci, i nekvalitní.

    Oba víme, že kvalitní čerstvé zdravé jídlo na bázi obilnin a luštenin vyjde na pár korun. Počítala jsem to, porce bez zeleniny mě vyšla vždycky pod 10 kč, i když jsem použila všechny suroviny bio, bio olej, koření, atd, a to je ještě luxus, který by se býval dal vynechat. Se zeleninou to bylo trošku víc....pořád mnohem méně než bych dala za instantní humus v kelímcích a pytlíčcích z teska....

    Ale samozřejmě, tohle je zatím běžnému člověku nesdělitelné, hlubší změna stravovacích návyků, kdy se člověk vzdá "normálního" jídla, které bylo předchozím dvěma generacím natlačeno reklamou, už vyžaduje hlubší vhled a vysvětlit někomu zvenčí nejde....

    S tou drogérií tam vidím řešení taky 1) v tom, že se člověk informuje, kolik toho opravdu potřebuje, většina lidí užívá rovněž v důsledku reklamy mnohem víc drogérie, než může kdy být vhodné a zdravé
    a 2) ve výrobcích buď bio, nebo domácích (od někoho kdo vyrábí....). Bio výrobků podle mé zkušenosti stačí mnohonásobně méně, bio sprchový gel mi vydrží půl roku, takže mi nijak nevadí dát za něj okolo 200kč......ale kdybych vložila snahu, DIY alternativa by určitě šla za pár kč....

    Tolik k pozitivním alternativám, jinak samozřejmě souhlasím s názory, že to je na každém, čemu věří a co mu přijde důležité, a co mu přijde přijatelné a nepřijatelné, pro mně ty věci přijatelné nejsou, protože je nesnese moje kůže a tělo, úplně akutně, což nemusí být zrovna xenoestrogeny, kdo ví čím ze všech možných faktorů to je. Ale teda o xenoestrogenech když jsem slyšela, to na mě bylo fakt moc, a tomu zdroji věřím, že je to reálnej problém, proto jsem to tu nasdílela....

    Jinak, jasně, i tohle je většině lidí nesdělitelné, nepobrali by asi tu část o tom, že se nemusí patlat tolik vším denně, a neumřou, ba dokonce budou zdravější.

    Ale to přijde :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dostal jsem se konečně k původní české práci českého woodcraftera počátku 20. století Miloše Seiferta
    Přírodou a životem k čistému lidství (Dědictví Komenského, Praha 1920)

    Seifert byl idealistou navazujícím přímo na E. T. Setona a už ve své době byl českou komunitou woodcrafterů outsiderem.

    Celou knihu jsem pro všeobecné blaho naskenoval. Stahujte zde:

    http://download.brozkeff.net/ebooks/woodcraft/Seifert-Prirodou_a_zivotem_k_cistemu_lidstvi_1920.pdf
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    WANAH: Zaujal mě poslední komentář, co se mi teď objevil na starém blogu u článku o stevii:
    68. Pepa Nesladik# | 18.10.11, 17:06 | repe#atlas.cz

    Přeji všem krásný den.
    Mám jeden zaručený recept jak zbytečně neplatit za předraženou stévii, či jiné náhražky cukru. Nesladím. Jde jen o pouhý zvyk, u někoho možná zlozvyk a ten je pak ochoten platit a platit, hlavně, že si pochutná. Zdravá výživa je totiž také o něčem jiném. Proč jíme? Jíme abychom žili a ne naopak. Radosti života jsou hlavně v osobním duchovním růstu. Píši to, protože právě oklikou přes zdravou výživu jsem se před mnoha lety stal věřícím člověkem. Oslazováním jídla přestáváme hledat sladkosti skutečného žití.


    Myslím, že to má svou pravdu - sladké jídlo nám "osladí život" a už netřeba hledat uspokojení jinde. A vice versa. Absence uspokojení venku může najít řešení u sladkého jídla. Stejně lze vnímat i ostatní chutě a dá se z toho číst.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: nejhorsi na tom je ze ty mistni producenti jsou kolikrat presne ty lidi co to vubec neresej a nas.... na tu zeleninu vsechno jen aby byla vetsi a hezci. pak kdyz jde clovek kolem a vidi to tak by blil a ke vsemu do ty doby si naivne myslel jak ta zelenina je pekna.
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: jj já už taky :) jenže veg jídla prostě namají takový ten pocit instantní spokojenosti. Ty víš co jsi jedla, že to bylo dobré, kde se to vzalo a proč si to jedla kdežto když sem měl dřív hlad dal sem si hambáče colu a rázem krom toho že sem byl syt mne navíc nic netrápilo. Pak už je jenom krok k tomu kompenzovat si nespokojenost jídlem a udělat pro něj cokoli protože nám to chutná.

    Příjde mi že hlavní rozdíl je v tom že že jídlo co neni vlastně jídlo vytváří v konzumentovi pocity jenom svím složením, kdežto ted si můžu užívat jídlo na spoustě úrovní které v prvním případě nejsou moc možné.
    Snad je to aspon trochu srozumitelné:).
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: uspokojeni po konzumaci? ja teda oproti masum a jidlum, ktery jsem jedla driv treba doma (mama vari vyborne, v tom to neni), pocituju na veg/vegan/makrobio/"zdravy strave" o dost vetsi uspokojeni, a to co se tyce kvality, textury, pestrosti, barev, zahrati, stravitelnosti a celkovym pocitu po konzumaci. asi to tak nema kazdej, ale pro me je pocit narvanosti, prehlceni a unavy v dusledku konzumace na hony vzdalenej pocitu uspokojeni.) je to proste jina kvalita a co jsem si vsimla i po okoli, zvyka se na to pomerne dobre)
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: Všechno závisí na vůli a osobnosti toho kdo chce něco měnit. Jenom bych upozornil že stran jídla je to nejsložitější, veg jídla prostě nemají tak silný pocit uspokojení po konzumaci, resp, je o něčem jiném než mít pocit narvanosti a přehlcení... sám sem na tom ztroskotával hrozně dlouho... . Přitom Informace sem měl tak jako každý dávno.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: klicove slovo "fytoestrogeny" .)

    Phytoestrogens - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Phytoestrogens#Health_risks_and_benefits

    tady tvrdej, ze u muzu se casto diskutovany negativni efekty neprokazaly, pak ale najdes dost studii, kde tvrdej opak... kazdopadne mam za to, ze plati, ze je lepsi konzumovat fermentovanou soju (i kvuli stravitelnosti a snad vyzivovy hodnote ?) a neprehanet to s ni.)

    hmm, to jsem nevedela: One brief research study proposes that plants use the phytoestrogens as part of their natural defence against the overpopulation of the herbivore animals by controlling the male fertility.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: z myho pohledu je to casto spojeny s chuti a vuli neco menit nebo vubec premejslet nad tim, co clovek ji a co dava detem, rodine - pokud na to clovek nema nebo do toho nechce investovat, zelenina podle me nemusi bejt hned v bio kvalite (coz je, tusim, navic diskutabilni, kdyz tahas bio zeleninu z cesky pudy kdovikde, mnohdy poznamenany mj. zemedelstvim jzd), k supermarketu ci lidlu je alternativa v podobe mistnich prodejcu a trhu, kde se suroviny daj sehnat za stejnou, ne-li lepsi cenu nez v supermarketu. podobne napr. kecup vs. sezonni moravsky rajcata, cibule za peknou cenu a troska bylinek. sama to tak praktikuju a jsem o dost spokojenejsi. stejne tak domaci pekarna tolik nestoji a da se sehnat celozrnna mouka za rozumnou cenu. ja mam proste casto pocit, ze se lidi v mnoha pripadech rozhodujou pro instantni, jednoduchy reseni typu kecup, tavenak (pritom spoustakrat narazis na konkretni dukazy toho, ze podobny jidlo jde uvarit z xkrat kvalitnejsich ingredienci za podobnou cenu a o moc dyl to netrva) a proste nemaj snahu o zajisteni kvalitnejsich a zaroven cenove dostupnejch potravin jako prioritu.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    jak je to teda s tou sojou? Tempeh mi treba chutna, sojovy gulas taky:)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Mnoho lidí, co to "neví", to ani vědět nechce. Představ si, že za třeba 5000-6000 korun měsíčně živíš 4člennou rodinu (ve smyslu potravin). Jak chceš za tuhle cenu jíst "to zdravé"? Ti lidi jaksi "nemají" k dispozici dvojnásobný rozpočet na "kvalitní jídlo" (každý den hora zeleniny, ovoce, v bio kvalitě, kvalitní primární suroviny, spousta práce s přípravou ...) Zato nudle s kečupem jsou levné a "děti to mají tak rády". Kdyžtak mrkni tady: http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/

    Kvalitní jídlo je luxus a v budoucnu bude ještě větší. Většina lidí nemá prostředky na tento luxus a v budoucnu už vůbec ne. Kdo nemá kapitál nebo půdu, bude na tom v budoucnu spíš hůř než dnes.

    Pokud jde o málo vitaminů a minerálů, IMHO vše podstatné píše Janča v "Co nám chybí". Někde jsem tu dával PDFko, můžu poslat. Stačí zájemcům přeposílat. Možná tam něco není podle nejnovějších poznatků 100% pravda, ale většina asi pořád platí a Janča to má i dost experimentálně ověřené. Ale PIZI má pravdu v tom, že kromě nějakých fakt jasných věcí (např. "bílá mouka má méně minerálů než celozrnná") je celá řada věcí hodně spekulativní. Skoro všechny výživové systémy a diety jsou takovými spekulacemi. Jsou "správnější" vitariáni, makrobiotici, děliči stravy podle Kořínkové a ne-podle-Kořínkové, orthodox vegani, TCM, ajurvédy, Haré Kršna, paleo-dietáři nebo normální Franta ze Lhoty?

    Asi se shodnem v tom, že tu je dnes v některých ohledech jakýsi úpadek Kvality oproti minulosti. Co bývalo poctivé je šizené, co bývalo zdravé je škodlivé, protože chemie a bílé jedy, atd. Ale lidi asi tolik neřeší filosofickou otázku "nekompatibilní se životem", protože v praxi z toho hned neumřou, žaludek to zalepí, snad to i dodá nějakou energii a hlavně hodně těch věcí lidem prostě chutná. Nahraď jim každodenní maso čočkou a hrachem a budou ti prskat. Mimochodem, dnes je u nás kuřecí ale i vepřové a jiné maso mnohem levnější než třeba takový tempeh. (Neřeším to jak takové maso "vzniklo" protože to ti co to bezmyšlenkovitě kupují taky neřeší)


    CONTINUITY: Používám standardní šampon proti lupům, standardní mýdlo, standardní pěnu na holení, standardní zubní pastu, mám ještě nějaké klasické krémy. Předpokládám, že problém je hlavně u těch parabenů, tj. krémů. U zubních past vím o problému s nepochopitelným přidáváním fluoru, který dělá už i bez toho docela sranec. Mýdlo je mýdlo, tam se asi nic moc vymyslet nedá, to je dost stará technologie a záleží hlavně na výsledném pH, kde naopak ta "domácí" mýdla budou spíš horší (mnohem zásaditější) než ta, co mají cíleně pH balancované. Summa summarum: Jsem si vědom, že v tom nějaké ty chemie jsou, když mi něco dojde a dostanu se k nějaké příznivější alternativě tak ji beru, ale nestrávím celý den zjišťováním, jestli neexistuje nějaká "bio" zubní pasta. Podobně u těch krémů. Skoro se nemažu, když už, tak mám v první linii kokosový olej, a v cestovní kabelce s hyg.potřebama nějakou malou Niveu plnou parabenů a jiných sajrajtů asi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Podobné informace jsou k sehnání i o soji. Take hormonalne pro chlapy, apod. Problém s informacemi je ten, že nakonec stejně nemáš jak spolehlivě zjistit které jsou ty pravé a tak si nakonec vybereš podle toho, čemu stejně věříš.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ohledně toho, co víme a nevíme...

    kolik z nás tady ještě používá standardní drogerii, nebio sprchové gely, šampony, atd?

    a kolik z nás ví, že tyhle věci obsahují xenoestrogeny, látky, které ošklivě narušují hormonální systém člověka, zejména mužů?
    Xenoestrogen - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogen

    dozvěděla jsem se to na ájurvédském semináři, mezi spoustu pozitivních informací o životním stylu vložil náš učitel jeden slide o ftalátech, parabenech a podobných záležitostech - poté, co nám vysvětloval, jak fungují fytoestrogeny (přírodní, obsažené v bylinách).
    BRRRRR.

    mně byly ty produkty dávno podezřelé, přišlo mi očividné, že obsahují věci nekompatibilní se životem a nekupuju je, ale spousta lidí na to není tak citlivých a prostě o tom ještě nepřemýšleli, a asi je ani nenapadne, že by se mohlo dál masově přidávat do produktů na lidské tělo něco jednoznačně škodlivého a nebezpečného.
    ale děje se to
    děje se spousta takových věcí
    a myslím, že doba uzrála, aby vyšly najevo a masově se věděly
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PAULMUADDIB: Co se týče např. těch chlebů, napadá mě, že by se určitě dala ještě podstatně zvýšit informovanost lidí ohledně kvality a nekvality potravin. Mnoho obyčejných lidí to, že kupují totální sračky, ještě opravdu neví, a přitom nějaký zájem o svoje zdraví a kvalitu své výživy mají. Napadají mě takové věci, jako rozdávání letáků s odkazem na www....;)

    Třeba u toho chleba, kdy u nekvalitního chleba z bílé mouky je výživná hodnota blízká nule, obsah vitamínů a minerálů rovnej nule.....jistě,je tu nějaké procento lidí, kterým je to fakt jedno, ale IMHO tu je, a stále roste procento těch, kdo jsou zatím neinformovaní, ale informacím a změně by potenciálně otevření byli.

    A další věc, na kterou by měla být veřejnost upozorněna, jak s nima supermarket a hypermarket nehorázně manipuluje, aby kupovali víc, a věci co nepotřebují. Řekla bych, že ta skutečně nepřijatelná fakta by šla podat tak, aby se i průměrnej člověk oprávněně naštval, že tohleto si líbit nedá.

    Opět, bude existovat určité nezasažitelné procento lidí, kterým je to jedno, hlavně že je to levný, ale myslím si, že nadějná cílová skupina, co zatím neví, existuje.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: Opět palec nahoru. V prvním odstavci Bastiat a rozbité okno - všichni vidí zaměstnanost způsobenou novým supermarketem, nikdo nevidí zrušená místa u místních soukromníků.

    Pak následuje problém nedostatečných informací - pro typického konzumenta "chleba jako chleba", na prefabrikátu ušetří a dál bude utrácet peníze, které nemá, za věci, které nepotřebuje, aby se vyrovnal lidem, které nesnáší. Co s tím? Nevím...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj,

    trávím teď víkend v Jevíčku, kde loni v zimě postavili vůbec první supermarket (sic, doposud dvoutisícové městečko v ČR doopravdy žádný neměla).
    Už stihla zkrachovat místní pekárna, která pekla kváskový chléb pro celé městečko, lidi teď kupují nějaké pseudochleby z Penamu/Delty v tom novém Penny marketu.
    Je to tu určitě hodně cenné místo k pozorování a (výzkumné) dokumentaci změn, které s příchodem prvního supermarketu do obce nastávají.

    Při této příležitosti po diskusi s rodinnými známými jsem napsal další ze série úvah, na téma, kterak dokázat občanům, aby udrželi místní (nejen) pekárnu před krachem:

    » Jak dokázat obecnou prospěšnost místních služeb? » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2011/10/15/jak-dokazat-obecnou-prospesnost-mistnich-sluzeb/

    Opět uvítám komentáře/kritiku... rád bych na podobné téma napsal seminární práci do předmětu ekologické ekonomie, který teď studuji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam