• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: aha, fajn :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: s tím naprostej souhlas :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Myslím, že označování na fotkách jde zakázat globálně.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Netvrdil jsem, že se nemůže nikomu stát. Tvrdil jsem, že záleží na způsobu života nakolik tě veřejnost nějakých informací ohrožuje.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Jeden fenomén musím říct, že mě na FB dost prudí, a to když mě jiní uživatelé označují na fotkách. K čemu je to dobré? Nepotřebuj sdílet svůj obličej kdoví s kým ;) Nedá se s tím nic dělat, jen se s tím smířit nebo nebýt na FB, to je bohužel realita.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Hm, jistě, jsou lidé, u kterých fakt není co zneužít. Ale co když se se systémem "neshodneš" na pár věcech, které mainstream nepovažuje za správné a ty ano, a nebo naopak (přístup např. k přírodní medicíně a způsobu života, a zjevně drogám a politice...a někde náboženství a sexu....určitě by se takových aktivit dal napsat dlouhej seznam). To může být v některých zemích zdrojem značné diskriminace.

    Na druhou stranu, vystupovat na FB pod svým jménem a zveřejnit na tom profilu takto citlivé informace je fakt osobní volba, a to dost hustá volba ;) Když mi došlo, co je FB, a jak velkej je a bude, profil pod svým jménem jsem zrušila, a jestli ho ještě někdy založím, bude tam zásadně jenom to, co chci sdílet s celým světem ;) Dělat to jinak mi přijde dost naivní.... Teda záleží, samozřejmě, někdo to chápe tak, že pro něj fakt v pohodě, potom je to jeho volba.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jde o to zda tvůj způsob života vytváří příležitosti kdy se ti zneužitím těch dat dá způsobit škoda. Škoda nevzniká tím, že někdo má moje data, ale tím, že je nějak použije. Pokud žiju v chaloupce v horách, tak moc možností jak má data zneužít nemá.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JUNIPETRUS: Krom toho uložení "vašich dat na vašem disku" by tohle asi splnil jedině co znám Freenet fungující v režimu Darknet. Jinak jakékoli jiné P2P kanály mají minimálně bootstrapping přes centralizovaný server (např. Skype).

    "Data na vašem disku" je mimochodem zcela proti dnešnímu "trendu" cloudového ukládání dat. Krom zjevných rizik s tím spojených ale pro fyzickou bezpečnost dat je cloud lepší než lokální HDD, minimálně pro většinu "běžných uživatelů". Diplomka psaná na Google Docs je prostě ve větším bezpečí než diplomka ukládaná jen na ntb (který může spadnout na zem, disk se rozsype, někdo ho ukradne, virus, etc.)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JUNIPETRUS: Hodně zajímavé a rozmanité jsou možnosti komerčního využití takových dat. Jedno z takových, které se v USA už údajně docela běžně používá, slouží pojišťovnám nabízejícím životní pojištění. Oproti drahým lékařským vyšetřením na rizikovost klienta existují pro pojišťovny boti/skripty, co projedou FB profil a s takřka stejnou spolehlivostí vyhodnotí kvalitu klienta pro pojišťovnu, a případně stanoví rizikovou přirážku. Statisticky jim to pak údajně vycházelo asi 95% stejně dobře jako tisícinásobně dražší (a pro klienta i více zatěžující) lékařská vyšetření. Zdánlivě je tahle věc super pokrokem jak pro pojišťovnu, tak zjednodušením i pro klienta. (A nebo taky ne... :-))
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    A existuje alternativa?
    Pokud by sociální síť měla plnit svůj účel musí splňovat následující podmínky.
    .Technologie jejího provozu je distribuovaná, tj. neexistuje centrum, které odstřihuje jednotlivé uživatele. Nelze svévolně znemožnit komunikace skupině lidí, která spolu komunikovat chce. To vychází ze základních lidských práv na spolčování se, stejně jako z logiky, že pokud spolu skupina lidí chce komunikovat, učiní to sami bez prostředníků. Pokud s vámi někdo tedy komunikovat bude chtít, nesmí existovat technický prostředek jak vám v tom zabránit.
    2.Pokud se není uvedeno jinak je soukromá komunikace dvou účastníků sítě soukromá, tedy dostatečně silně šifrovaná.
    3.Soukromá data jsou uložena na VAŠEM disku, nikoliv na disku pana Zuckerberga nebo někoho jiného, s vašimi přáteli jsou sdílena v šifrované podobě. Vaše soukromá data tak znáte jen vy a vaši přátelé, nikoliv všechny odposlouchávací prvky v internetu. Přesto nejste ošizeni o komunikační schopnosti internetu.
    4.Síť pochopitelně umožní i veřejné vystavování dat, ovšem formu takové prezentace kontrolujete vy.
    5.Nesmí existovat žádné právní nástroje, které by okrádaly uživatele o vlastnická práva k jejich obsahu, na základě pouhého používání daného produktu, jako je tomu v případě komerčních sociálních sítí. Data sice publikujete, ale jsou to pořád vaše data a práva k nim máte jen vy.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CONTINUITY: na facebook se da divat z vice hledisek a vice rovinach. Prinasi zajimave funkce a moznosti ale take s tim spojene rizika, a mozne negativni dopady.
    Prvni druh rizika souvisi s modelem socialnich site kde vystupuji lide pod realnym jmenem, sdeluji o sobe ruzne informace s moznym presahem do realneho zivota. Toto vsak je rozumu nebo nerozumu danneho jedince, kterou muze ovlivnovat, ale i tak nemusi domyslet dusledky
    Druha vec konkretni implementace daneho modelu, jak z hlediska navrhu, to je jake chovani a zpusoby uzivani facebook podporuje, zavadi nebo ke kteremu navadi
    a to z hlediska aplikace(bezpecnost, uzivani), a to uzivatel pod kontrolou nema
    napr. http://www.lupa.cz/clanky/facebook-snadnym-zdrojem-pro-kradeze-dat-a-spam/
    Treti vec a to nejzavaznejsi, je pristup facebooku k uzivateli, licencni podminky a zpusob nakladani s daty. A to uz uzivatel nema pod kontrolou vubec.
    Tady se zda, ze facebook snazi vymamit a naschromazdit, co nejvice osobnich dat, at od uzivatele nebo informaci, ktere ziska od tzv. pratel, ktera si privlastni! a s kterymi pak kseftuje.
    Zkratka, data, ktera ziska, konktakty, emaily, tel cisla, fotky, zajmy zustanou v jejich databazi naporad. Kdyz zrusis ucet, data se tim nemazou
    Nebo muzes mi vysvetlit proc dela facebook tohle ? http://www.lupa.cz/clanky/facebook-vytvari-komplexni-profily-pro-koholiv-na-internetu-ne-pouze-pro-registrovane-uzivatele/
    Tudiz to znamena, ze facebook neni to co zda byt, ale ucelem krome jineho je "harvesting personal informations" (hromadné sklízení osobních údajů), ucel, ktery jefirmou(ci co je za tim) utajovan a uzivatele jsou tak klamani
    Proto rikam, ze facebook je zlo.
    Jako je zlo treba perfektni hra, s virusem, ktery treba odesle nekomu prihlasovaci jmena a hesla k uctum.

    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JUNIPETRUS: Jasně, moc toho o facebooku nevím. Tohle je jeden můj uživatelskej dojem z něj, samozřejmě jen jedna z jeho mnoha vlastností. A netvrdím, že to bylo záměrem ;), spíš asi ne, spíš to vyplynulo ;)
    Na projekt alternativy jsem tu před časem dávala odkaz, ale samozřejmě jak to dopadne, kdo ví. Myslela jsem, že na to reaguješ.

    Co přesně je pro tebe to "zlo" ? ;) Pro mně byla první asociace na "facebook" a "zlo" právě ta záplava irelevantních informací;) Na druhém místě mně napadá otázka soukromí. Dál nevím, protože moc málo vím...;)

    Ale možná nemá smysl vůbec řešit, co je zlo ;), spíš jen co dobrýho s tím jde udělat, a pokud s tím nejde dělat nic, tak co za jiný nástroje použít ;-) (teď obecně, o jakýmkoliv nástroji nebo technologii, ne o facebooku;)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CONTINUITY: to toho moc o tom jak je facebook udelanej, s jakym zamerem moc nevis.
    a facebook neni jenom stranka facebooku, je facebook je na tisici strankach, na kterych jsou js skripty facebooku.

    proto potěšilo, že někdo chce přijít s alternativou na zásadně jiným myšlenkovým základě.
    o jake alternative mluvis,a kdo s ni chce prijit?

    ps: dodavam - nerikam ze socialni sit nebo web je zlo, rikam ze facebook je zlo
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JUNIPETRUS: Facebook je udělanej tak, aby tě podporoval v tom, ztratit se v tisících irelevantních informací a vést skrz ně pseudoživot. Přijde mi, že tuhle vlastnost ten systém vyloženě má.

    Je ale na tobě, jestli se necháš, nikdo tě nenutí na to všecko koukat nebo to proklikávat, a pokud si jasně definuješ, co tě opravdu zajímá, jeví se mi to jako celkem ok nástroj pro sdílení a komunikaci s lidma, kde super vlastnost je ta globálnost.

    Možná se tam nezasekávám právě proto, že mi ten systém svou podstatou je spíš nepříjemnej ;), proto potěšilo, že někdo chce přijít s alternativou na zásadně jiným myšlenkovým základě.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CONTINUITY: mimochodem - facebook je zlo
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SCHWEPZ: Aha, teď na to koukám podruhé, jak je to slepené z různých kousků, autorem kterej asi o tématu nemá sám hlubší přehled, takže i Zeleného názory jsou tam prostě jen takové útržky, a ty samy o sobě jsou ok:) - díky za odkazy :), určitě zajímavej člověk

    SCHWEPZ: Hnízdil je super, doporučuju ho kudy chodím :)
    Fajn je, že podává své názory tak, že je to přístupné i starší generaci, teď jeho knížku Mým marodům čtou máma s babičkou :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A pan Hnízdil - to je vynikající záležitost.

    Jan Hnízdil
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php

    Tady s Duškem ve velmi inspirativním hovoru:

    Video — Duše K — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000034-duse-k-jaroslav-dusek-hosti-jana-hnizdila/211251000300010-duse-k-jaroslav-dusek-hosti-jana-hnizdila/video/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    CONTINUITY: Souhlas - však já to dával kvůli tomu Atapanovi, kterého si velmi vážím za jeho (altruistickou a odbornou) práci v Amazonii. Ta sinoložka je k tomu jaksi "nalepená" a její úvahy mě také příliš nezaujaly.

    Kdyby tě názory a životní postoje pana Mnislava Zeleného Atapany zajímaly blíže, vřele doporučuji tento rozhlasový pořad, dá se to i stáhnout do mp3:

    "Kdysi se vydal s přáteli na vandr do Jižní Ameriky. Dnes hrdě nosí jméno Atapana. S Mnislavem Zeleným, předsedou obecně prospěšné společnosti Velká Amazonie, jsme se vydali za kulturou amazonských indiánů."
    http://media.rozhlas.cz/_audio/00982712.mp3

    tady je toho více:
    http://www2.rozhlas.cz/podcast/podcast_porady.php?p_po=2693

    případně zde krátké info o jeho činnosti:
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095908415-kosmopolis-velky-vuz/209562210300003-kosmopolis/obsah/133178-reportaz-mnislav-zeleny-atapana/

    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SCHWEPZ: Upřímně řečeno,tohleto se mi nelíbí. Působí to na mně mdle a povrchně a jsou tam věci, se kterýma fakt nesouhlasím.

    Dvě konkrétní, co trkly:

    - To vynášení Číny. Když se podíváme, co se děje v Číně dnes, vypadá to, že jakékoli duchovní postoje, které tam mají, je neochránily před biosférickou tragédií, naopak, ničí si svou zemi ještě víc než my. To znamená, že tam se těžko můžeme učit způsobu myšlení, který bude fungovat. Můžeme se od Číňanů učit některým věcem. Stejně tak jako u nás, v západní civilizaci, vzniklo hodně dobrého, dobrých myšlenek, nápadů, řešení, které můžeme sdílet s někým jiným.

    Ale nikde, kde se velká a silná kultura nestará dobře o vlastní zemi, nemá podle mě skutečně funkční filosofii. Někde tam něco ujelo. Může být zajímavé zkoumat, proč to tak je, které nefunkční prvky máme společné (okamžitě mě napadá např. patriarchát...). A co naopak funguje a je dobré to posílit a rozvíjet. Ale říkat, že "Východ" je na tom nějak výrazně lépe než mi, mi přijde zastaralé a příliš zjednodušující.

    - Ta věta o obchodnících na konci, to je fuj, trapné. Obchodníci mohou být slušní lidé, kteří respektují zájmy Země a ostatních, jako kdokoliv jiný. A stejně tak lidé v jakémkoliv jiném povolání mohou být bezohlední kořistníci. Tvrdit, že za něco může fenomén obchodu jako takový mi přijde opravdu divné.

    Tohle celé ve mně vyvolává fakt smíšené pocity. Nevím, jestli mám být ráda, že do médií pronikne další zmínka, že s tím materialismem je potřeba něco dělat, nebo nerada, že to má takovouhle formu, která podle mně ničemu moc neprospívá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam