• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: To jsou zase spíše statistiky ukazující, že tam mají hodně dětí a tak jim jejich věk snižuje medián věku.

    Life Expectancy PowerPoint - Gapminder.org
    http://www.gapminder.org/downloads/life-expectancy-ppt/

    Tohle je pěkná prezentace na téma průměrného věku dožití od Hanse Roslinga (znáte z TEDu)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: memy jsou dulezite, ale prece zase nebudeme cloveka redukovat na otevrenou schranku ktera jenom ceka na to ktery spatny duch jej posedne. to uz clovek nema vlastni rozum, svedomi, zodpovednost, hrdost..? supermarkety prece mohou dal stat, my muzeme dal chodit do prace a cas od casu az nam z toho hrabe odjet na dva tydny na dovolenou, nemusime utikat nikam do Jemenu a ona transformacni revoluce muze probihat tady a ted na memeticke urovni. nase spolecnost si s tim umi poradit, pokud se pinklove nastvou a reknou ze 12tky uz hoblovat nebudou, tak se s tim byznys nejak vyrovna, tak jako se s tim vyrovnal na jihu (siesta, maňana). ta zmena by prece mela prijit zdola.
    STRYX
    STRYX --- ---
    PIZI: Je pravda, ze je to statistika i s jejimi typickymi neduhy. Co me napada pro dokresleni situace je uvest nejake demograficke srovnani.

    CIA Fact book : FIELD LISTING :: AGE STRUCTURE
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2010.html





    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Teď asi nerozumím. Asi namítáš něco proti nějakému návrhu na změnu dnešní společnosti. A argumentuješ směrem, že společnost tvoří jedinci, takže jedinci musí pracovat v sobě a pak automaticky vytvoří jinou společnost. Jenomže ona společnost také tvoří jedince. Memy jsou důležité. Je to uroboros.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ano, proste si nejak nedovedou pomoct. potom to je ale spise problem vnitrni nez civilizacni, ne? nejak se mi porad nechce smirovat s myslenkou, ze nekteri lidi ke sve existenci nutne potrebuji jinou spolecnost lidi, a to aby se meli po kom opicit, a tedy je nutne nikoliv se zamerit pri hledani problemu do sebe (to by bylo neprirozene), ale je nutne prevychovat vsechny ostatni a zmenit civilizaci ve ktere zijeme, abychom se opicili jinak a lepe. slovy YMLADRIS zbourejte supermarket, protoze ja si nechci kupovat coko tycinky ale ono mne TO nuti.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zkusil bych úvahu směrem: (alegorie) - Jím ne proto, že mě baví jíst, ale proto, že mě nebaví umírat hlady.

    Ti lidé mohou dělat věci ne proto, že je baví, ale proto, že nedělat je jim připadá jako větší zlo. Například se tím mohou vyhýbat nudě a prázdnotě.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ale oni maji moznost se nad tim zamyslet. a pokud je to samotne nenapadne, urcite jim cas od casu nekdo naznaci, ze neni nutne delat vsechno co delaji ostatni. kdyz jsem se o tom bavil s nekolika lidmi (proc delaji veci ktere delat nemuseji a pak na to nadavaji?), obvykle mi bylo receno, ze muj zivot musi byt hrozne moc omezeny/smutny, kdyz neco takoveho taky nedelam. z toho vyvozuji, ze je to svym zpusobem bavi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Slovo ráda bych užíval opatrně. Mám pocit, že hodně lidí soutěží bezmyšlenkovitě, proto, že to dělají ostatní, ne proto, že by to dělali rádi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: Life expectancy je zaludna velicina, protoze neudava kolik se tam doziva vetsina lidi, ale udava prumerny vek, kdy tam lide zemrou. Kazdy mrtve dite, ti takovy prumer hodne zmensi, protoze hodnota jeho veku je nizka. Lide se v africe dozivaji take 70, ale diky vysoke detske umrtnosti maji prumerny vek nizsi nez je to nase cislo. Ale to je hlavne kvuli te detske umrtnosti, ne proto, ze by tam vetsina lidi umirala ve 40.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: spis vetsina lidi po necem takovem netouzi a stresuje se rada, protoze rada s ostatnimi soutezi, rada se predvadi ve spolecnosti s novymi drahymi vecmi, rada se dopravuje sem a tam a nasledne rada nadava na vzniklou ekologickou stopu.
    STRYX
    STRYX --- ---
    OGMIOS: Jestli to nebude tim, ze ve zbytku sveta se lide vetsinou veku, kdy by dostali rakovinu nedozijou.

    Kdyz si srovnas Cancer incidency by age



    tak zjistis, ze vetsina pripadu se odehrava ve veku, ktereho se dozivaji lide prevedsim v te zapadni civilizaci.

    WORLD LIFE EXPECTANCY MAP
    http://www.worldlifeexpectancy.com/world-life-expectancy-map
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Good for you, leč není to jejím cílem, spíše nezamýšleným důsledkem. Většine ostatních to neumožňuje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ja mam moznost se davu zcela vyhnout a svuj zivot zit temer bez kontaktu s lidmi. socialno si odbudu na internetu a lidi pak uz k nicemu nepotrebuju :) nemusim ani nikam nutne cestovat, neni to nezbytne, muzu cely zivot prosedet na zadku a nebyt stresovany nicim jinym nez sam sebou. tato civilizace mi to umoznuje.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Stresovat SE (svými myšlenkami), ale co třeba stress z davu, hluku, zápachu. Stres, který je fyziologický a který často ani nevnímáš. Stres z fronty na dálnici, z nedostatku tmy v noci, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: nevim jak ostatni, ale mne zapadni civilizace umoznila se stresovat maximalne tak o to jestli nezapomenu za nejakym prikazem strednik ;) nevim nevim jestli bych byl v nejakem primitivnim kolektivistickem systemu schopen zit tak jak dnes ziju, tzn. nezavisle na ostatnich, coz jsou v mem pripade stresujici faktory ;)

    jak ty osobne pozorujes vetsi rozsirenost rakoviny v zapadnim svete? jezdis casto do sveta a studujes onkologicke pripady na miste?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ale ale, samozrejme ze rakovina je vydobitkem zapadni civilizace, alespon v takovem meritku v jakem je rozsirena. muzete to rozporovat ale to jen mozna proto ze to nechcete videt a nebos e radi hadate :D
    a normalni stress je soucasti cloveka, jenze ze zapadni civilizace je stress vsudypritomnej a to neni zdrave, proste stress se premnozil a co z toho plyne pro stress? jedine to ze si vycerpa zdroje a pochcipa..jo..my jsme ten zdroj a chcipnem se stressem, takze dal mi tvrdte ze je vsechno v poradku v tyhlety ceste zapadni civilizace :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ja se tak k tomu samozrejme stavim, porad je co zlepsovat, ale mel jsem dojem, ze prave o navratech do Afriky, o adoraci primitivniho zpusobu zivota a podobne zde byla rec.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zase černobílíš. Netvrdil jsem, že se dá žít bez stresu. Tvrdil jsem, že je možné mít stresu méně. Ano, chápu, že to bývá něco za něco.


    _BENNY: Myslím, že enviromentální hypotéza rakoviny stále ještě je ve hře. Západní země mají prostředí plné plastů a fastfoodu a v takovém prostředí se možná rakovina vyskytuje častěji. Ano chápu, že se statistiky těžko porovnávají, když v Africe spousta rakoviny není zachycena, atd...

    Zapomeň na rozvojový svět. Bavíme se o negativech, které přináší západní způsob života. Zůstanou negativy bez ohledu na to, zda existuje nějaká afrika. Nevnímej to jako tvrzení, že to máme dělat jako v africe. Vnímej to jako tvrzení, že máme na těch negativech pracovat a ne je popírat s poukazem, že jediná jiná cesta je cesta do Afriky.
    STRYX
    STRYX --- ---
    OGMIOS: Ne, rakovina neni ze zapadniho sveta, kde svoboda je jenom iluze. Ve skutecnosti je rakovina vsude a v zapadnim svete jsou stale nejsvodobnejsi spolecnosti na zemi. Ucit se sice mame toho spousty, ale vetsina sveta toho ma pred sebou jeste vic.

    OGMIOS: Neni to pravda. Evropane zijou prevazne zdraveji. Mnohem zdraveji v celosvetovem porovnani. Srovnej Average life expectancy, Child mortality, Nutrition index.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale hlavne me dostal ten nazor, ze rakovina pochazi ze zapadniho sveta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam