CONTINUITY: Mnoho lidí, co to "neví", to ani vědět nechce. Představ si, že za třeba 5000-6000 korun měsíčně živíš 4člennou rodinu (ve smyslu potravin). Jak chceš za tuhle cenu jíst "to zdravé"? Ti lidi jaksi "nemají" k dispozici dvojnásobný rozpočet na "kvalitní jídlo" (každý den hora zeleniny, ovoce, v bio kvalitě, kvalitní primární suroviny, spousta práce s přípravou ...) Zato nudle s kečupem jsou levné a "děti to mají tak rády". Kdyžtak mrkni tady:
http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/
Kvalitní jídlo je luxus a v budoucnu bude ještě větší. Většina lidí nemá prostředky na tento luxus a v budoucnu už vůbec ne. Kdo nemá kapitál nebo půdu, bude na tom v budoucnu spíš hůř než dnes.
Pokud jde o málo vitaminů a minerálů, IMHO vše podstatné píše Janča v "Co nám chybí". Někde jsem tu dával PDFko, můžu poslat. Stačí zájemcům přeposílat. Možná tam něco není podle nejnovějších poznatků 100% pravda, ale většina asi pořád platí a Janča to má i dost experimentálně ověřené. Ale PIZI má pravdu v tom, že kromě nějakých fakt jasných věcí (např. "bílá mouka má méně minerálů než celozrnná") je celá řada věcí hodně spekulativní. Skoro všechny výživové systémy a diety jsou takovými spekulacemi. Jsou "správnější" vitariáni, makrobiotici, děliči stravy podle Kořínkové a ne-podle-Kořínkové, orthodox vegani, TCM, ajurvédy, Haré Kršna, paleo-dietáři nebo normální Franta ze Lhoty?
Asi se shodnem v tom, že tu je dnes v některých ohledech jakýsi úpadek Kvality oproti minulosti. Co bývalo poctivé je šizené, co bývalo zdravé je škodlivé, protože chemie a bílé jedy, atd. Ale lidi asi tolik neřeší filosofickou otázku "nekompatibilní se životem", protože v praxi z toho hned neumřou, žaludek to zalepí, snad to i dodá nějakou energii a hlavně hodně těch věcí lidem prostě chutná. Nahraď jim každodenní maso čočkou a hrachem a budou ti prskat. Mimochodem, dnes je u nás kuřecí ale i vepřové a jiné maso mnohem levnější než třeba takový tempeh. (Neřeším to jak takové maso "vzniklo" protože to ti co to bezmyšlenkovitě kupují taky neřeší)
CONTINUITY: Používám standardní šampon proti lupům, standardní mýdlo, standardní pěnu na holení, standardní zubní pastu, mám ještě nějaké klasické krémy. Předpokládám, že problém je hlavně u těch parabenů, tj. krémů. U zubních past vím o problému s nepochopitelným přidáváním fluoru, který dělá už i bez toho docela sranec. Mýdlo je mýdlo, tam se asi nic moc vymyslet nedá, to je dost stará technologie a záleží hlavně na výsledném pH, kde naopak ta "domácí" mýdla budou spíš horší (mnohem zásaditější) než ta, co mají cíleně pH balancované. Summa summarum: Jsem si vědom, že v tom nějaké ty chemie jsou, když mi něco dojde a dostanu se k nějaké příznivější alternativě tak ji beru, ale nestrávím celý den zjišťováním, jestli neexistuje nějaká "bio" zubní pasta. Podobně u těch krémů. Skoro se nemažu, když už, tak mám v první linii kokosový olej, a v cestovní kabelce s hyg.potřebama nějakou malou Niveu plnou parabenů a jiných sajrajtů asi.