BROZKEFF: Tady tohle naprosto chápu. Tedy to, že někdo prostě nemá peníze.
Přitom ale představa, že zdravé jídlo je drahé, je iluze. Drahé je jíst chleba, rohlíky, máslo, sýr, jogurty, maso, konzervy zkrátka všechny ty standardní průmyslové věci, i nekvalitní.
Oba víme, že kvalitní čerstvé zdravé jídlo na bázi obilnin a luštenin vyjde na pár korun. Počítala jsem to, porce bez zeleniny mě vyšla vždycky pod 10 kč, i když jsem použila všechny suroviny bio, bio olej, koření, atd, a to je ještě luxus, který by se býval dal vynechat. Se zeleninou to bylo trošku víc....pořád mnohem méně než bych dala za instantní humus v kelímcích a pytlíčcích z teska....
Ale samozřejmě, tohle je zatím běžnému člověku nesdělitelné, hlubší změna stravovacích návyků, kdy se člověk vzdá "normálního" jídla, které bylo předchozím dvěma generacím natlačeno reklamou, už vyžaduje hlubší vhled a vysvětlit někomu zvenčí nejde....
S tou drogérií tam vidím řešení taky 1) v tom, že se člověk informuje, kolik toho opravdu potřebuje, většina lidí užívá rovněž v důsledku reklamy mnohem víc drogérie, než může kdy být vhodné a zdravé
a 2) ve výrobcích buď bio, nebo domácích (od někoho kdo vyrábí....). Bio výrobků podle mé zkušenosti stačí mnohonásobně méně, bio sprchový gel mi vydrží půl roku, takže mi nijak nevadí dát za něj okolo 200kč......ale kdybych vložila snahu, DIY alternativa by určitě šla za pár kč....
Tolik k pozitivním alternativám, jinak samozřejmě souhlasím s názory, že to je na každém, čemu věří a co mu přijde důležité, a co mu přijde přijatelné a nepřijatelné, pro mně ty věci přijatelné nejsou, protože je nesnese moje kůže a tělo, úplně akutně, což nemusí být zrovna xenoestrogeny, kdo ví čím ze všech možných faktorů to je. Ale teda o xenoestrogenech když jsem slyšela, to na mě bylo fakt moc, a tomu zdroji věřím, že je to reálnej problém, proto jsem to tu nasdílela....
Jinak, jasně, i tohle je většině lidí nesdělitelné, nepobrali by asi tu část o tom, že se nemusí patlat tolik vším denně, a neumřou, ba dokonce budou zdravější.
Ale to přijde :)