• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: z myho pohledu je to casto spojeny s chuti a vuli neco menit nebo vubec premejslet nad tim, co clovek ji a co dava detem, rodine - pokud na to clovek nema nebo do toho nechce investovat, zelenina podle me nemusi bejt hned v bio kvalite (coz je, tusim, navic diskutabilni, kdyz tahas bio zeleninu z cesky pudy kdovikde, mnohdy poznamenany mj. zemedelstvim jzd), k supermarketu ci lidlu je alternativa v podobe mistnich prodejcu a trhu, kde se suroviny daj sehnat za stejnou, ne-li lepsi cenu nez v supermarketu. podobne napr. kecup vs. sezonni moravsky rajcata, cibule za peknou cenu a troska bylinek. sama to tak praktikuju a jsem o dost spokojenejsi. stejne tak domaci pekarna tolik nestoji a da se sehnat celozrnna mouka za rozumnou cenu. ja mam proste casto pocit, ze se lidi v mnoha pripadech rozhodujou pro instantni, jednoduchy reseni typu kecup, tavenak (pritom spoustakrat narazis na konkretni dukazy toho, ze podobny jidlo jde uvarit z xkrat kvalitnejsich ingredienci za podobnou cenu a o moc dyl to netrva) a proste nemaj snahu o zajisteni kvalitnejsich a zaroven cenove dostupnejch potravin jako prioritu.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    jak je to teda s tou sojou? Tempeh mi treba chutna, sojovy gulas taky:)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Mnoho lidí, co to "neví", to ani vědět nechce. Představ si, že za třeba 5000-6000 korun měsíčně živíš 4člennou rodinu (ve smyslu potravin). Jak chceš za tuhle cenu jíst "to zdravé"? Ti lidi jaksi "nemají" k dispozici dvojnásobný rozpočet na "kvalitní jídlo" (každý den hora zeleniny, ovoce, v bio kvalitě, kvalitní primární suroviny, spousta práce s přípravou ...) Zato nudle s kečupem jsou levné a "děti to mají tak rády". Kdyžtak mrkni tady: http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/

    Kvalitní jídlo je luxus a v budoucnu bude ještě větší. Většina lidí nemá prostředky na tento luxus a v budoucnu už vůbec ne. Kdo nemá kapitál nebo půdu, bude na tom v budoucnu spíš hůř než dnes.

    Pokud jde o málo vitaminů a minerálů, IMHO vše podstatné píše Janča v "Co nám chybí". Někde jsem tu dával PDFko, můžu poslat. Stačí zájemcům přeposílat. Možná tam něco není podle nejnovějších poznatků 100% pravda, ale většina asi pořád platí a Janča to má i dost experimentálně ověřené. Ale PIZI má pravdu v tom, že kromě nějakých fakt jasných věcí (např. "bílá mouka má méně minerálů než celozrnná") je celá řada věcí hodně spekulativní. Skoro všechny výživové systémy a diety jsou takovými spekulacemi. Jsou "správnější" vitariáni, makrobiotici, děliči stravy podle Kořínkové a ne-podle-Kořínkové, orthodox vegani, TCM, ajurvédy, Haré Kršna, paleo-dietáři nebo normální Franta ze Lhoty?

    Asi se shodnem v tom, že tu je dnes v některých ohledech jakýsi úpadek Kvality oproti minulosti. Co bývalo poctivé je šizené, co bývalo zdravé je škodlivé, protože chemie a bílé jedy, atd. Ale lidi asi tolik neřeší filosofickou otázku "nekompatibilní se životem", protože v praxi z toho hned neumřou, žaludek to zalepí, snad to i dodá nějakou energii a hlavně hodně těch věcí lidem prostě chutná. Nahraď jim každodenní maso čočkou a hrachem a budou ti prskat. Mimochodem, dnes je u nás kuřecí ale i vepřové a jiné maso mnohem levnější než třeba takový tempeh. (Neřeším to jak takové maso "vzniklo" protože to ti co to bezmyšlenkovitě kupují taky neřeší)


    CONTINUITY: Používám standardní šampon proti lupům, standardní mýdlo, standardní pěnu na holení, standardní zubní pastu, mám ještě nějaké klasické krémy. Předpokládám, že problém je hlavně u těch parabenů, tj. krémů. U zubních past vím o problému s nepochopitelným přidáváním fluoru, který dělá už i bez toho docela sranec. Mýdlo je mýdlo, tam se asi nic moc vymyslet nedá, to je dost stará technologie a záleží hlavně na výsledném pH, kde naopak ta "domácí" mýdla budou spíš horší (mnohem zásaditější) než ta, co mají cíleně pH balancované. Summa summarum: Jsem si vědom, že v tom nějaké ty chemie jsou, když mi něco dojde a dostanu se k nějaké příznivější alternativě tak ji beru, ale nestrávím celý den zjišťováním, jestli neexistuje nějaká "bio" zubní pasta. Podobně u těch krémů. Skoro se nemažu, když už, tak mám v první linii kokosový olej, a v cestovní kabelce s hyg.potřebama nějakou malou Niveu plnou parabenů a jiných sajrajtů asi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Podobné informace jsou k sehnání i o soji. Take hormonalne pro chlapy, apod. Problém s informacemi je ten, že nakonec stejně nemáš jak spolehlivě zjistit které jsou ty pravé a tak si nakonec vybereš podle toho, čemu stejně věříš.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ohledně toho, co víme a nevíme...

    kolik z nás tady ještě používá standardní drogerii, nebio sprchové gely, šampony, atd?

    a kolik z nás ví, že tyhle věci obsahují xenoestrogeny, látky, které ošklivě narušují hormonální systém člověka, zejména mužů?
    Xenoestrogen - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogen

    dozvěděla jsem se to na ájurvédském semináři, mezi spoustu pozitivních informací o životním stylu vložil náš učitel jeden slide o ftalátech, parabenech a podobných záležitostech - poté, co nám vysvětloval, jak fungují fytoestrogeny (přírodní, obsažené v bylinách).
    BRRRRR.

    mně byly ty produkty dávno podezřelé, přišlo mi očividné, že obsahují věci nekompatibilní se životem a nekupuju je, ale spousta lidí na to není tak citlivých a prostě o tom ještě nepřemýšleli, a asi je ani nenapadne, že by se mohlo dál masově přidávat do produktů na lidské tělo něco jednoznačně škodlivého a nebezpečného.
    ale děje se to
    děje se spousta takových věcí
    a myslím, že doba uzrála, aby vyšly najevo a masově se věděly
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PAULMUADDIB: Co se týče např. těch chlebů, napadá mě, že by se určitě dala ještě podstatně zvýšit informovanost lidí ohledně kvality a nekvality potravin. Mnoho obyčejných lidí to, že kupují totální sračky, ještě opravdu neví, a přitom nějaký zájem o svoje zdraví a kvalitu své výživy mají. Napadají mě takové věci, jako rozdávání letáků s odkazem na www....;)

    Třeba u toho chleba, kdy u nekvalitního chleba z bílé mouky je výživná hodnota blízká nule, obsah vitamínů a minerálů rovnej nule.....jistě,je tu nějaké procento lidí, kterým je to fakt jedno, ale IMHO tu je, a stále roste procento těch, kdo jsou zatím neinformovaní, ale informacím a změně by potenciálně otevření byli.

    A další věc, na kterou by měla být veřejnost upozorněna, jak s nima supermarket a hypermarket nehorázně manipuluje, aby kupovali víc, a věci co nepotřebují. Řekla bych, že ta skutečně nepřijatelná fakta by šla podat tak, aby se i průměrnej člověk oprávněně naštval, že tohleto si líbit nedá.

    Opět, bude existovat určité nezasažitelné procento lidí, kterým je to jedno, hlavně že je to levný, ale myslím si, že nadějná cílová skupina, co zatím neví, existuje.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: Opět palec nahoru. V prvním odstavci Bastiat a rozbité okno - všichni vidí zaměstnanost způsobenou novým supermarketem, nikdo nevidí zrušená místa u místních soukromníků.

    Pak následuje problém nedostatečných informací - pro typického konzumenta "chleba jako chleba", na prefabrikátu ušetří a dál bude utrácet peníze, které nemá, za věci, které nepotřebuje, aby se vyrovnal lidem, které nesnáší. Co s tím? Nevím...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ahoj,

    trávím teď víkend v Jevíčku, kde loni v zimě postavili vůbec první supermarket (sic, doposud dvoutisícové městečko v ČR doopravdy žádný neměla).
    Už stihla zkrachovat místní pekárna, která pekla kváskový chléb pro celé městečko, lidi teď kupují nějaké pseudochleby z Penamu/Delty v tom novém Penny marketu.
    Je to tu určitě hodně cenné místo k pozorování a (výzkumné) dokumentaci změn, které s příchodem prvního supermarketu do obce nastávají.

    Při této příležitosti po diskusi s rodinnými známými jsem napsal další ze série úvah, na téma, kterak dokázat občanům, aby udrželi místní (nejen) pekárnu před krachem:

    » Jak dokázat obecnou prospěšnost místních služeb? » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2011/10/15/jak-dokazat-obecnou-prospesnost-mistnich-sluzeb/

    Opět uvítám komentáře/kritiku... rád bych na podobné téma napsal seminární práci do předmětu ekologické ekonomie, který teď studuji...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: Tak třeba Jennifer Fox tím zafinancovala My Reincarnation, resp. na Kickstarter dost nestandardně vybírala peníze až ex post, protože se dostala do dluhů a nebyly prachy na distribuci a na nic. Chtěla 50 a dostala 150 tisíc dolarů.
    MY REINCARNATION by Jennifer Fox — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/802245098/my-reincarnation
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: někdo představí projekt, a ostatní se na něj skládají... koukni
    MTO
    MTO --- ---
    BROZKEFF: me to nejak ulevu neprinasi :-) ja s tim ziju celkem dlouho...
    a uzivam si to spis, nez abych se trapil :-)

    jak sem psal ze se mi to stalo pred tim nez mi prisla SMS. ja sem vedel od koho to bude, s tim clovekem si mi ty veci stavaji casto. prave me prislo zvlastni, ze to v praze bylo tak intezivni a tady u klatov to tak intenzivni neni. prave asi ze ta osoba zije v praze :-)

    jinak co se tyce technik nevim, po precteni clanku me to donutilo zacit zas delat orgonity...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: a to je co
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: jo, to je asi pravda... ja si to totiz predstavuju vic jako ten kickstarter
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: Mineno, kdo bude cilova skupina? Clovek, ktery se da dobrovolne "lustrovat", zduvodni nac mikrpujcku chce, ukaze svou platebni historii atd atd atd. tak ten je tak svedomity, ze takovyto system vubec nepotrebuje, protoze dokaze rozumne splacet i normalni uver od Providentu. Naopak ten, komu by tento prisnejsi rezim fakt pomohl aby penize neprovalil nekde za blbosti, ten u nas dostane kdykoliv pujcku jen na obcanku, staci mu si rict. Takze proc by podstupoval nejake a la KIVA frustrace? Treti skupina jsou ti kdo jsou tak predluzeni ze jim nechce ani Provident uz pujcit, ale tem by zase nepujcil ani ten clovek v KIVA systemu, pokud neni blazen.

    Chapu to tak, ze v tom tretim svete nejsou pujcky tak dostupne jako u nas, u nas je to fakt extrem.

    Ale nevim.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: Přitom ten nahoře jsem zase já :-)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    MTO: Pokud to člověku, co nějakým hučením trpí, přinese úlevu, když si přečte ten článek, tak asi v pohodě. Jinak ale moc nechápu, do jaké míry je takový článek užitečný pro nás, co nám v učích běžně nehučí. Spíš mi přijde užitečné nabízet techniky, jak s tím, co se děje, ve "zdraví" fungovat (něco ve smyslu "Nedejte se"). Rizikem je spíš jakási rezignace a přenechání zodpovědnosti za svůj život někomu nahoře, co může za to, že mám únavový syndrom, tohle, tamto atd.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: pres mikropujcku od ostatnich lidi? hmm...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MTO: prijde mi to ze se michaj jabka s hruskama. ale kdo vi, to ukaze cas.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: jak myslis u nas? U nas kdyz si chces pujcit penize, tak vytahnes obcanku a do obeda je mas, ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam