• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Svoboda nestačí. Například omezení násilí by mělo být součástí. Neomezená svoboda vede ke vzniku center moci, následnému užití té moci k omezení svobody, atd...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI:

    Hodne lidi si skutecne definuje uspech skrze vitezstvi/prijeti v ocich jinych. Coz jim tato spolecnost umoznuje a podporuje. Zaroven si ale hodne lidi definuje uspech skrze nezavislost/originalitu - jsem cool v mych vlastnich ocich a nazor ostatnich mne nepodminuje.
    Coz jim tato spolecnost umoznuje a podporuje taky, a troufam si rict ze ve srovnanim s jinyma kulturama hrozne moc.

    Kde jinde bys mohl vyznavat svuj individualismus typu do kmenovych valek a soutezi ja se nezapojuju, ja si tady v klidu ziju svuj originalni zivotni styl?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: nojo, ale stesti kazdy dosahuje jinak, a ti moudri panove, kteri nam ustanovili tento system tak nejak vychazeli z toho, ze predevsim a hlavne svoboda je tou pravou cestou ke stesti. a historici by jim dali za pravdu, uz mnohokrat v dejinach lidstva se za svobodu bojovalo a mnohokrat svoboda slouzila jako ideal nejvyssi.

    jak jinak bys poskytoval stesti ty, kdyz ne realizaci idealu svobody?
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ať si každý dělá co chce to je vyjádření o tom, co je dovoleno. Ale ne o tom, jak je na lidi působeno. Memy, které se majoritně šíří jsou memy o konzumu. Dělej si co chceš a hlavně konzumuj, dosahuj, závoď, buď nejlepší, usiluj, chtěj...
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Naše společnost imho nemá cíl. Cílem by mělo být lidské štěstí. Ne zaručovat ho, ale vytvářet pro něj podmínky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: Podle mne prevladajici kulturni mytus v nasi spolecnosti je postmoderna, tj. at si kazdy dela co chce. A to se ti snazi Benny rict, ze v tomto je nase spolecnost unikatni, nikdy nic takovyho nebylo, takova svoboda svobodne se uhonit k smrti nebo si pohodlne proplouvat. A ze je to kazdeho vec.

    Co je podle tebe cilem/zamyslenym dusledkem nasi spolecnosti?
    STRYX
    STRYX --- ---
    PIZI: A to znamena, ze vetsina spolecnosti neni ve veku zvyseneho vyskytu rakoviny. A ani se do nej nedostane. Nejde vubec o zkresleni stredni hodnoty. To neni klicovy faktor v teto otazce. I kdyz se podivame do te zjednodusene powerpointove prezentace, tak v tabulce vidime, ze zatimco v evrope se do veku kdy vzrusta vyskyt rakoviny dostane 5 lidi z 5 tak v africe je to zhruba 2,5 z 5.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: no prave to tak vypada, ze diky zkusenostem z dvou svetovych a diky modernim vedam toho cloveka zase zredukujeme, protoze rozum je mrtev a vsichni jsme zase jen ten hadr determinovany silnym vetrem, ktery nezmuze nic (...a proto musime centralne naridit to a tamto, abychom cloveka ochranili pred jeho samotnym). toho se bojim.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Pokud argumentuješ proti, tomu, že je nesmysl dělat to tady jako v Kongu, tak souhlasím.

    S tím rozumem opatrně. neurovědy dneska už odhalily tolik biasů, že s úlohou rozumu to vypadá stále bleději.
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: To jsou zase spíše statistiky ukazující, že tam mají hodně dětí a tak jim jejich věk snižuje medián věku.

    Life Expectancy PowerPoint - Gapminder.org
    http://www.gapminder.org/downloads/life-expectancy-ppt/

    Tohle je pěkná prezentace na téma průměrného věku dožití od Hanse Roslinga (znáte z TEDu)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: memy jsou dulezite, ale prece zase nebudeme cloveka redukovat na otevrenou schranku ktera jenom ceka na to ktery spatny duch jej posedne. to uz clovek nema vlastni rozum, svedomi, zodpovednost, hrdost..? supermarkety prece mohou dal stat, my muzeme dal chodit do prace a cas od casu az nam z toho hrabe odjet na dva tydny na dovolenou, nemusime utikat nikam do Jemenu a ona transformacni revoluce muze probihat tady a ted na memeticke urovni. nase spolecnost si s tim umi poradit, pokud se pinklove nastvou a reknou ze 12tky uz hoblovat nebudou, tak se s tim byznys nejak vyrovna, tak jako se s tim vyrovnal na jihu (siesta, maňana). ta zmena by prece mela prijit zdola.
    STRYX
    STRYX --- ---
    PIZI: Je pravda, ze je to statistika i s jejimi typickymi neduhy. Co me napada pro dokresleni situace je uvest nejake demograficke srovnani.

    CIA Fact book : FIELD LISTING :: AGE STRUCTURE
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2010.html





    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Teď asi nerozumím. Asi namítáš něco proti nějakému návrhu na změnu dnešní společnosti. A argumentuješ směrem, že společnost tvoří jedinci, takže jedinci musí pracovat v sobě a pak automaticky vytvoří jinou společnost. Jenomže ona společnost také tvoří jedince. Memy jsou důležité. Je to uroboros.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ano, proste si nejak nedovedou pomoct. potom to je ale spise problem vnitrni nez civilizacni, ne? nejak se mi porad nechce smirovat s myslenkou, ze nekteri lidi ke sve existenci nutne potrebuji jinou spolecnost lidi, a to aby se meli po kom opicit, a tedy je nutne nikoliv se zamerit pri hledani problemu do sebe (to by bylo neprirozene), ale je nutne prevychovat vsechny ostatni a zmenit civilizaci ve ktere zijeme, abychom se opicili jinak a lepe. slovy YMLADRIS zbourejte supermarket, protoze ja si nechci kupovat coko tycinky ale ono mne TO nuti.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zkusil bych úvahu směrem: (alegorie) - Jím ne proto, že mě baví jíst, ale proto, že mě nebaví umírat hlady.

    Ti lidé mohou dělat věci ne proto, že je baví, ale proto, že nedělat je jim připadá jako větší zlo. Například se tím mohou vyhýbat nudě a prázdnotě.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ale oni maji moznost se nad tim zamyslet. a pokud je to samotne nenapadne, urcite jim cas od casu nekdo naznaci, ze neni nutne delat vsechno co delaji ostatni. kdyz jsem se o tom bavil s nekolika lidmi (proc delaji veci ktere delat nemuseji a pak na to nadavaji?), obvykle mi bylo receno, ze muj zivot musi byt hrozne moc omezeny/smutny, kdyz neco takoveho taky nedelam. z toho vyvozuji, ze je to svym zpusobem bavi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Slovo ráda bych užíval opatrně. Mám pocit, že hodně lidí soutěží bezmyšlenkovitě, proto, že to dělají ostatní, ne proto, že by to dělali rádi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: Life expectancy je zaludna velicina, protoze neudava kolik se tam doziva vetsina lidi, ale udava prumerny vek, kdy tam lide zemrou. Kazdy mrtve dite, ti takovy prumer hodne zmensi, protoze hodnota jeho veku je nizka. Lide se v africe dozivaji take 70, ale diky vysoke detske umrtnosti maji prumerny vek nizsi nez je to nase cislo. Ale to je hlavne kvuli te detske umrtnosti, ne proto, ze by tam vetsina lidi umirala ve 40.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: spis vetsina lidi po necem takovem netouzi a stresuje se rada, protoze rada s ostatnimi soutezi, rada se predvadi ve spolecnosti s novymi drahymi vecmi, rada se dopravuje sem a tam a nasledne rada nadava na vzniklou ekologickou stopu.
    STRYX
    STRYX --- ---
    OGMIOS: Jestli to nebude tim, ze ve zbytku sveta se lide vetsinou veku, kdy by dostali rakovinu nedozijou.

    Kdyz si srovnas Cancer incidency by age



    tak zjistis, ze vetsina pripadu se odehrava ve veku, ktereho se dozivaji lide prevedsim v te zapadni civilizaci.

    WORLD LIFE EXPECTANCY MAP
    http://www.worldlifeexpectancy.com/world-life-expectancy-map
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam