a ještě bych chtěla znova doporučit tady toto:
http://www.oneironautilus.cz/pub/sex_at_dawn.pdf
Nemusíte nutně souhlasit s teorií autorů o lidské sexualitě ;) Rozhodně mnoho lidí nebude.
Ale je to k věci k tématu, které tu proběhlo před časem už několikrát, a to jsou zkreslené pohledy na historii.
Byli tu konkrétní lidé, kteří velmi rázně zastávali názor, jak se teď máme úplně nejlíp, a dávná minulost byla strašně drsná a zoufalá. Věděla jsem, že to není pravda, že tenhle názor už je překonanej, ale chyběl mi dostatek znalostí, abych to věcně vyvracela. V téhle knize je to všechno. Kdo tu představu o zoufale trpících pravěkých lidech vymyslel - původně s ní přišel jeden džentlmen v Anglii v 18. století, kterej utrpení, krátkej a zoufalej život atd viděl především ve své současnosti na prahu průmyslové revoluce, a o pravěku nevěděl absolutně nic. A protože se taková idea hodila systému do krámu, říct lidem "co si stěžujete?, žijete v nejlepším možném světě na vrcholu civilizace, vždcky předtím to bylohorší", šířila se dál, až se z ní stala oficiální ideologie, kterou je v podstatě dodnes (knihy a výzkumy se to postupně snaží změnit). V téhle knize jsou velice střízlivě prezentovány výzkumy, kosterní nálezy a další důkazy o tom, že předzemědělští lidé se naopak měli nepochybně lépe, mj. měli kvalitnější a konzistentnější výživu, nebyli vyčerpaní těžkou prací, měli víc času......
A rozebírá se tam dopodrobna podstata postavení žen, třídní nerovnosti a dalších těch věcí, co nám připadají z naší známé historie jako prostě normální a automaticky lidské (hodně z toho obrazu historie taky vymysleli v 19. století)
Samozřejmě, dneska se nejde do toho stadia vrátit, ale přijde mi docela podstatné uvědomit si, že naše civilizace tak jak je není tou jedinou možností, jak žít v klidu. A taky celkem jasně vidím na různých transformačních hnutích, jak se lidi, kteří se snaží uzdravit, pokouší vnést zpátky do dnešního života různé ty prvky pestrosti, svobody a volnosti.