_BENNY: Termín "magické myšlení" je pohodlnej způsob, jak zamést pod koberec všechno možné, co nesedí do současného omezeného "materialistického" paradigmatu (tedy spíše už ani ne současného, dnes už bych spíš řekla do zastaralého způsobu myšlení obvyklého ve 20. století, který se takto nazýval ;)
Magické myšlení podle těchhletěch definicí, kdy člověk sám přisuzuje význam něčemu, co ho samo o sobě nemá, a to na něj má určitej efekt, rozhodně taky existuje, ale přijde mi opravdu velmi limitující předpokládat, že mezi jevy neexistují žádné vztahy, a že vysvětlení je vždycky v psychologii toho, kdo něčemu věří nebo něco provádí. Jsem přesvědčená, že víra lidí je jedním z faktorů, ale reálná podstata různých západní vědou zatím nevysvětlených jevů existuje taky.
Napadá mě, že tahleta definice vznikla jako reakce na úpadek tradičních náboženství, ve kterých se opravdu často podstata vytratila a zůstaly jen prázdné rituály prováděné zkorumpovaným kněžstvem. Což je typické pro velká světová náboženství a velké říše. Proto jsme to také vymysleli u nás v západní civilizaci, a s podobným konceptem nepřišli např. Indiáni (přestože ve 20. století bylo zvykem tohle uvažování na "divochy" aplikovat a prezentovat šamana jako zpátečnického šarlatána).