• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    F0N
    F0N --- ---
    TLUSTEI: teda az na tie ufo a vsemozne konspiracne teorie je tam celkom dost informacii. Niektore tie riesenia sa mi pacia niektore sa mi zdaju dost naivne, ale vramci zmeny kolektivneho snivania o planete je to pekna vizia.

    tu je o tom viac
    Solutions - the place to discover what you can do to bring about change and explore solutions to questions such as 'What on Earth does it take to thrive?' | Thrive
    http://thrivemovement.com/solutions
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    LOOK: Ano, ano. Pardon za nenakrmeni. ;)

    "THRIVE lifts the veil on what's REALLY going on in our world by following the money upstream -- uncovering the global consolidation of power in nearly every aspect of our lives. Weaving together breakthroughs in science, consciousness and activism, THRIVE offers real solutions, empowering us with unprecedented and bold strategies for reclaiming our lives and our future."

    Nicmene z UTube to stihli behem noci stahnout, takze to sem dam znovu az to nalozim na uloz.to. ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: imho se ti to libilo protoze Quinn sepsal pekne a srozumitelne to, co sis uz predtim vicemene myslela, tyhle temata sama uz dlouho resis a tohle je srozumitelna odpoved na otazku, kde vsechny ty problemy zacaly. coz neni samozrejme nic spatneho.

    bohuzel ta nemoznost prevest jeho myslenky do nejake teorie znemoznuje konkretni diskuzi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Zajímavé, jak si ta kniha vybírá čtenáře ;))

    Teda, neumím si představit nudit se u něčeho, co mi přijde jako konečně alespoň nějakej pokus odpovědět na jednu z otázek, které jsem si začla klást, sotva jsem se někda kolem 5 let rozkoukala kolem sebe:
    "CO SE TO TADY V TOM SVĚTĚ PROBOHA STALO?" "Proč se všichni chovají jako blázni?"

    ty si asi kladeš zas jiný otázky a tak hledáš jiný knihy :)

    Jakým je to napsaný stylem je pro mně naprosto irelevantní, literární kvality jsem vůbec neřešila, podstatná je informace jako taková. Zejména ta stručná historie lidstva, vyprávěná z toho úplně jiného pohledu, než jak jsme se ho učili.

    Teď s časovým odstupem pár měsíců už k tomu mám taky trochu odstup ;), tyhlety teorie jak se to přesně stalo, jsou různé, a těžko se dobereme jedné správné. Už mi to nepřipadá, že by to bylo nutně úplně přesně takhle, ale jsem přesvědčená, že pan Quinn trefil hodně věcí. Protože to prostě sedí.
    Hmatatelných věcí tam vidím spoustu. To, jak se ty agresivní civilizace, které si všechnu přírodu nárokovaly pro sebe, šířily světem a potlačovaly ty symbiotické (a kde chvílo nepotlačily, šířila se z nich kontaminace těmi myšlenkami.....). To, že tam někde vznikla ta idea růst-růst-růst, která momentálně likviduje život na naší planetě, růst pro růst samotnej, mít hodně vojáků, otroků, dělníků, hodně toho sníst.... To, že takovéhle "vyšší" civilizace vymyslely extrémní dřinu prostých lidí, která ve svobodnějších společnostech nebyla....zčásti na polích, zčásti třeba na obrovských stavbách.... A taky s tím přišla všechna ta náboženství, která člověka hlavně učí, že má držet hubu a krok a podřídit se "božímu řádu"....

    V dějepise nás učili, že to všechno byl pokrok. Ale když si to úplně konkrétně osobně představím, že bych žila někde na pomezí těch světů, v době kdy ještě bylo pomezí, a měla volit mezi volností a normálním životem v lese......a patriarchátem, hierarchií, dřinou, odvodama mužů do válek, špínou, nemocema...v tom báječném civilizovaném světě.....vím celkem jistě, co bych si vybrala: pokud by to bylo nějak nenápadně proveditelné, šla bych nějaká ta města a vesnice prozkoumat, abych věděla s čím mám tu čest.....a pak bych se stáhla se svýma lidma někam hodně hodně hluboko do lesů pryč od toho, někam kde bysme dál měli čas a prostor rozvíjet se po svém, poznávat sami sebe a náš svět.....

    Samozřejmě v civilizaci vzniklo hodně dobrýho. Myslím si, že je to vyloženě tak, že celou dobu, co to jde tím chybným směrem, se pořád rodí různý silný bytosti, co se svou aktivitou snaží přispět k nápravě toho směru, tvořením, vynalézáním, atd.. Možná celá technologická revoluce byla nutná právě kvůli tomuhle, přestože byla v tak pokřiveným světě realizována pokřivenýma prostředkama, který jsou proti životu. Možná byla i za tuhle cenu tím správným, protože přinesla propojení lidí, propojení zemí a dostupnost vědění, a to je asi jediná šance ještě s tím celým něco udělat.

    Ty kapitoly o tom, jak se v Takerské civilizaci svět pořád víc zahušťuje a tím přibývá problémů mi přijdou dost přesný.
    Teď, s tím poklesem porodnosti v mnoha částech světa, zdá se možná pomalu přicházíme do doby, kdy se něco začne měnit.
    Ale úplně nejpodstatnější mi tam přijde ten argument, že svět tu prostě není jen pro lidi, že je tu pro všechny živý tvory a všechno neživý a všechny bytosti. Ať už se to stalo jakkoliv, kdysi někdo vymyslel, že máme právo všechno "spotřebovat", všechno je tu pro nás, a to nejen pro uspokojení opravdových potřeb, ale pro každou pitomost, která nás napadne. Že voda, vzduch, hory, lesy, zvířata, rostliny, nemají práva samy o sobě, že jsou to jen naše nástroje.

    A tak to prostě není. Tahle představa je svou vlastní podstatou sebevražedná a destruktivní, protože druh, kterej se bude takhle chovat, nevyhnutelně zničí sám sebe. A taky všecko kolem, což je k tomu všemu kolem značně nefér. Dlouhodobě fungovat může jen inteligentní druh, kterej všechno kolem sebe respektuje, chová se k tomu rozumně a ohleduplně, bere si co opravdu potřebuje a šetrným způsobem, zkrátka žije v propojenosti se svým přírodním prostředím.

    Tenkrát se tím kořistnickým pohledem na svět nakazili nevzdělaní lidé s malým rozhledem, kteří si vůbec ani omylem nedokázali představit, že by přírodní svět mohli "spotřebovat". A tak v té haluzi mohli v klidu žít a rozvíjet ji pár tisíc let, než se začlo projevovat, že její čas dochází... A nejprv se nejspíš nakazili vládci, kterým se líbila představa větší a větší moci....obyčejní lidé ještě mraky generací žili s přírodou, a odtržení od ní se víceméně dokonalo až ve 20. století.. A možná i to se muselo stát, protože dál už není kam, dál už se to musí změnit, a už to začíná docházet hromadně opravdu hodně lidem.....

    tak to byl asi hodně hodně volnej pokus o shrnutí ;)....spíš asi myšlenky a dojmy, co mi z toho vyplynuly, než že by tam doslova tohle psal Quinn ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK:
    YMLADRIS:
    STRYX:

    pokousel jsem se tomu nejakou dobu venovat, ale pres ten styl se proste prenest nedovedu, nedojima me to, neprobuzuje to ve mne zvidavost ohledne tematu, nudim se u toho a marne hledam neco hmatatelneho. vzdavam to.

    presto neverim tomu, ze neni mozne obsah sdeleni prekonvertovat do jine podoby. imho to mozne je, mozna to ztrati svoje kouzlo, z krasne literatury se stanou syrova data a prestane to cele fungovat. ale urcite je imho mozne cele gro prevykladat pouzitim jinych prostredku.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LOOK
    LOOK --- ---
    moje reakce na 'prednasky' ze Story of B (konec knihy), ktere mi byli kdysi (cerven) doporuceny jako sumarizace Quinnovych myslenek:

    * autoruv styl mi nesedi, prilis rozvlacne, pomale, opakuje samozrejmosti nekdy az k zblbnuti dokola, neustale jsem uvazoval, jestli je to natahovani poctu normostran, nebo zacilenost na ctenare lehce podprumerne inteligentni...

    * sem tam lehka ekvilibristika se slovy, ucelovym pojmenovanim veci/jevu, argumentace kruhem apod. v beletrii se to asi da snest, no..

    * samotny obsah vcelku zajimavy je, ale jako nic svetoborneho ho neshledavam, resi tam (imho) jen dve hlavni temata: 1) vznik a problemy prelidneni a jeho pricinu system zemendelsvi nasich predku (od cca 10k let pred nl), a 2) ze jsme zapomneli na to, ze takhle nezijeme odjakziva, ze jsme pred tim desetitisice let zili v sberacsko/loveckych kmenech (to tam honosne nazyva "Great Forgetting"..:).

    * v zaveru je naznak nejakeho reseni, kdy se prednasejici (B) postuluje do pozice neceho jako proroka teto tisice let zamlcovane pravdy, ale zadne reseni nenabizi. (mozna v dalsich knihach?)
    LOOK
    LOOK --- ---
    TLUSTEI: super, dalsi osvecovaci video bez jakehokoliv popisu o co jde, uz uz se jdu na nej podivat .....
    (PS: ironie)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    zrovna to ctu, tak co bych to sem nedal :-)

    Vážné varování! Na Západě se nekontrolovatelně šíří narcisismus. | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/magazin/recenze/vazne-varovani-na-zapade-se-nekontrolovatelne-siri-narcisismus?page=0,1
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Neni vhodnejsiho klubu pro tento prispevek.


    Videt THRIVE je IMHO naprosta nezbytnost pro kazdyho jenom krapet zodpovednyho obyvatele tyhle planety.

    Vsechny systemem doposud nezabedneny jedince prosim o sireni tohodle dila vsemi smery. V zajmu nas vsech... Drama? Nadsazka? Ale kdeze... Jen prosba o sounalezitost. Cim driv pochopime co se kolem nas ve skutecnosti deje, tim driv budeme mit moznost zmenit soucasnej otrokarskej system a tenhle film k reseni nasi prekerni situace velkou merou prispiva. Peace

    Thrive - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=kdGi6Q3N9tY

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: safra, brno je urcite plne sikovnych duchodkyn, ktere by daly cokoliv za to, aby se mohly citit byt chvili uzitecne :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne by se zase libilo vychytat nejakou pani co by pekla dokonale buchty. ty z obchodu nezvladam (asi uz jsem odvykla) a matka mi pect nechce, ze pry jsem tlusta, tak mam smulu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: nedelal, nemam ale za to, ze bych nejakou potravinovou alergii trpel. reknemez ze jsem ten spravnak kterej poradne nasloucha hlasu sveho tela ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: jj, hrozny. matce jsem radeji lhal a do skolni jidelny vubec nechodil, porce zasadne nedojidal a tak sedel u jidla "dokud to nedojim" dalsi dlouhe hodiny, na vyletech jsem byval radeji hlady nez zrat chleba s tuhym rizkem apod. miloval jsem novou domacnost meho prave rozvedeneho otce, protoze tam mi nova macecha rekla, ze jestli nechci, tak to dojidat nemusim (ach!!). nenavidel jsem navstevy na vesnicich a jejich rezim "pit az po jidle" atd. celou dobu jsem byl za exota, az dnes se prave dozvidam, ze zrat takovy sracky v takovym mnozstvi fakt neni normalni :-) ale i v dnesni dobe mi spousta lidi rekne, ze tak rozmlsanyho cloveka neschopnyho jakehokoliv kompromisu ohledne jidla jeste nepotkali.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    taky muzes mit na spoustu veci alergie, testy sis nechal delat?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: no a v mladi za komousu jsi mel take problemy s jidlem? to nebylo zadne bio, pesticidy atd., ale proste ty potravinarske receptury byly "normalni"
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: a ten cas nez clovek nejaky kvalitni jidlo sezene!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: tak to ja na dobrym jidle nesetrim a neusetrim. ale k me skode, protoze ja proste sracky zrat nedovedu, je mi z toho blbe uz behem toho kdyz to jim, pak je mi blbe behem traveni a potreti je mi blbe kdyz to telo dotravi, vynada mi a s blbou naladou si rekne o dalsi jidlo. mi hnusny jidlo proste zrat nejde, mam problem snist i dobry ale stejny jidlo druhy den, telo mi ojebavani kvalitni stravy svym pristupem dost komplikuje, a tak mi nakonec nezbyva nic jinyho nez se stravovat v drazsich restauracich, kupovat si drahy potraviny a cast z nich jeste vyhazovat, mit min penez na jine veci a vic zaludecnich vredu :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tak obecne se vi ze u nas ze zahadnych duvodu jsou lidi ochotni nakupovat velmi nekvalitni potraviny - tentyz vyrobek (zmrzlina, jogurt, ...) u nas a v nemecku je slozenim uplne jiny, protoze tam by to nikdo nezral. Hlavne ze je to levne.

    Takze mozna nejde o hipiky, ale ze lidi za drahe organic suroviny nechteji davat penize. Ja taky ne. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ano, ale motivace lidi kupovat bio je tam jina nez zde. bio je proste normalni slusny jidlo, nic specialniho pro hipiky a vegose.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: no presne to nevim, ale existuji nejake presne popisy bio kvality, bio certifikaty, bio kontroly a bio dotace z EU. mohla by presneji vedet Conti. Jsem celkem presvedcena ze to tak vali i na zapade.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam