• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Okej, to byla zbytečně extrémní hláška. Uznávám, že samotná idea supermarketu, jako místa, kde nakoupíš všecko na jednom místě, a s dlouhou otevírací dobou, je docela praktická.

    Pokud by se projektovaly a stavěly ekologicky, prodávaly by se tam užitečný a kvalitní věci, a celá věc by skutečně sloužila komfortu zákazníka, jsem pro. A v takovém zařízení by pak samozřejmě bylo i smysluplné a radost pracovat. Takže ne, nemuselo by se to rušit...ale úplně předělat.

    Ale.....myslím, že mega multi dodavatelé by nemuseli nutně být. V tom velikém domě s teplem a světlem a otevírací dobou do deseti by svou produkci jistě rádi prodávali místní obchodníci a producenti ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: jeste bych pridala slevy (kdyz se prodej organizuje ve velkem, a hodne lidi se "dohodne" ze chce mandarinky, da se to poresit levneji nez jednotlivy prodejce na trhu) a stabilni sortiment - nemusim shanet.

    Kdyz si vzpomenu na 80. leta ;-) volim supermarket. Ucinek donucovacich technik na sobe nepozoruju, proste kupuju co chci a nekupuju co nechci. Radio Tesco zpravidla hraje mainstream hudbu ktera je mi prijemna :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Obejít bych se obešel téměř bez všeho co dnes existuje. V tom problém není. Musel bych přestavět způsob jakým nakupuji, pravděpodobně by se nakupování stalo důležitějším, protože by vyžadovalo hodně plánování předem a asi by trvalo déle, atd...
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Teplo, světlo, samoobsluha, takže nejsem odkázán na to, že mi vybere prodavač, nikdo se za mnou netrpělivě netlačí ve frontě a nenutí mě rychle si vybrat. Otevřeno když mám po práci. Všechno na jednom místě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: komfort ? tím myslíš všechny ty manipulační techniky, jak tě oblbnout, abys toho koupil co nejvíc?

    vůbec nevidím, kde je na trhu menší komfort, taky si vybereš co potřebuješ na jednom místě.
    pokud je zima, může to být pod střechou, jinak čerstvej vzduch = luxus :)

    v supermarketu se mi ze všech těch tlaků na člověka dělá tak zle, že necítím komfort teda vůbec žádnej, jen akutní diskomfort
    asi jsi odolnější a tolik ti to nepřijde, ale věřím, že by ses bez toho "komfortu" taky za chviličku klidně obešel, kdyby nebyl
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Nechyběla by mi většina zboží, které tam je, ale chyběl by mi ten komfort nakupování.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: zrušit supermarkety, jak říkáš, by mi přišlo jako docela dobrej počin
    stejně 99% věcí, co se tam prodávají, je totálně k ničemu

    na prodej surovin na vaření, zdravý lokální zeleniny a ovoce, a těch pár věcí od drogerie, co opravdu potřebujeme, úplně stačí trhy

    ty obrovský baráky akorát vysávají a zatěžují svoje okolí a produkují hory odpadu, vyčerpaný otroky a vycuclý návštěvníky
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: lol ;)

    úplně souhlasím s většinou toho co píšeš

    myslím, že tady došlo k drobnýmu nedorozumění a zdánlivý srážce dvou hledisek, který vůbec nejsou protichůdný

    Podle mě teda největší tamas je nesmyslná sedavá práce v umělým prostředí, ze který člověk je tak vyčerpanej, že doma už není schopen něčeho, co by smysl mělo.
    Takovou práci bych nezaměňovala s činorodostí nebo aktivitou.

    A naopak, přesně ty aktivity, které ty propaguješ, se v naší společnosti obvykle za práci ani nepovažují....samozásobitelství, komunitní aktivity,spolupráce - to jsou věci, na které člověk potřebuje ENERGII a ČAS, a pokud nepotřebuje nutně být za něco placen, docela to přispěje k tomu, aby tyhlety věci měl.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JUNIPETRUS: zajimal jsem se o to hodne kdyz se to tu vice obevilo pred par lety. zkusenosti s tim nikdy mit nebudu, pac takovou latku (bělidlo) do sebe proste nedam. cela metoda mi prijde strasne podezrela a vlastne neexistuji zadne podklady mimo stranky tech co to marketizuji. neni vyzkum, klinicke testy, a ty megalomanske tvrzeni (tisice vylecenych z vseho mozneho) jsou prinejmensim sporne (spise vylozene lzive). Na druhou stranu, kdyz budes verit ze to funguje, asi to ucinkovat muze, jako ostatne vsechno.
    Dle teorie uvadene propagatory by mms melo prinejmensim tak mimochodem produkovat nezdrave mnozstvi volnych radikalu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    co si myslite o tomto? http://www.czmms.net/
    Mate s tim nejake zkusenosti?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: a jak definujes kolik dane uzemi uzivi lidi? :-) Mineno, zemedelstvi je povoleny anebo to uz je taky civilizacni zlo, ktere lidi odvadi od kontaktu se Skutecnym zivotem (TM)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: pokud ma typek pravdu - ze OWS proste chteji prostor kde by se citili lidi jinak, lepe .... tak to dopadne jak protesty v 60. letech - rozdame si kvetiny, a pak to pujde tak nejak do ztracena.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Mimochodem, tady v té nedávné adoraci tamasických "kvalit" vykyslosti a vyzevlenosti ad mortem se nějak zapomnělo na tatíčka Buddhu a ty jeho vznešené pravdy :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: https://www.commondreams.org/view/2011/11/11-7

    _BENNY: Nemusí být nutně pravdou. Když podnikatel uvidí, že to je model, kde se peníze využívají efektivně, tak do toho třeba i půjde. (Pokud je sociálně odpovědný, což naštěstí není naprosto výjimečné - viz Bernard, Janeček, možná i Babiš, atd.)

    YMLADRIS + _BENNY: Automatické uspokojení základních potřeb je past jak sviňa. Už dnes máme generaci dětí, co si myslí, že se maso vyrábí v supermarketu a že kráva je fialová a dává čokoládu. To, že pak v druhém plánu nastupuje různý přírodopis, environmentální výchova a kdovíco ještě, kde se dětičkám říká něco o půdě, přírodě, zemědělství atd., je fajn, ale pokud to zůstává na úrovni dvou teoretických přednášek ve škole a jednoho testu z našprtaných telefonních seznamů, tak žádný zázrak. Podle mě zážitek toho, že to jídlo a jiné základní potřeby pocházejí z přírody a k jejich obstarání je něco potřeba a nějaká práce k tomu, atd., je dost důležitý. Dát každému dost peněz, aby si mohl vše kupovat v supermarketu, je cestou do pekel. Ostatně proč bych dělal v tom supermarketu, když mám dost peněz na to základní? Všichni se budou chtít tak "seberealizovat", že se zruší supermarkety kde nebude mít kdo pracovat a většina dalších dnešních institucí, protože tam lidi nebaví makat. Ale je pak otázkou, jestli bude stále takový nadbytek.

    Osobně se domnívám, že na daném území by nemělo žít víc lidí, než je toto území schopno uživit. Pokud je nutné systematicky dovážet potraviny k uživení populace v daném místě, tak je to zásadní chyba z mnoha důvodů, které tu teď nebudu rozvádět. Dnes je to krom globálního obchodu zkomplikované ještě totální závislostí na fosilních palivech kdovíodkud.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    neco k tem svobodnym firmam...

    Cesta k úspěchu firmy: Neuplácet benefity a nespoléhat na management! | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/cesta-k-uspechu-firmy-neuplacet-benefity-nespolehat-na-management
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: ani ne :) (leda snad jako ilustrace kam zidaka gaimana tato strategie privedla - do manzelstvi s amandou palmer :) je to proste chytrej kluk.. a divoka zena = archetypalni kombinace, rada se na ne koukam)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: picture is related?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    You once said that your biggest influence, for your writing, was punk rock—the idea that you could do something just by doing it.

    It still is. You have to be willing to make mistakes, and you have to be willing to make mistakes in public. Sometimes the best way to learn something is by doing it wrong and looking at what you did. When I was 15 going on 16, punk rock, the idea of here’s a chord, here’s another, here’s one more chord, now form a band, is one that sort of always stayed with me. I remember recruiting the drummer in my punk band because he used to hit things. And he used to hit me! [Laughs] I thought, If he’s really good at hitting me, he’s obviously got a lot of aggression. I sort of sidled over to this guy, who later became my best friend. Up until this point, he had been somebody who punched me on the way to class. And I said, you want to be a drummer? He said, oh yeah I want to be a drummer. So I said, cool. I’m starting a punk band. He said, great! We’ll start it in my parent’s garage. It still seems to be the smartest, most glorious way to do anything: You do it. People who want to be writers say, what should I do? And you say, write! [Laughs] And they’ll say, then what? And you say, well, finish things! And they say, well, then what? Well, write something else. That’s how you do it. If you do it over and over, sooner or later you’re going to be writing stuff that’s publishable. And if you keep doing it, you’ll probably get fairly good. You have, you know, a million lousy words inside you, and you’ve got to get them out. I think there’s something very real and very true in that. How do you do it? You do it. Look at other people. Learn everything you can from everywhere. The most important thing is to do it.



    (Neil Gaiman, luckiest bastard alive)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: Jo ok. Toz treba objevime ropu 2.0 ci tak neco a kazdej obcan z toho bude dostavat dividendy... (tusim neco takoveho maji na Aljasce?).

    Ja s tebou souhlasim, ze ve spolecnosti, kde neni nutne pracovat, muzou kvest ruzne ty obcanske vymozenosti a tvorba a kdesicosi, protoze lidi maji cas; takze muze vzniknout spousta zajimavosti. (Jak jsi psal - dovolili jsme intosum myslet a jak nas to rozvinulo.). Na druhou stranu ale v tech krajich kde neni prace (Jeseniky...) a lidi cele dny nemaji co delat to zrovna nevypada ze by nejak bujela kreativita a pospolitost, ze by ten volny cas nejak fajn vyuzili. Cili mozna je to tak, ze kdo ma co svetu dat svou divnou nekomercni cinnosti, tak to proste dela... a ono to nejak dopadne. treba kdyz bys zacal ucit, najednou by ti pristal grant od nejake nadace. Analogie, vsem detem se v moderni dobe umoznilo aby laskovaly s umenim, ale neznamena to ze plosne z nich padaji hudebnici a vytvarnici...

    Urcite by to byl zajimavy experiment. Tot tak vse.

    Kdyz ti staci 15k, co zkusit najit praci na polovicni uvazek? VYmysli nejakou story ze se musis starat o starnouci matku a vic pracovat proste nemuzes, a obchazej tak dlouho az neco sezenes...
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ještě k tomu, že stát vyplácí NZP. NZP se vyplácí plošně všem občanům, včetně dětí. Všem, i těm kteří pracují. Prostě úplně všichni ve státě dostanou každý měsíc stejné X. Komu to stačí, nepotřebuje víc, komu to nestačí může si vydělat svou prací další peníze k tomu X. Vyplácí se bez ptaní, dokazovaní, prošení, není žádná komise které by rozhodovala o tom, kdo je hoden, atd. To x dostávají i ti největší milionáři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam