_BENNY: To, co popisuješ, je klasická extrapolace dneška na celý zbytek času. Ano, samozřejmě. Když dnes o půlnoci zavedeme všeobecný nepodmíněný příjem. VNP. Tak zítra mraky lidí sedí doma a nedělají opravdu nic pro druhé. Co mě ale na tom právě zajímá je to, co se bude dít pak. Vydrží ti lidé takto nic nedělat až do smrti? A jejich děti taky a furt pryč? Neobjeví se nové věci díky tomu, že je to po čase přestane bavit? Že budou mít nějakou touhu po seberealizaci a seberozvoji, jak to tvrdí Maslow? Ten přece říká, že ty vyšší potřeby nastupují až po uspokojení těch nižších. Nižší by uspokojil VNP. Zajímá mě, co se stane ve světě, kde neuspokojené budou ty vyšší.
Z debat s lidmi okolo mě se často dozvídám, že lidé jsou lapeni v kolečku vydělávání na základní potřeby a nemají čas přemýšlet o těch vyšších. Bývá to třeba ve formě tvrzení, že kdyby mohli rok dva nic nedělat a jen hledat co je baví, třeba by našli něco co je naplňuje z podstaty, ne jen penězmi. Něco co by dělali pro svůj dobrý pocit. JEnomže dnes na takové hledání není čas, nebo nezbývá energie po návratu z práce. Já mít dost peněz, tak taky rozhodně v první fázi nedělám nic. Vstávám si v kolik chci, nic nemusím, pohoda, ale myslím si, že to je nutná podmínka, pro nalezení další fáze, která už zahrnuje i nějakou činnost.