• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: mineno, nemam zadny etalon ktery by vedel zda je lepsi GPS nebo hruklidnuki. Ale - jako kazdej genomem - propaguju sebe a svoje hodnoty. Zastanci hruklidnuki maji moznost mne infikovat jejich memem, pokud jej chteji zachovat..

    A to je, co je podstata zivota - soupereni.
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Jak prosimtě? :)

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PIZI: ona neobhajuje "cestu rustu", ani "tento stav jako jediny pravy" - tvrdi ze je rada za "inovativni geny" u lidi - tj. ze jako lide chceme prijit vecem na kloub a pak zjistenych znalosti vyuzivat = to se neprici jinemu usporadani spolecnosti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: no ale nas seznam vynalezu mi (mne osobne - jsem tak udelana) dava lidske stesti

    PIZI
    PIZI --- ---
    Zaznívají tu věci jako, že jsem ráda, že máme GPS a proto je dobře, že jsme šli cestou růstu. Hmmm. Jenomže zároveň nemáme hruklidnuki, protože jsme šli cestou růstu. Jenomže to nikomu nechybí, protože o tom neví. Kdybys o existenci GPS nevěděla, tak po něm nesmutníš. Hájíš uspořádání společnosti tím, že vedlo k současnému stavu. Přitom jiné uspořádání by vedlo k jinému stavu, ve kterém, by existovala Ymladris hájící tamten stav jako ten jediný pravý, protože bez něj by neměla hruklidnuki a bez něj by život byl hrozný. Podstatné je lidské štěstí, ne seznam vynálezů.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jeste ke vcerejsi diskusi: ja nepotrebuju bio veprove. Ale nechci totok:

    A kolik se dá do drůbeží šunky dostat vody? Jeden z výrobců přídavných směsí inzeruje na webu směs pro "nástřik 80 %". "Znamená to, že na jeden kilogram masa navážete v šunce 80 deka vody, tedy osmdesát procent jeho objemu," ujišťuje mně docentka Míková, že informaci rozumím správně. Dodává, že u šunky není problém, aby se kilogram masa "naředil" kilogramem vody. Samozřejmě nikoliv čisté, ale obohacené třeba o fosfáty nebo hydrolyzovaný protein.

    Karmínový glutaman

    Aby vodou naředěná kuřecí šunka nechutnala jako umělá hmota, je třeba kromě koření přidat další "éčka". Tentokrát z kategorie dochucovadel a barviv. "Třeba glutamát dodá masu ,masitou' chuť," listuje seznamem "éček" docentka Míková.

    Naopak pro zjemnění chuti může výrobce do šunky přidat třeba maltodextrin nebo dextrodyn, přípravky vyrobené z kukuřice. Mezi vzorky, které jsem během práce na článku shromáždila, dodával maltodextrin "jemnou chuť" třeba drůbeží mortadele nebo křehčenému kuřecímu prsnímu řízku.

    Stejně vyladěné jako chutě jsou díky "éčkům" také barevné odstíny masných výrobků. "Do masa se přidávat nesmějí, ale do uzenin ano," vysvětluje pravidla Kamila Míková. Používají se buď látky, které stabilizují hemoglobin v mase, nebo jednoduše barviva (viz rámeček Průvodce "éčky").
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Jediný způsob, jak koupit maso, které není nastavované vodou, je vybrat takové, jež nemá na etiketě kolonku „složení“. V tom případě se výrobce zaručuje, že je to pouze maso bez jakéhokoliv přídavku.

    http://life.ihned.cz/c1-52918040-pravda-o-kuratech-na-pultech-ceskych-obchodu-proc-misto-masa-platime-za-vodu
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: myslim ze tema inovace mame zakodovanou od nepameti, jen se nekdy nemohla tak projevit a zajiste i vznikali spolecenstvi ktere se od inovaci odklonili ..

    :: OSEL.CZ :: - Luk byl revoluční vynález
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=3706

    Archeologické nález svědčí o tom, že pravěcí lidé měli „vývojové dílny“, v nichž hroty k šípům zdokonalovali. Tým amerických antropologů vedený Lee Lymanem z University of Missouri studoval technologické inovace, jež se odehrály ve výrobě hrotů k šípům poté, co se luk dostal do arzenálu severoamerických lovců.
    „Pro tehdejšího člověka byly technologické změny a inovace klíčovou záležitostí,“ říká Lyman.


    .. domnivam se ze o nasich predcich vice nevime nez vime, zname jen tu cast historie kdy se valcilo a terorizovalo - to ze paralelne s tim mohli na jinych castech sveta zit v pohode nevidime ..
    .. no a pak zname poslednich par tisic let zejmena nabozenskych totalit a rozhodne jsme se treba z katolicke totality uplne jeste neprobrali, porad jsou v nas vzorce mysleni ktere se indoktrinovali stovky let po generace atd. :-)
    .. nevim jsem stale optimista, lecos uz se zmenilo (radu veci ktere byli napriklad i huxleym povazovany za utopii jsou dnes skoro samozrejme) a lecos se jeste zmeni, osobne se nevic bojim vylejvani vanicky i s ditetem (ve stylu "Hitler nosil boty, takze boty jsou spatne - budeme chodit bosky")
    .. to uz se ale moc rozepisuju, hodne me prave trapi jak nekriticky alternativne smyslejici lide prejimaji tvrzeni z kategorie "nekteri lide rikaji" a jako clovek delajici ve vyzkumu doufam ze budu moc nektere uplne blbosti moci vysvetlit - coz vlastne delam stale, jen nyx je hodne polarizovanej a rovnou sem lide vstupuji s tim ze maji hotovej "spravnej pohled na vec", bez jakehokoliv kritickeho mysleni :-) .. sorry to je takovej povzdech
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: Myslim ze se nekde prepnul nejakej gen ci co a spustila se retezova reakce, ze nam dava reward novelita. Co je zname, stare, je nuda.

    Americani to maji vyhrocene, jejich predchudci jsou lidi kteri zanechali veskerou jistotu za sebou a sli do neznama jen v nadeji ze novelita bude fajn...

    ... takze ted mame GPS zalozene na teorii relativity :). (Cimz myslim, jsem moc rada ze se ten gen prepnul)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ... nebo treba Cina, ve ktere se o kreativite nikde nedozvis, jen te tam nauci jak vyuzit to co uz vymyslel nekdo jiny.

    jenze sedmimiliardove lidstvo neni jeden kmen, kde staci, aby staresina se samanem rekli "toto pochazi od samotnyho rohatyho" a vsichni dali pokoj.
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Amishové zase mají opatrný systém zavádění novinek. Nejprve to zkouší na vybraných jednotlivcích, ti reportují své zkušenosti nějaké radě starších a ta pak dále rozhoduje o rozšíření.
    TYET
    TYET --- ---
    PIZI: vždyť to snad poznáš, sotva to rozklikneš, jestli jsi to už viděl/a
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tuhle jsem si cetla dalsi poznatky o tech Piraha people, to je normalne kmen, kde maji kulturni tabu byt zvidavi a nespokojeni. Oni proste NIKDY nedelaji nove veci... jednou si tu novinku vyzkousi a pak reknou Toto my nedelame.

    Neuveritelne, co kultura dokaze udelat s psychikou. V pripade zajmu si vygoogli.
    PIZI
    PIZI --- ---
    TYET: Těžko říct, když nenapíšeš o čem je.
    TYET
    TYET --- ---
    tohle je moc pěkný video, možná znáte: http://www.youtube.com/watch?v=mrFkkgb1cUE
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: ma napadol jeden indiansky citat z jungovej knihy: „Běloši stále něco hledají," řekl náčelník. „Co vlastně hledají? Zdá se, že pořád něco chtějí. Jsou stále neklidní a nespokojení. My nevíme, co chtějí. Myslíme si, že jsou šílení."
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: a i kdyby k takovemu filosofickemu obratu doslo, kreativnich a zvidavych a vecne nespokojenych lidi se proste nezbavis.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: mockrat jsem premyslela cim je dan rozdil treba cesi/cikani. Cikan je Nechavajici - proste zije v ekosystemu a obcas si z nej neco vezme, ale nema v povaze neco vytvaret, menit, neceho dosahovat. Cech ("mainstremovy euroamerican") je podle mne hnanej kreativni silou sve mysli, furt mu vznikaji nove konstrukce co by se dalo jeste udelat a projikuje je ven na svoje okoli. Souhlasim ze mockrat se do toho nepekne zamotal. Ale ja ty Takers chapu spis jako Creators - stale komplikovanejsi tvoreni. Nevidim filosoficky obrat ktery by nas donutil prestat a nechat veci, jak jsou.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    fakt zajímavý, co si v tom kdo hledá a co tam nachází... ještě teda upozornění, že Quinn to v dalších knihách (story of b, beyond civilization) rozjíždí z dalších úhlu a na některé věci dává i odpovědi - Ishmael je takové naťuknutí... ale fakt mně fascinuje, jak to někoho dostává a jak se tím jiný dostávat nenechává, připomíná mi to šalvěj :))
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: tiez si nemyslim, ze je to zrealizovatelne na urovni celeho sveta, lebo ta rozmanitost vramci ludskeho myslenia je tiez prejav prirody/vesmiru/zivota, takze hovorit zite "takto" - nech to znamena cokolvek je hlupost. Ta kniha ma zaujala skor ako taky velky nadhlad nad to cele ako sa sprava ludsky druh vramci celeho toho systemu ktory tu na planete je.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam