PIZI: Ok, já to rozumím. Ale taky si říkal, že to bude právě chování, nikoliv nová technologie, co způsobí změnu.
A to, jaký prostor dáváme vědě, znalostní společnosti, kolik investujeme do výzkumu nových technologii ap. aj, atd....to je právě to "chování", resp. makrosociální faktory. A ty asi myslíš chování jedinců (mikro-sociální)
PAULMUADDIB: Ano - internalizace efektů komplexu naší činnosti do cen výrobků by měla velký dopad. Říkáš to dobře! Pro mne je pojem "EXTERNALITY"* jedním z klíčových k pochopení vztahu konceptu růstu Růstu (Bělohradský) a environmentální stopy takového jednání.
Na druhou stranu - zcela volný ideální ("učebnicový") trh bez regulací a "pokřivení" a monopolů a klientelismu a informační převahy (KORUPCE) a ....je taky utopie, podobně jako systémy komunismu.
Některé ekonomické teorie právě postulují (a na něm stavějí) nějaký ten ideální trh, kde vše probíhá dle Teorie racionální volby a Teorie směny ap. aj. a vesele se ignorují specifické (nebo lokální) zvláštnosti a faktory, které nám do ideálního modelu nesedí. Pěkně o tom píše ekonom Sedláček v té své knize, zrovna jsem to včera četl. Ale to by bylo na delší debatu a já nechci trivializovat problém ,)
*
"Externalita je označení pro vnější účinek nějakého ekonomického rozhodnutí, resp. činnosti, tzn. část dopadů činnosti, kterou nese někdo jiný než její původce. Jako externality se označují
náklady či výnosy jiných subjektů, za které se neplatí"
Externalita - Wikipedie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Externalita