• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tuhle jsem si cetla dalsi poznatky o tech Piraha people, to je normalne kmen, kde maji kulturni tabu byt zvidavi a nespokojeni. Oni proste NIKDY nedelaji nove veci... jednou si tu novinku vyzkousi a pak reknou Toto my nedelame.

    Neuveritelne, co kultura dokaze udelat s psychikou. V pripade zajmu si vygoogli.
    PIZI
    PIZI --- ---
    TYET: Těžko říct, když nenapíšeš o čem je.
    TYET
    TYET --- ---
    tohle je moc pěkný video, možná znáte: http://www.youtube.com/watch?v=mrFkkgb1cUE
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: ma napadol jeden indiansky citat z jungovej knihy: „Běloši stále něco hledají," řekl náčelník. „Co vlastně hledají? Zdá se, že pořád něco chtějí. Jsou stále neklidní a nespokojení. My nevíme, co chtějí. Myslíme si, že jsou šílení."
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: a i kdyby k takovemu filosofickemu obratu doslo, kreativnich a zvidavych a vecne nespokojenych lidi se proste nezbavis.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: mockrat jsem premyslela cim je dan rozdil treba cesi/cikani. Cikan je Nechavajici - proste zije v ekosystemu a obcas si z nej neco vezme, ale nema v povaze neco vytvaret, menit, neceho dosahovat. Cech ("mainstremovy euroamerican") je podle mne hnanej kreativni silou sve mysli, furt mu vznikaji nove konstrukce co by se dalo jeste udelat a projikuje je ven na svoje okoli. Souhlasim ze mockrat se do toho nepekne zamotal. Ale ja ty Takers chapu spis jako Creators - stale komplikovanejsi tvoreni. Nevidim filosoficky obrat ktery by nas donutil prestat a nechat veci, jak jsou.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    fakt zajímavý, co si v tom kdo hledá a co tam nachází... ještě teda upozornění, že Quinn to v dalších knihách (story of b, beyond civilization) rozjíždí z dalších úhlu a na některé věci dává i odpovědi - Ishmael je takové naťuknutí... ale fakt mně fascinuje, jak to někoho dostává a jak se tím jiný dostávat nenechává, připomíná mi to šalvěj :))
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: tiez si nemyslim, ze je to zrealizovatelne na urovni celeho sveta, lebo ta rozmanitost vramci ludskeho myslenia je tiez prejav prirody/vesmiru/zivota, takze hovorit zite "takto" - nech to znamena cokolvek je hlupost. Ta kniha ma zaujala skor ako taky velky nadhlad nad to cele ako sa sprava ludsky druh vramci celeho toho systemu ktory tu na planete je.

    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Zde je THRIVE ke stazeni...

    Uložto - THRIVE_the_Movie_11-11-11.mp4
    http://www.uloz.to/11108128/thrive-the-movie-11-11-11-mp4?_fid=6929
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: to je ale skutecne pohled na svet jako na "zahradu" (sama plodi, ty jen sbiras), coz napr. v nasem podnebnem pasu neni mozny ze jo. Abychom mohli zit na 50. rovnobezce, potrebujeme drevo ze kteryho postavime veci, budeme jim topit, ...

    Anebo varianta mongolsko/prerijni indian, tj. max 15 lidi na ctverecni kilometr a putovat. Cili nikdy nevyvines slozitejsi vynalezy, kulturu, vedu, internet, nyx :)
    F0N
    F0N --- ---
    CONTINUITY: ja som to pochopil tak, ze nechavajici nemaju potrebu zachranovat prirodu, ako sa to snazime robit my. Pre nas je napriklad korovec problem lebo - "znici drevo" bez dreva bude viaznut vyroba - opat pohlad ktory nema nic spolocne s tou prirodzenou dynamickou harmoniou. Priroda nepotrebuje zachranit, skor som to pochopil tak, ze nechavajici vedia ze ked si zaspinia sami vodu, tak s nej nebudu moct pit , ked sa budu snazit zasahovat do dzungle akokolvek (napr. vysadbou jedneho druhu stromu - tak priroda to vyriesi napr. tym korovcom - pretoze to nie je prirodzene. ) Zoberu si to co potrebuju aby prezili ako kazdy iny druh.
    F0N
    F0N --- ---
    TLUSTEI: teda az na tie ufo a vsemozne konspiracne teorie je tam celkom dost informacii. Niektore tie riesenia sa mi pacia niektore sa mi zdaju dost naivne, ale vramci zmeny kolektivneho snivania o planete je to pekna vizia.

    tu je o tom viac
    Solutions - the place to discover what you can do to bring about change and explore solutions to questions such as 'What on Earth does it take to thrive?' | Thrive
    http://thrivemovement.com/solutions
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: ad hlavni myslenka - ze priroda ma svoje prava - to ale Quinn nepise. Rika, ze (krome cloveka) se ostatni druhy navzajem nevyhlazuji, ale vyvrazduji se jen trochu, tak jak potrebuji zachovat svuj zpusob fungovani. A ze kdyz by se vyhlazovaly, dnes by tu byl pouze jeden typ travy, jeden typ ptaka, selmy atd., coz je hrozne zranitelny ekosystem, takze pro preziti celku je lepsi snazit se zachovat rozmanitost.

    To ale vime. Biodiverzita a jeji misto v ekosystemu se uci uz 50. let, lidi zavedli nastroje ochrany prirody, nikoho dnes nenapadne si rict holuby serou na nase stavby tak je vsechny zlikvidujem. Quinn se vymezuje proti uvazovani z konce 19. stoleti. Nebo ty fakt znas osobne nejake lidi, kteri maji nazor ze svet je tu pro nas abychom ho vydrancovali a po nas potopa?

    Cili z meho pohledu ta knizka nic neresi. Nijak nam nepomuze v konfliktech typu kurovec na Sumave, smog v Brne (nevidim protejsi panelak), bordel na obezne draze. Protoze ano, jsme soucasti sveta, ale kazdej ma jinej nazor jak svou vlastni (nasi) domacnost vest, .. co je v klidu a co je casovana bomba atd.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    LOOK: Ano, ano. Pardon za nenakrmeni. ;)

    "THRIVE lifts the veil on what's REALLY going on in our world by following the money upstream -- uncovering the global consolidation of power in nearly every aspect of our lives. Weaving together breakthroughs in science, consciousness and activism, THRIVE offers real solutions, empowering us with unprecedented and bold strategies for reclaiming our lives and our future."

    Nicmene z UTube to stihli behem noci stahnout, takze to sem dam znovu az to nalozim na uloz.to. ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: imho se ti to libilo protoze Quinn sepsal pekne a srozumitelne to, co sis uz predtim vicemene myslela, tyhle temata sama uz dlouho resis a tohle je srozumitelna odpoved na otazku, kde vsechny ty problemy zacaly. coz neni samozrejme nic spatneho.

    bohuzel ta nemoznost prevest jeho myslenky do nejake teorie znemoznuje konkretni diskuzi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Zajímavé, jak si ta kniha vybírá čtenáře ;))

    Teda, neumím si představit nudit se u něčeho, co mi přijde jako konečně alespoň nějakej pokus odpovědět na jednu z otázek, které jsem si začla klást, sotva jsem se někda kolem 5 let rozkoukala kolem sebe:
    "CO SE TO TADY V TOM SVĚTĚ PROBOHA STALO?" "Proč se všichni chovají jako blázni?"

    ty si asi kladeš zas jiný otázky a tak hledáš jiný knihy :)

    Jakým je to napsaný stylem je pro mně naprosto irelevantní, literární kvality jsem vůbec neřešila, podstatná je informace jako taková. Zejména ta stručná historie lidstva, vyprávěná z toho úplně jiného pohledu, než jak jsme se ho učili.

    Teď s časovým odstupem pár měsíců už k tomu mám taky trochu odstup ;), tyhlety teorie jak se to přesně stalo, jsou různé, a těžko se dobereme jedné správné. Už mi to nepřipadá, že by to bylo nutně úplně přesně takhle, ale jsem přesvědčená, že pan Quinn trefil hodně věcí. Protože to prostě sedí.
    Hmatatelných věcí tam vidím spoustu. To, jak se ty agresivní civilizace, které si všechnu přírodu nárokovaly pro sebe, šířily světem a potlačovaly ty symbiotické (a kde chvílo nepotlačily, šířila se z nich kontaminace těmi myšlenkami.....). To, že tam někde vznikla ta idea růst-růst-růst, která momentálně likviduje život na naší planetě, růst pro růst samotnej, mít hodně vojáků, otroků, dělníků, hodně toho sníst.... To, že takovéhle "vyšší" civilizace vymyslely extrémní dřinu prostých lidí, která ve svobodnějších společnostech nebyla....zčásti na polích, zčásti třeba na obrovských stavbách.... A taky s tím přišla všechna ta náboženství, která člověka hlavně učí, že má držet hubu a krok a podřídit se "božímu řádu"....

    V dějepise nás učili, že to všechno byl pokrok. Ale když si to úplně konkrétně osobně představím, že bych žila někde na pomezí těch světů, v době kdy ještě bylo pomezí, a měla volit mezi volností a normálním životem v lese......a patriarchátem, hierarchií, dřinou, odvodama mužů do válek, špínou, nemocema...v tom báječném civilizovaném světě.....vím celkem jistě, co bych si vybrala: pokud by to bylo nějak nenápadně proveditelné, šla bych nějaká ta města a vesnice prozkoumat, abych věděla s čím mám tu čest.....a pak bych se stáhla se svýma lidma někam hodně hodně hluboko do lesů pryč od toho, někam kde bysme dál měli čas a prostor rozvíjet se po svém, poznávat sami sebe a náš svět.....

    Samozřejmě v civilizaci vzniklo hodně dobrýho. Myslím si, že je to vyloženě tak, že celou dobu, co to jde tím chybným směrem, se pořád rodí různý silný bytosti, co se svou aktivitou snaží přispět k nápravě toho směru, tvořením, vynalézáním, atd.. Možná celá technologická revoluce byla nutná právě kvůli tomuhle, přestože byla v tak pokřiveným světě realizována pokřivenýma prostředkama, který jsou proti životu. Možná byla i za tuhle cenu tím správným, protože přinesla propojení lidí, propojení zemí a dostupnost vědění, a to je asi jediná šance ještě s tím celým něco udělat.

    Ty kapitoly o tom, jak se v Takerské civilizaci svět pořád víc zahušťuje a tím přibývá problémů mi přijdou dost přesný.
    Teď, s tím poklesem porodnosti v mnoha částech světa, zdá se možná pomalu přicházíme do doby, kdy se něco začne měnit.
    Ale úplně nejpodstatnější mi tam přijde ten argument, že svět tu prostě není jen pro lidi, že je tu pro všechny živý tvory a všechno neživý a všechny bytosti. Ať už se to stalo jakkoliv, kdysi někdo vymyslel, že máme právo všechno "spotřebovat", všechno je tu pro nás, a to nejen pro uspokojení opravdových potřeb, ale pro každou pitomost, která nás napadne. Že voda, vzduch, hory, lesy, zvířata, rostliny, nemají práva samy o sobě, že jsou to jen naše nástroje.

    A tak to prostě není. Tahle představa je svou vlastní podstatou sebevražedná a destruktivní, protože druh, kterej se bude takhle chovat, nevyhnutelně zničí sám sebe. A taky všecko kolem, což je k tomu všemu kolem značně nefér. Dlouhodobě fungovat může jen inteligentní druh, kterej všechno kolem sebe respektuje, chová se k tomu rozumně a ohleduplně, bere si co opravdu potřebuje a šetrným způsobem, zkrátka žije v propojenosti se svým přírodním prostředím.

    Tenkrát se tím kořistnickým pohledem na svět nakazili nevzdělaní lidé s malým rozhledem, kteří si vůbec ani omylem nedokázali představit, že by přírodní svět mohli "spotřebovat". A tak v té haluzi mohli v klidu žít a rozvíjet ji pár tisíc let, než se začlo projevovat, že její čas dochází... A nejprv se nejspíš nakazili vládci, kterým se líbila představa větší a větší moci....obyčejní lidé ještě mraky generací žili s přírodou, a odtržení od ní se víceméně dokonalo až ve 20. století.. A možná i to se muselo stát, protože dál už není kam, dál už se to musí změnit, a už to začíná docházet hromadně opravdu hodně lidem.....

    tak to byl asi hodně hodně volnej pokus o shrnutí ;)....spíš asi myšlenky a dojmy, co mi z toho vyplynuly, než že by tam doslova tohle psal Quinn ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK:
    YMLADRIS:
    STRYX:

    pokousel jsem se tomu nejakou dobu venovat, ale pres ten styl se proste prenest nedovedu, nedojima me to, neprobuzuje to ve mne zvidavost ohledne tematu, nudim se u toho a marne hledam neco hmatatelneho. vzdavam to.

    presto neverim tomu, ze neni mozne obsah sdeleni prekonvertovat do jine podoby. imho to mozne je, mozna to ztrati svoje kouzlo, z krasne literatury se stanou syrova data a prestane to cele fungovat. ale urcite je imho mozne cele gro prevykladat pouzitim jinych prostredku.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LOOK
    LOOK --- ---
    moje reakce na 'prednasky' ze Story of B (konec knihy), ktere mi byli kdysi (cerven) doporuceny jako sumarizace Quinnovych myslenek:

    * autoruv styl mi nesedi, prilis rozvlacne, pomale, opakuje samozrejmosti nekdy az k zblbnuti dokola, neustale jsem uvazoval, jestli je to natahovani poctu normostran, nebo zacilenost na ctenare lehce podprumerne inteligentni...

    * sem tam lehka ekvilibristika se slovy, ucelovym pojmenovanim veci/jevu, argumentace kruhem apod. v beletrii se to asi da snest, no..

    * samotny obsah vcelku zajimavy je, ale jako nic svetoborneho ho neshledavam, resi tam (imho) jen dve hlavni temata: 1) vznik a problemy prelidneni a jeho pricinu system zemendelsvi nasich predku (od cca 10k let pred nl), a 2) ze jsme zapomneli na to, ze takhle nezijeme odjakziva, ze jsme pred tim desetitisice let zili v sberacsko/loveckych kmenech (to tam honosne nazyva "Great Forgetting"..:).

    * v zaveru je naznak nejakeho reseni, kdy se prednasejici (B) postuluje do pozice neceho jako proroka teto tisice let zamlcovane pravdy, ale zadne reseni nenabizi. (mozna v dalsich knihach?)
    LOOK
    LOOK --- ---
    TLUSTEI: super, dalsi osvecovaci video bez jakehokoliv popisu o co jde, uz uz se jdu na nej podivat .....
    (PS: ironie)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam