KAZUO_KIRIYAMA: Když se nad tím zamyslím, přijde mi spíš, že ve většině dnešních lidí v naší společnosti je ten sklon bránit si upjatě nějaké koncepty přítomen alespoň trochu. U těch kdo to mají relativně málo a mají to pod kontrolou se vztahuje se třeba jen na nějaké oblasti, na nějaké věci, se kterými mají bolestnou zkušenost, apod..
A pak jsou lidé, kterým tahle vlastnost z nějakého důvodu dominuje, například jak zmínil Darjeel nezdravé makrobiotiky ;), lidi co se ortodoxně upnou k nějakému jednomu konceptu, cítí se nadřazeni těm, kdo tomu nevěří, a odsuzují nebo straší ty kdo to mají jinak. Myslím si, že to bude hodně o nějaké vnitřní nevyrovnanosti, strachu, úzkosti, ten koncept člověku nahrazuje chybějící pocit jistoty a důvěry ve svět....
Taky jsem to měla dřív víc než teď, když si vzpomenu před 10 lety, pořád jsem se hádala s lidma o něco ;)....měla jsem velikej strach ze všeho, a vybudovala jsem si svojí krabičku reality z určitého souboru názorů, a na těch mi pak strašně záleželo ;) Přijde mi, že se to pomalu lepší :) A když se to probudí, nějak hodně, všimnu si toho, protože to dělá divné věci v těle. Jsou ještě taková témata, ze kterých úplně zatuhnu, většinou jsou to ta, kde mám nějakou bolestnou zkušenost.
Pokud to někdo naopak vůbec nemá, je vzácně zdravý a svobodný :)....dokonce bych řekla, že to je jedna z věcí, co jsem myslela tou moudrostí. Že ten člověk je uvolněný, plynoucí, neodsuzuje, nepotřebuje něco prudce prosazovat...
ad alternativy: Moc jich není. Přijde mi, že je vlastně jenom jedna, snažit se za daných okolností žít život co nejlíp a nejpříjemněji, podle svých vlastních vnitřních principů, snažit se uzdravovat a harmonizovat sebe sama, snažit se sdílet dobré věci s ostatníma lidma....a kde to jde a můžu něco změnit nebo třeba i něčím malým přispět k tomu, aby se něco začalo měnit, tak to udělat.
Jasně, že to jsou neúplná řešení. Útěk by byl možnej leda někam na zdravou planetu - ale tam by nás nechtěli, dokud jsme to nevyřešili tady. A začít opravdu pořádně společně řešit globální problémy předpokládá globální probuzení, a tam ještě nejsme, a přispět k tomu nejspíš můžeme tím, že se budeme snažit co nejvíc probudit sami sebe a pomáhat si v tom navzájem.
Btw, jak tady říkal někdo, že by bylo divné, aby "všichni řešili jen přežití", tak přesně to by IMHO naše civilizace začla okamžitě dělat, pokud by se všichni probudili. Protože je to jaksi akutní. Je potřeba úplně akutně přestat dělat všechny ty destruktivní věci,tj. přijít na způsoby jak se chovat jinak, jak jinak zorganizovat společnost a zajistit všechny potřeby, a to je obrovskej úkol, do kterého by se v příčetné civilizaci automaticky zapojila většina lidí.
Lidé v hořícím mrakodrapu také potřebují ze všeho nejdřív zorganizovat hašení. Kromě toho potřebují taky jíst, chodit na wc, starat se o děti, ošetřovat nemocné, atd....ale určitě nepotřebují vymýšlet nejnovější model tiskárny marketingových letáků....dokud to neuhasí.