• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: krajni zjednoduseni, zareaguju podobne


    ma nekdo pocit, ze tohle je reseni onoho problemu?

    OGMIOS: jenze to je prave to - proc by to mel vubec clovek domyslet? bobr snad domysli co svym skutkem zpusobi? schopnost bytosti dohlednout nasledku svych cinu se lisi, ale je nejak omezena u vsech. uvedomovat si vsechny nasledky vsech svych cinu naopak povazuju za neprirozene, nenormalni a proti prirode. mi potkani napr. nikdy nepochopi, ze kdyz si rozkousou tkaninu na ktere odpocivaji, tak z ni spadnou a uz v ni uz nebudou moct lezet. ale nemuzou si pomoct, proste to musi rozhryzat a pak zit v bordelu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: pravda je ze lidi zacli stavet v zaplavovych oblastech, coz je nasledek domyslivosti. pokud by lidi respektovali jednoducha pravidla prirody tak by vedeli ze to je zaplavova oblast, jenze lidi stavej jak smyslu pominuty a jeste ke vsemu tak ze ty baraky vubec nepocitaj s vodou a pak lidi cumej. reky nejsou staveny tak aby byly rovny a odtekly co nejdriv, to dela clovek, reky jsou staveny tak ze delaj meandry a maj prostor kam se rozlejt. rozumnej clovek kterej zije v souladu tohle vi a bydli podle toho. rozumnej clovek nedela obrovsky pole a nestavi skladiste na milionech ctverecnich metru tak ze se voda splachne a nevsakne. Vaclav Klaus je ignorant, je tak zabednenej ze nevidi nic jen tu jeho ekonomiku. on je presne ten typ ktery nam tu nasrali na hlavu s prominutim. a u tebe mi prijde ze vybiras jednotlivy priklady kde neco nefunguje a nestavis je do svetla proc to nefunguje. vis, ten kruh prirozeneho radu veci je nerespektovan a narusen a tudiz jsme kde jsme. pokud bychom to chteli obnovit tak to bude trvat dlouho a stejne se nam to nepodari rptoze my lidi nevime jak to obnovit a dostat prirodu do rovnovahy, to vi jedine priroda sama a ty to bude trvat nez se obnovi prirozenej rad veci.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Možná je lepší říct to obrázkem:

    Máte pocit, že tohleto celé je v zájmu někoho? Kohokoliv, na tom obrázku?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY:
    KERRAY:
    Ale chca nechca jsme pořád antropocentričtí. Nechceme, aby člověk vyhynul, protože to jsme MY, a k tomu všemu, co jsme tu stvořili a tvoříme, máme připoutanost jaxwiňa. A je to podle mě v pohodě, protože antropocentrickým argumentacím, proč udržovat přírodní diverzitu, podle mě oslovím víc lidí než když budu hovořit o intrinsic hodnotě přírody. To popírání antropocentrismu a argumentování zájmy přírody a vydělování člk z ní mi přijde jako projev určité psychopatologie. Člověka nelze z přírody vydělit. Ochraňuji-li přírodu, ochraňuji sebe. Ochraňuji-li sebe, ochraňuji přírodu. Problém je pouze v tom, že se domíváme, co ochraňujeme či podporujeme, a přitom děláme něco úplně jiného -- této krátkozrakosti se říká jednoduše "nevědomost".

    A propos. Z mého pochopení Buddhova učení mi vychází, že ochraňovat člověka je dobré z toho důvodu, že vzácné lidské zrození je vozidlem k nirváně, kdežto ti, na které se vzácné lidské tělo nedostalo, tu šanci mají poněkud omezenější. Má-li bódhisattva zájem přivést k osvobození všechny cítící bytosti a uvědomuje-li si zásadní význam lidského života jako prostředku jak se k tomu přiblížit, mělo by v jeho zájmu být podpořit další existenci lidstva.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Degerace v čase nebo pomíjivost je přirozená věc nebo absolutní zákon, se kterým asi těžko pohneme. Všechno co vznikne, trvá a zaniká. Civilizace, příroda, vztahy nebo blecha. Jediný co můžeme zhruba dělat je třídit odpad, nejezdit autem, neplýtvat jídlem a pomáhat potřebným a u toho sledovat, jak to jde globálně všechno do prdele. :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: nekdo vidi pokacene stromy a vylite reky z koryt a nasledne povodne, a nekdo jiny, jako napr. Vaclav Klaus, nikdy zadne niceni prirody clovekem nevidel ;-) proc myslis, ze zrovna clovek s tou prirodou v souladu nezije?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: ale on zije v souladu s prirodou. nebo si ho videl znecistovat zivotni prostredi? to ze kaci stromy a pouziva je na stavbu vidim je co proti prirode? znamena to ze ten les zmizel uplne? nebo to jen vadi lidem ktery ty lesy obhospodarujou? to je rozdil jestli je neco proti prirode a nebo proti cloveku :D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    T6MA: Ne, lidé taky ne vědomě. Přeceňuješ lidi.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JUNIPETRUS: Je to jen hypotéza neasi. Ale dost přímočará: Skořápky obsahují hodně vápníku, se stravou chudou na vápník slepice konzistentně přejdou k vejcím s blánami a se znovudoplněním vápníku se obnoví produkce normálních vajec. Je zcela adekvátní se přece domnívat, že to spolu souvisí s vyšší pravděpodobností, než jiná příčina. (O níž bych taky mohl formulovat hypotézu.)

    Na toho Kervrana se ale mrknu, je to pro mě novinka.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: a proc bobr nedokaze zit v souladu s prirodou, kdyz uz nema zadneho prirozeneho nepritele, stejne jako ho nema clovek?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: pokud zminujes bobra, tak zaprve po prechodnem vyhubeni nejen bobra ale i jine zvireny nema bobr na nasem uzemi prirozeneho nepritele a tudiz se muze mnozit vostosest. a za druhe lide dneska zijou v oblastech kde drive tolik nezily, stavej hraze atd a ted do toho prijde zpatky bobr a ejhle obsazuje teritoria prihodna pro bobri zivot a lidi najednou reptaj jak moc bobr skodi. takze vztazmo k oboum bodum, je na vine clovek. se spoustou dalsich veci to je stejne tak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    T6MA: jakoze kobylky nemaji vedomi? s tim se mi nejak nechce souhlasit. asi nam nevypocitaji diferencialni rovnice ani neslozi basen, ale ze by nevedely co a proc delaji?

    navic, je tedy rozum proti prirode nebo neni? bud je problem v tom, ze narozdil od zvirat premyslime moc a uz jsme utrzeni od reality a od prirody nebo je rozumove chapani v souladu s prirodou a pak se tedy nemame za co mrskat.
    T6MA
    T6MA --- ---
    _BENNY: rozdil mezi lidma a kobylkama je v tom, ze kobylky se do ty zkazy nezenou vedome. lide ale ano. a to s rozumem a vedomostmi co mame nedava moc smysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: mikroorganismy, napr. viry, se premnozuji i bez zasahu cloveka, pouze na nem parazituji. parazitovat na necich zdrojich a plundrovat je je v souladu s prirodou nebo jsou biologicke viry podobne spesl jako clovek? a co bobri, kteri nici nase lesy? :D

    myslim ze to niterne presvedceni, ze se svetem neni neco v poradku, je cloveku tak nejak vlastni at se deje co se deje, coz se tyka nejen zastancu systemu, tak bojovniku proti nemu.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: otázka spíš je, proč se kobylky a králící přemnožují, většinou to bývá kvůli nějakému zásahu člověka...ale obecně je asi jasné rovnítko, že pokud budu mít přesvědčení, že svět (a život v něm) je nehostinné zlé místo plné predátorů nenasytně a bezohledně požírajících v nesmyslném koloběhu jeden druhého, tak to ospravedlní mou potřebu toto místo zkrotit a podmanit si, vnést do něj onen potřebný řád, který tam očividně není...což je to, co děláme...a jaké to má výsledky taky vidíme....takové to základní přesvědčení, že se světem není něco v pořádku, a my jsme tu od toho, aby jsme ho opravili k obrazu svému
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: jo, to asi jo, taky mám dobrej pocit z toho, že až pochcípáme, tak se to tu s trochou štěstí dá zase dokupy :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: a to stejne se prece tyka cloveka ne? az bude clovek vyhuben, za par let nikdo nepozna ze tady nejaky byl (viz ty ruzne dokumenty popisujici za jak dlouho bez cloveka zchatraji dalnice, budovy atd). imho situace uplne stejna.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: no, prostě tam toho pochcípá víc, ale za pár let už (většinou) nepoznáš, že byl nějakej problém :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: a nez pochcipaji, tak zplundrujou celou krajinu, coz je prece v souladu s prirodou, nebo neni?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: tím, že po přemnožení pochcípají
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: jak premnozene kobylky a kralici smerujou k rovnovaze? nesmeruje k rovnovaze spis samotny fakt, ze jsou zdroje omezene?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam