• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: tak treba tai-chi neresi mysl, ale pohyb energie v interakci tela s prostredim. Jses plne soustredene s tim pohybem a sledujes, co to dela. Ale nevim zda to pro tebe bude dostatecne extro, kdyz se v tom ucastni tvoje telo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ok. s autistou to muzeme zakoncit tak, ze Benny si mysli, ze autisti jsou defaultne zamereni do sebe a vice ticha jim nemuze pomoct a ostatni vcetne tebe si mysli ze by jim vice ticha pomoct mohlo, pricemz ani jedna strana nema pro svoje tvrzeni zadny lepsi nez intuitivni dukaz :)

    napada te nejaka znama meditacni technika na smerovani k vnitrimu tichu, ktera nema byt intro, ale extrospektivni? jen abych mel lepsi predstavu. priklad s Bohem je fajn metaforicky, ale sam si ted nedovedu predstavit jiny teoreticky zpusob jak hledat Boha, nez uvnitr sebe.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: ToM chapu jako ze si delam model toho, ze si Gaisaka neco mysli, co si mysli, cemu veri, co vi... proste chapu, ze Gaisaka je jako ja. Tudiz ho muzu treba obelhat nebo potesit. Toto autista nedela, na toto je totalne barvoslepy. V tom mame shodu. Mozna ale Ticho neni osobni buh ve smyslu napr krestanstvi, takze to, ze nechapes osoby, ti nemusi zabranit v tom Ticho zazivat a nejak z nej profitovat. Ale fakt nevim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: je to 'vnitrni' tim, ze to prozivas jako ze je to s tebou/v tobe, a hodne skol pouziva metody, ze to najdes 'v sobe' a hodne skol taky udela ten krok ze misto aby ses identifikoval s Bennym tak nabizi aby ses identifikoval s tim (uci ze to je tvoje prave JA nebo tak neco, a tvoje ja je uvnitr tebe, ze). Ale jsou i spirituality, kde se to nehleda zevnitr (autenticky vztah s Bohem, kde Duch svaty pusobi _v tobe_, ale primarne nerikaji ze Boha mas objevit zamerenim do sebe), takze neni to NUTNE zamereni do sebe.
    Hodne lidem to nicmene funguje (berou pobyt ve vnitrnim tichu jako vnitrni stav, kontakt s tim, co je za mysli). Chapej to jako stav.

    Takze neco spolecnyho to ma. Jenomze pak se to komplikuje, ze jak se ti zacne menit ta identifikace, ... znas to, ... pokud neni zadne pevne ja, tak to je vlastne vnitrni/vnejsi a casem vetsinou vyplyne/ma vyplynout nejaka nedualita, kde uz vubec nejake "zamereni do sebe" neni spravny obraz.

    Ne, vnitrni ticho neni cokoliv co ti pomuze se odpoutat. Kdyz si predstavis jak funguje neuralni sit, tak setrvacnost podnet-reakce muze byt prekonana ruznym zpusobem (novy podnet, precviceni te site, ...). Ale tady to prozivani z Ticha se povazuje za kvalitativne neco jinyho nez ze si jen upravis graf. De facto vysledkem je taky uprava grafu ("rust"), ale je to jako by sis zlepsil konektivitu nebo mel lepsi energeticky zdroj... takova jako globalni vyziva zespoda (shora :)).

    K autistovi uz se nevyjadruju, fakt nevim jak oni to v hlave maji.

    s odpovedi nejsem moc spokojena ... ale co uz
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Jako nepostuloval bych to coby fakt, ale mé uvahy teď vedou tímhle směrem, a věnuju se tomu jak v rámci svejch kognitivních studií, kde v nás vzbudili zájem omíláním té všeobecně mmnt. přijímáné teze v tom smyslu, že "autisti nemaj teorii mysli (ToM), poruchy jsou základní cesta jak se v neuro-kog. vědách někam posunout /googluj phinneas gage/, tak na té úrovni, že přítelkyně s nima dělá, a s mým přirozeným zájmem jí docela informačně vytěžuju,))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA:
    GAISAKA: jestli se tomu autismu nejak venujes a rozumis tomu a to, co pises, nejsou pouze tvoje uvahy, tak ok. Nemam dostatecne znalosti, abych to mohla nejak dustojne oponovat. POkud se vi, ze autista neni schopen spiritualniho vyvoje, hm. Dik za info.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Eště jinak podáno: žít ve světě kde jsi sám je strašný, pokud znáš možnost žít jinak. Žít ve světě kde jsi sám celej život je pak nastavení , ne problém ...
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Ale je to tak... Ta kauzalita nemá zapnuto/vypnuto, resp. pochopeno/nepochopeno. Jsou různé stupně socializace, na vyšších ty lidi fungují, a dokonce začasté jako géniové.
    Nicméně právě - pro nás - dosti zásadní hint k zamyšlení je, proč tihle "funkční sociopati" (Sherlock) nemají zájem o emoční život /tam se to opět může ještě do jisté míry "probudit"/, ale v žádném případě nemají zájem o nějaké vnitřní ticho a jiné duchovno, že se vyjadřuju tak příkře, nemají ho jak pojmout, proč prožít atd.
    Kauzalita neznamená, že nechápu odkud se vzal balónek co mi někdo podal.
    Spíš bychom v tomhle kontextu mohli zapojit slang a mluvit o "nedochápání" kauzality.
    Neb téměř všechny pokroky v léčbě jsou o roli neuroplasiticity, a téměř všechna zvládnutí lehčích případů jsou o využítí téhož v rámci budování ..vůbec možnosti sociální kognice a socializace, a následného jejich prohlubování.
    O tak abstraktní a vývojově nové sféře lidského myšlení jako je spiritualita apod. prostě nemají ani páru, potřebu, schopnost,nutnost..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ma tedy to tvoje "vnitrni ticho" vubec neco spolecneho se zamerenim do sebe? neni nahodou "vnitrnim tichem" mysleno uplne cokoliv, co ti pomuze nejakym zpusobem odpoutat se od standardniho prozivani veci? ja si totiz myslim, ze u techto lidi je vnitrni ticho defaultni stav. ti lidi jsou obraceni do sebe jak to jen jde. jak by vice vnitrniho ticha mohlo pomoci cloveku, ktery je ve svem vesmiru sam?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: autisticke spektrum je siroke. Aspergry jsi prvni nahodil ty. Gaisaka to hroti k jedincum kteri nechapou kauzalitu, pak fajn, tam se asi neda delat proste skoro nic.

    tohle jsi urcite videl:

    Autistic Girl Expresses Profound Intelligence - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=F4XMlhCfp3Q


    nevim proc si myslet, ze tyto decka "primarne nemaji problemy, ktere vnitrni ticho resi". IMHO zit ve svete kde jsi sam, musi byt dost desivy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: dobre to uz napsal GAISAKA. jen doplnim to s tou metodou pevneho objeti, nedavno o tom hovorila samotna "vynalezkyne" (mimochodem hrozne nesympaticka zenska, schvalne kolik lidi automaticky usoudi, ze je to zla jezibaba :)

    Jiřina Prekopová — Hyde park ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/11.1.2012/

    ad nespravne vyuziti meditace - ja to nahodou vim, toho si nelze nevsimnout. ale myslel jsem si, ze ten teoreticky priklad s autistou bude pochopitelnejsi a prijatelnejsi nez prima strelba do ziveho :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Právě... tvoje pojetí lidí s autistic spectre disorder je poněkud..no prostě mylné.
    Ty lidi žijou v uplně jiným světě. Nejsou neschopní se učit, jako lidi s těžkou ment. retardací zaviněnou vrozenou změnou neuroarchitektury či funkce, ale maj to učení nesmírně ztížený jak co do podmínek, tak co do motivace. Nemají motivaci, protože nejsou schopni pojmout sociální /a v podstatě myslím i obecně kauzální/ vztahy a realitu, a jejich paměť jim provádí nepěkné věci.
    Pro něj nejsou požadavky sociálního života "nesmyslné", jako pro nějakou toxickou psýchu s bohatou psycho.soc diagnózou, ale naprosto nepojmutelné. Stejně jako nějaký vnitřní ticho. On nemá primárně ty problémy, kterými se vnitřní ticho řeší, a nemá ani potřebu ani možnost si ho rozvinout.
    V klasickým, klasicky terap. podchyceným případě. Sou lidi a přístupy (role neuroplasticity, SonRise metoda atp.), kteří jsou s nima schopni zázraků...nicméně i pak je jejich realita poněkud jiná než naše.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: kdyz to napises takhle, asociovalo mi to huleni - cim je to dany, ze nektery lidi huleni vyuziji z meho pohledu spravne, tj. jako anxiolytika v puberte a booster kreativity, pro lepsi interakci ve svete, ale nekdo tomu propadne a vyrobi si demotivacni syndrom, kdy ho nezajima prace, lidi, existence, nic, hlavne ze ma v hlave vydunenou pohodu. Stejne tak i 'meditovani' muze z lidi delat neakceschopne asexualni pacifisty, protoze si ujedou na nejakem blissu nebo jinem by-produktu (a nejsou to ani autisti). Coz ty ani nevis, to by byla voda na tvuj mlyn :).

    Co se tyce teoretickeho aspergra rozvijejiciho vnitrni ticho, rozumim, ze matka ho musi konfrontovat s pro nej nesmyslnymi pozadavky socialniho zivota. Nevim ale jak jsi dosel k zaveru, ze protoze medituje, matka po nem prestane chtit aby zdravil lidi, prechazel na zelenou a trenoval porozumeni emocim. To, ze ma vevnitr vetsi klid (bere veci jak jsou, ...), prece jeho trening nenarusuje, naopak nebude tak hystericky behat do kouta a tam mlatit hlavou do zdi, kdykoliv se stane neco pro nej necekaneho (mozna). Ale nevim, imo oba resime otazku, ktere nerozumime.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: jenze zrovna u toho autisty je klicovy ho donutit k vecem, ktere mu prirozene nejdou, o ktere prirozene nema zajem a ktere prirozene zcela odmita (tzn. byt v kontaktu s okolnim svetem a snazit se mu porozumet, aby pro nej byl zivot ve spolecnosti snazsi a nebyl absolutne odkazan na vuli ostatnich). tyto argumenty ve prospech leciveho vnitrniho ticha imho docela dost predpokladaji jaks taks normalniho cloveka, u ktereho jaks taks funguji nejake ty normalni mechanismy. v tomto pripade nejde ani tak o netrpeni, ale o nauceni se toho, k cemu mas prirozeny odpor, popr. k cemu nemas prirozene dispozice. v tomto pripade cesta "prirozenosti" nefunguje a mnohem lepe funguje cesta "zlomim to pres koleno", i kdyz je to teda takove anti-shanti :) matky aspergeru a autistu by ti samy rekly k jakym zcela banalne obycejnym vecem musi svoje deti nutit, i kdyz ty se mohou uvztekat odporem a nechuti. ponechat je spokojene ve svem nitru = uskodit jim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: kdyz jsem cetl tohle, vzpomel jsem si na stary vtip (mela by ho rikat ona): "jak se rika muzi, ktery by chtel, ale nemuze? impotent. a muzi, ktery muze, ale nechce? hajzl, hajzl je to!"
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MTO: pls link, nevím která kniha
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CONTINUITY: tak vzhledem k tomu, že na duchovno má drtivá většina lidí čas až po tom, co se nažere nebo uteče před válkou, tak bych to tak nehanil.. možná bysme bez patriarchátu ještě sbírali šneky a mávali klackem na hvězdy.. evropa takovej kulturní ekvivalent nemá, v tom je čína (podobně jako indie) jedinečná a kulturně sofistikovaná at se nám to líbí nebo ne.. za ty tisíce let se ale Kniha proměn nezměnila, spíš jen ten výklad různejch stran.
    Kniha proměn, ten název pěkně koresponduje s názvem auditka, že :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: A nemáš aspoň JEDEN další zdroj na nějakou tu publikaci, kde se mluví o tom, jak se měli pralidi dobře?
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    konecne s ceskymi titulky... takze to prosim poslete, komu muzete ;)

    :::film::: THRIVE (Rozkvět)



    Je vůbec možné, aby se všichni lidé na světě měli dobře? Dosud lidstvo pouze přežívalo ("survive"), je možné, aby i prosperovalo ("thrive")? THRIVE je nekonvenční dokumentární film, který zvedá závoj toho, co se SKUTEČNĚ děje na našem světě proto, že jde stále po penězích - odhaluje globální konsolidaci moci téměř ve všech aspektech našeho života. THRIVE spřádá dohromady průlomy ve vědě, vědomí a aktivismu, a nabízí skutečná řešení, dávající nám sílu k odvážným strategiím nemajícím obdoby, abychom opět získali zpět své životy a svou budoucnost.

    Hovoří známé osobnosti:

    Duane Elgin, Nassim Haramein, Steven Greer, Jack Kasher, Daniel Sheehan, Adam Trombly, Brian O'Leary, Vandana Shiva, John Gatto, John Robbins, Deepak Chopra, David Icke, Catherine Austin Fitts, G. Edward Griffin, Bill Still, John Perkins, Paul Hawken, Aqeela Sherrills, Evon Peter, Angel Kyodo Williams, Elisabet Sahtouris, Amy Goodman, and Barbara Marx Hubbard.

    Hnutí THRIVE prosí o šíření informace, tak šiřme!

    Thrive 2011.avi | Ulož.to
    http://uloz.to/x8T2UBM/thrive-2011-avi
    Thrive.2011-CZ.srt | Ulož.to
    http://uloz.to/xCPUXv4/thrive-2011-cz-srt
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    cau benny, ok. aby v tom jung teda nebyl nevinne - z nej jsem pouzila jen jeho obraz, ze smyslem zivota jedince je rozrust se jako strom do sveho potencialu (rozvetit rozkosatit a zaplodit). TJ. neda se rict co je pro vsechny spravne (interagovat se svetem, neinteragovat, ...), kazdy strom muze mit jinou prirozenost a podminky, podstatny podle Jung je ten rust.

    co se tyce vnitrniho ticha jako univerzalniho leku na cokoliv - je to podobny jako panbuh. Kdyz krestan kraci s Bohem, nemysli si ze nemuze umrit na rakovinu, mysli si ale, ze ho Buh tou situaci pronese nejlepsim moznym zpusobem. Pokud by ses ale chtel zaseknout na 'bozi plan', tak posledni informaci spis revertni :). Vnitrni ticho - stav, ktery se objevuje praktikovanim urcite tridy spiritualit - ti muze zmenit nevylecitelny stav (autismus), pokud jsi v nem byl z duvodu nejake sve podminenosti, kterou v tom tichu nejak prokouknes, preskocis, prekonas. Ale zrovna autismus je imho geneticka vec, takze to si dovedu predstavit dost tezko (ale jsou mahasiddhove ruzni, to uz je spis otazka viry, ruzni ti jogini delajici ruzne haluze). Normalni rodine s autistou, kdyz by spocivala v tichu, tak proste by pro ne autismus syna/rakovina matky/nezamestnanost otce/valka/whatever nebyl 'problem', bolest boli, to je fyziologicka vec, ale neni potreba trpet. Tim ze malo trpis, nemusis furt bojovat proti svemu utrpeni, a je spousta volne energie na tvorivost, napady, cile a tak. Proste lepe se ti roste tvymi moznostmi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam