• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    INK_FLO: teď jsem si uvědomil; kde spím, netopím a mám ještě otevřené okno. vyspím se tak nejlépe. včera a předevčerem jsem se ale probudil kol třetí ráno a nemohl zabrat. zřejmě to bylo proto, že jsem v práci zmokl a musel si vysušit boty a oblečení, takže jsem měl puštěné topení. byla to pro mě záhada, teď už nejni
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: v prazskym byte jsem mela na termostatu nastaveno tusim 21,5 - pres noc to melo udrzovat teplotu na 16, ale topeni bylo v noci prakticky vypnuty (dobra izolace, asi).
    ted v brne presne nevim, ale asi kvuli ne moc dobre tesnicim oknum (a mozna i kdejakejm psychosomatickejm aspektum) mi tu je subjektivne chladnejs;) sice jsem ponekud nestandardni pripad v tom, ze hodne casu doma prosedim a hejbu u toho skoro jen prstama;)), ale topit nad 22 mi prijdeneco jako rozmarily - radsi si beru svetr a teply papuce, nez abych se snazila rozpalovat vafky do bela a kouzlit tropy;) a v noci jsem zas zvykla od detstvi na to, ze se v podstate netopi a jen to chladne... je fakt, ze mam obcas problem s vylejzanim z postele do "studenyho" pokoje, ale vylejzani z postele a casny ranni provoz je beztak takova moje neporesena kapitolka.)))
    LOOK
    LOOK --- ---
    INK_FLO: 19-22
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    INK_FLO:
    netopím vůbec a je tam okolo 20stupňů (zateplený panelák jižní strana)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    INK_FLO: kamos netopil vubec a pres zimu mel treba i minusovy teploty :D zvyknout se da na vsechno :D
    CRANK
    CRANK --- ---
    INK_FLO: 15-16
    PIZI
    PIZI --- ---
    INK_FLO: 21-22 Celsia.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    na kolik máte doma vytopeno?....my tak na 18 - 20 (přičemž ráno se budíme tak do 15ti), po přestěhování jsem si chvíli zvykal, ale teď mi to velice vyhovuje. Naopak mám ale lehce problém, když jsem u někoho v bytě, kde topí na standartních cca 25 stupňů. Po nějaké době strávené v takovém klimatu začínám být unavený a když jsme takhle někde párkrát přespávali, tak jsem měl problémy usnout. Taky dochází k úsměvným konfrontacím, kdy mám pořád tendence otevírat okna a ostatní nadávají, že je zima :-)
    Napadlo mě se zeptat, protože jsem teď četl nějaký článek o otužování a tam psali, že dřív byli lidi zvyklí na nižší teploty a třeba v ložnicích se často netopilo vůbec a spávalo se při 12ti stupních. Vtipně tam naráželi mj. i na módu různých nízkoenergetických baráků, kdy se vráží velké prachy do toho, aby se mohli lidi potit za málo peněz a přitom by to šlo udělat jednodušeji a prostě si zvyknout na míň stupňů :-)...(samozřejmě to nebyla nějaká konstruktivní námitka proti těmto stavbám, spíš takový bonmot)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    jeden díl z povedeného dokumentárního cyklu...kromě Jirouse a kočovných provazochodců je tam i ten zrzavý dřevorubec, co žije s rodinou v ruině statku

    České milování - O lásce ke svobodě - Video Archív - TV Barrandov
    http://www.barrandov.tv/59431-ceske-milovani-o-lasce-ke-svobode
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    YMLADRIS: dik. takze v konecnem dusledku bych jim stejne zalohy posilal a mozna by mi neco vratili na konci roku.. ale znamenalo by to byt cely mesic na nemocenske, tedy i navstivit felcara.. takze v tomhle state je vlastne levnejsi byt hodne nemocny a nepracovat nez byt zdravy.. jako nemocny mam zmineny limit 500mes/6000rok jako zdravy jsou maxima astronomicke.. neni to nejak nemotivacni .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Za kalendářní měsíce, v nichž byla osoba samostatně výdělečně činná uznána po celý kalendářní měsíc práce neschopnou nebo jí byla nařízena karanténa podle předpisů o opatřeních proti přenosným nemocem, nemusí platit zálohy na pojistné. Toto ustanovení ji však nezbavuje povinnosti zaplatit při ročním vyúčtování pojistné z celého příjmu (po odečtení výdajů) dosaženého z výdělečné činnosti za rozhodné období.
    V měsících, ve kterých byla OSVČ po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou a měla nárok na nemocenské z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, popřípadě pobírala takové nemocenské, však nemusí při ročním vyúčtování dodržet minimální vyměřovací základ.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    YMLADRIS: a z dohody o pracovni cinnosti, tam kdybych neodpracoval, tak mi nemaji to z ceho stahnout, takze tam bych neplatil..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    YMLADRIS: no asi platil. nemocenske si neplatim, takze bych nic nedostal, ale nejak nevim na zaklade ceho bych mohl jako podnikatel neplatit zdravotni... ale mozna se mylim, ja jsem porad zdravy, takze jiste to nevim .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MORPHLER: kdyz bys byl na neschopence, zdravotni pojisteni bys neplatil. Nebo jo?

    Kua, minim to jako horni hranici ze az budes lyzovat a nekdo ti protrhne hulkou jatra a pak budes rok ve spitale, stejne te to nezruinuje. Co na tom nechapete :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    YMLADRIS: v tom propoctu (max 500) mi nejak chybi, ze napr me jako podnikatele + pracujiciho na dohodu treba stoji zdravotni pece neco pres 2K mesicne (pojiststeni), ackoli temer zadnou (zubar 1-2x rocne a to jeste doplacim) necerpam.
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    PAULMUADDIB:
    jinak každý lék má vedlejší účinky a bylo by hodně podivné, kdyby placebo někoho zabilo:-):-)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    HONZAS: Směřují tam nepřímo, ale to je snad jedno.

    YMLADRIS: Však já vždycky říkám, že je lepší být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný. Jasně, že je super, že je strop, pokud jde o léky zachraňující život, či přispívající zásadně ke zvýšení kvality života, ale pokud je úhradová vyhláška "večeří lobistů" spojená s dodáváním léků, které zabijí v testovací skupině víc lidí, než placebo :-), tak to není úplně košer.
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    PAULMUADDIB:
    netušil jsem, že peníze vybrané na pojištění směřují k farmat. firmám...tedy přímo....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAULMUADDIB: No mne to uklidnilo hodne. Vim, ze u ruznych chorob jsou lecby a preparaty hodne drahe a obcas jsem si rikala jak to musi lidi hrotit kdyz premysleji zda si koupi jidlo nebo doplatek na drahy lek ... a ejhle, zas takova krize to neni.

    Kdyz jsi zdravy, tak jsi stastny a nemas co resit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: To nevim, neznam nikoho kdo by to presahl.

    Pokud je ten lek veden v lekarske db (funguje dle lege artis), muzes jit za svym doktorem, aby ti ho napsal. Pokud ti ho nenapise (nedava mu to smysl nebo to neni lek dle jeho definice), tak pak se dostavame uplne do rise "at mi pojistovna plati muj zivotni styl/potravinove doplnky", tak to myslis?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YMLADRIS: No nevím, říct, že zdravotní péče stojí maximálně pětistovku měsíčně je docela odvážné. Mě stojí měsíčně pětimístnou částku a to jsem úplně zdravý a k doktorům nechodím.

    Jako rád budu tuhle částku dávat na zdraví svých blízkých, ale ne do kapes farmaceutickým firmám kteří mě obírají dvakrát - jednou ve formě "zdravotního pojištění" jako zdroje jejich příjmů a jednou "nemateriálně" tím, že "prasí" kvůli ziskům lidi a já se pak musím potkávat s kyselými xichty, spousdta lidí je díky tomu míň úspěšná a tím nepřímo třeba přicházím o příjmy já...
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: musi se o to zadat, nebo to vraci sami? predpokladam, ze to plati pouze u leku na predpis. pak bych ovsem pripomel opravnene stesky, ktere tu pred casem mela Continuity, ze je cela rada ucinnych neskodnych leku na prirodni bazi, ktere pomahaji a nezasiraji organismus x vedlejsimi ucinky, ale na ty ti nikdo neprispeje ani korunu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: jo anebo si vezmes pujcku od home creditu :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Akorát teda potřebuješ úspory na financování péče do doby, než ti ty prachy vrátí, jestli dobře chápu tvůj popis.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    _BENNY: praktická zkušenost :)
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    (nezaCYklila) samozřejmě ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Mne treba prijemne prekvapilo, kdyz jsem zjistila, ze u nas existuje tzv. ochranny limit na vydaje na leceni (doplatky na leky a zrejme vc. reg. poplatku a plateb ve spitale). Ktery pro normalniho dospeleho je nejak pet nebo sest tisic za rok (duchodci a invalidi mene). Pojistovna pojistenci secita tyto doplatky a poplatky, a kdyz ochranny limit prekroci, preplatek za dany rok mu vrati. Takze "svym zpusobem" u nas zdravotni pece stoji maximalne petistovku za mesic. Coz mi pripada paradni. Az zas nekdo bude nadavat jak je to nehorazne a stat nedela nic pro lidi atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam